O nouă boală mortală se răspândește rapid. Este provocată de o bacterie rară, periculoasă

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 15.03.2024 - 13:47
Doctorii sunt îngrijorați cu privire la o nouă boală mortală care se răspândește în lume Foto: Pexels.com - rol ilustrativ
Foto: Pexels.com

Experții din sănătate fac cercetări pentru a identifica cauza creșterii sindromului de șoc toxic streptococic, care are o rată a mortalității de 30%. Boala se răspândește cu repeziciune în Japonia însă nu este exclus să fie mai multe cazuri și în alte zone de pe glob.

SHARE

Experții avertizează că o infecție bacteriană rară, dar periculoasă, se răspândește cu o rată record în Japonia. Cercetătorii se străduiesc să identifice cauza.

Încă nu poate nimeni să explice creșterea fulminantă a cazurilor. Simptomele sunt asemănătoare răcelii.

O boală mortală se răspândește rapid. Este provocată de o bacterie rară, periculoasă

Numărul de cazuri din 2024 este de așteptat să depășească cifrele record de anul trecut, în timp ce îngrijorarea crește că cea mai dură și potențial letală formă de boală streptococică de grup A – sindromul șocului toxic streptococic (STSS) – va continua să se răspândească, după prezența unor boli puternice.

 Tulpini virulente și infecțioase au fost confirmate în Japonia, scrie The Guardian.

”Există încă mulți factori necunoscuți cu privire la mecanismele din spatele formelor fulminante (severe și bruște) de streptococ și nu suntem în stadiul în care să le putem explica”, au spus experții Institutului Național de Boli Infecțioase (NIID).

Citește și: O boală mortală a ajuns la frontierele României. Care este animalul de casă care o transmite?

Anul trecut au fost înregistrate 941 de cazuri de sindrom de şoc toxic, iar  în primele două luni ale anului 2024 au fost deja înregistrate 378 de cazuri de infectare. În acest context, specialiștii anticipează că numărul acestora îl va depăşi pe cel de anul trecut în curând.

Cunoscut sub numele de streptococ A, streptococcus pyogenes poate provoca dureri în gât, mai ales la copii. Multe persoane pot fi purtătoare, fără să ştie că îl au, pentru că nu prezintă niciun simptom.

Foto: Pexels.com

La adulţii trecuţi de 30 de ani, însă sub 50 de ani, steptococul poate să provoace boli grave, să dezvolte complicaţii şi chiar să ducă la deces. În cele mai grave cazuri, poate duce la insuficiență și necroză de organe. În formele severe, mortalitatea este de 30%.

Citește și: Cum se trasmite boala mortală răspândită în 5 țări din Europa? Care sunt simptomele? Cum o tratezi?

Persoanele de peste 50 de ani trec mai uşor prin această boală, acestea putând dezvolta simptome similare răcelii. S-au înregistrat puţine cazuri, la această categorie de vârstă, în care simptomele s-au agravat, incluzând faringită streptococică, amigdalită, pneumonie și meningită.  

Unii experți japonezi consideră că rapiditatea cu care creşte numărul de îmbolnăviri ar avea o legătură directă cu faptul că în mai 2023 guvernul a ridicat restricţiile impuse pe perioada pandemiei de Covid-19.

Faptul că oamenii nu mai sunt obligați să stea izolați crește rata de răspândire a infecției bacteriene. Pe de altă parte, experții în sănătate publică spun că este posibil ca răspândirea să fi fost posibilă și din cauză că oamenii au renunțat la regulile de bază pentru prevenirea infecțiilor, cum ar fi spălarea obișnuită a mâinilor.

Citește și: Cele mai periculoase boli care circulă acum în România. Cercetător: ”De ambele se poate muri”

În mod normal, infecțiile cu streptococ de tip A sunt tratate cu antibiotice, la pacienţii cu forme severe acestea nu mai sunt suficiente, astfel că se recurge la un tratament combinat şi, adesea, la medicală intensivă.

Ministerul Sănătății din Japonia recomandă oamenilor să respecte măsurile de igienă de bază împotriva streptococului A, așa cum le-au respectat și în pandemie. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te