În timp ce numărul fumătorilor din lume ca procent din populație este în scădere, cancerul pulmonar continuă să provoace aproape 2 milioane de decese pe an - iar o nouă cercetare semnalează o creștere îngrijorătoare a cazurilor în rândul persoanelor care nu au aprins niciodată o țigară.
Nefumătorii, în pericol de a face cancer la plămâni. Ce este la fel de periculos precum țigările
Echipa internațională care a realizat cercetarea a constatat că ratele de cancer pulmonar în acest grup de persoane ar putea fi legate de creșterea nivelurilor de poluare și de daunele ulterioare aduse sănătății, Asia de Est, în special China, fiind cea mai afectată, scrie Science Alert.
Citește și: Femeile nefumătoare, rată crescută de cancer pulmonar. Bărbații nu sunt afectați. Cauzele, un mister
„Întrucât cancerul pulmonar este principalul cancer la nivel mondial, este esențială o înțelegere cuprinzătoare a modelelor epidemiologice în schimbare și a cauzelor lor potențiale”, scriu cercetătorii în lucrarea lor publicată.
Foto: Profimedia Images (Imagine cu rol ilustrativ)
Analizând registre de incidență a cancerului care acoperă anii 1988-2017, cercetătorii au identificat adenocarcinomul ca fiind cel mai răspândit tip de cancer pulmonar la nivel mondial, reprezentând 45,6% din cazuri la bărbați și 59,7% la femei.
Citește și: O banală cană cu ceai crește riscul de cancer. De ce sunt pliculețele de ceai din comerț periculoase
Adenocarcinomul începe în glande și, deși cu siguranță poate fi cauzat de fumat, nu este tipul de cancer numărul unu la fumători. Este, totuși, cel mai frecvent tip de cancer pulmonar la nefumători.
Comparându-și concluziile cu studiile anterioare, cercetătorii identifică o tendință de creștere a cazurilor de cancer pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată.
Este un aspect care trebuie abordat, spun cercetătorii, împreună cu eforturile continue de a-i determina pe fumători să renunțe la fumat și de a-i descuraja pe tineri să se apuce de acest obicei în primul rând.
Citește și: Crema pentru protecție solară este obligatorie și iarna. Întinerește pielea, te ferește de cancer
„Pe măsură ce prevalența fumatului continuă să scadă în multe țări din întreaga lume, proporția de cancer pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată a crescut”, scriu cercetătorii.
„În special, cancerul pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată este estimat a fi a cincea cauză principală a mortalității cauzate de cancer la nivel mondial, apărând aproape exclusiv ca adenocarcinom și cel mai frecvent la femei și la populațiile asiatice”.
Echipa de cercetare sugerează că o parte din motivul din spatele creșterii numărului de cazuri de cancer pulmonar la nefumători este creșterea poluării aerului, iar mai multe studii anterioare au stabilit deja legătura dintre adenocarcinom și poluarea aerului.
Din nou, există o legătură cu Asia de Est și în special cu China, unde calitatea aerului este una dintre cele mai proaste din lume.
Chiar dacă o cauză a cancerului pulmonar este în declin, o alta este în creștere, iar aceasta este mai puțin legată de alegerile personale privind stilul de viață și mai mult de poluarea globală.
Ca întotdeauna, colectarea și analiza frecventă a datelor ar trebui să ofere oamenilor de știință o mai bună înțelegere a modului în care se dezvoltă cancerul pulmonar și a modului în care am putea continua să abordăm unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la nivel mondial.
„Descoperirile noastre oferă o perspectivă pentru cei care doresc să dezvolte și să pună în aplicare strategii de control al tutunului și al poluării aerului, adaptate populațiilor cu rate ridicate de incidență a cancerului pulmonar sau cu riscuri generaționale în creștere”, scriu cercetătorii.
Cercetarea a fost publicată în The Lancet Respiratory Medicine.