O banală cană cu ceai crește riscul de cancer. De ce sunt pliculețele de ceai din comerț periculoase

DE Florentina Enache | Actualizat: 30.12.2024 - 13:07
O banală cană cu ceai crește riscul de cancer. De ce sunt pliculețele de ceai din comerț periculoase - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
O banală cană cu ceai crește riscul de cancer. De ce sunt pliculețele de ceai din comerț periculoase - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

O banală cană cu ceai crește riscul de cancer. De ce sunt pliculețele de ceai din comerț periculoase? Ce au descoperit cercetătorii?

SHARE

Microplasticele din pliculețele de ceai ar putea duce la o serie de boli grave, probleme de fertilitate și risc crescut de cancere multiple, au avertizat experții. 

Îngrijorarea vine după ce un nou studiu a constatat că particulele toxice microscopice sunt eliberate de pliculețele de ceai atunci când acestea sunt scufundate în apa fierbinte.

O banală cană cu ceai crește riscul de cancer. De ce sunt pliculețele de ceai din comerț periculoase

Microplasticele, care se găsesc, de asemenea, într-o gamă largă de articole de zi cu zi, inclusiv recipiente pentru alimente, se pot scurge în alimente și băuturi și chiar în aerul pe care îl respirăm, conform DailyMail.

Acestea ajung apoi adânc în organism - iar testele au arătat niveluri ridicate de microplastice în laptele matern, saliva, fecalele și sângele uman. 

Citește și: Crema pentru protecție solară este obligatorie și iarna. Întinerește pielea, te ferește de cancer

Recent, experții de la Universitatea din California San Francisco au descoperit că particulele microscopice de plastic din aer ar putea fi de vină pentru valul în creștere de tineri care suferă de cancer de colon.

Cercetătorii au analizat datele din 3.000 de studii și au constatat că, odată inhalate, acestea pot trece în sânge prin plămâni și se pot acumula în organe în timp.

Aceștia au indicat mai multe studii care sugerează că expunerea la microplastice ar putea crește riscurile de modificări structurale ale colonului.

Citește și: Românii mor din cauze tratabile. Suntem ultimii din Europa la screeningul pentru cancer și vaccinare

Un studiu din 2022 a constatat că șoarecii de laborator expuși cronic la microplastice prezentau „deficiențe ale colonului remarcabile”, cum ar fi deteriorarea pereților colonului.

Un alt studiu publicat în același an a sugerat că expunerea la microplastice a determinat colonul să producă mai puțin mucus, care formează un strat protector în jurul colonului. 

Între timp, o altă cercetare publicată la începutul acestui an a constatat că celulele canceroase din intestin se răspândesc într-un ritm accelerat după contactul cu microplasticul.

Iar o analiză științifică, publicată în octombrie în revista Life Sciences, a rezumat preocupările unui număr tot mai mare de specialiști:

„Microplasticele declanșează proliferarea necontrolată a celulelor și determină creșterea țesuturilor, ducând la diverse tipuri de cancer care afectează plămânii, sângele, sânii, prostata și ovarele”.

De asemenea, experții au tras un semnal de alarmă cu privire la o posibilă legătură între microplastice și sănătatea aparatului reproducător.

Echipa chineză a sugerat că acest lucru ar putea lega microplasticele de o scădere globală observată a ratelor de fertilitate.

Oamenii de știință de la Universitat Autònoma de Barcelona au avertizat că un singur pliculeț de ceai poate elibera miliarde de microplastice periculoase în organism.

În timpul experimentelor lor, echipa a constatat că majoritatea acestor microplastice sunt absorbite de celulele intestinale producătoare de mucus. 

Cu toate acestea, ei au constatat că unele pot intra chiar și în nucleul celular - partea celulei care găzduiește materialul genetic.

„Implicațiile potențiale asupra sănătății ale micro/nanoplasticelor de mediu (MNPLs) sunt din ce în ce mai îngrijorătoare”, au declarat cercetătorii.

Studiile anterioare au arătat că ambalajele alimentare sunt o sursă majoră de microplastice.

Cu toate acestea, până în prezent, au existat puține cercetări cu privire la numărul acestor materiale plastice pe care le ingerăm din pliculețele de ceai.

Ce au descoperit cercetătorii?

În noul lor studiu, publicat în Chemosphere, echipa a investigat microplasticele eliberate din trei tipuri populare de pliculețe de ceai, care pot fi achiziționate cu ușurință online sau în supermarketurile locale.

Primul tip a fost un pliculeț de ceai din nailon, pe care cercetătorii l-au comandat de pe Amazon. Apoi, un pliculeț de ceai din polipropilenă a fost comandat de la AliExpress.

În cele din urmă, un al treilea tip a fost cumpărat într-un supermarket, dar cu un polimer de filtrare necunoscut. Pentru fiecare tip de pliculeț de ceai, cercetătorii au transferat 300 de pliculețe de ceai într-un pahar de 1 litru care conținea 600 ml de apă la 95 °C.

Echipa a constatat că, pentru toate cele trei tipuri, au fost eliberate în apă cantități uriașe de particule de dimensiuni nanometrice.

Pungile de ceai din polipropilenă au fost cele mai dăunătoare, eliberând aproximativ 1,2 miliarde de particule pe mililitru, cu o dimensiune medie de 136,7 nanometri.

Între timp, plicurile de ceai din nailon au eliberat 8,18 milioane de particule pe mililitru, cu o dimensiune medie de 13,8,4 nanometri.

Apoi, cercetătorii au colorat microplasticele înainte de a le expune la diferite tipuri de celule intestinale umane.

Ei au constatat că celulele intestinale producătoare de mucus au avut cea mai mare absorbție de materiale plastice. Oamenii pot fi expuși la particule de plastic prin consumul de produse alimentare, apă potabilă și prin aer.

Cu toate acestea, nivelul expunerii umane, concentrațiile care determină un efect toxic și mecanismele subiacente prin care microplasticele provoacă daune nu sunt încă suficient de bine înțelese pentru a putea face o evaluare completă a riscurilor pentru oameni.

Pe baza cercetărilor privind pliculețele de ceai, cercetătorii fac apel la o cercetare urgentă a impactului microplasticelor asupra corpului uman.

„Constatările noastre contribuie la un număr tot mai mare de dovezi privind natura omniprezentă a poluării cu plastic și implicațiile sale potențiale pentru sănătatea umană”, au adăugat ei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te