duminică 07 decembrie
EUR 5.0919 USD 4.3707
Abonează-te
Newsweek România

Alimentele extrem de procesate pun în pericol mulți copii. Care sunt cele mai consumate produse nocive?

Data publicării: 07.12.2025 • 14:40 Data actualizării: 07.12.2025 • 14:41
Alimente bebeluși Foto: Freepik (imagine cu rol ilustrativ)
Alimente bebeluși Foto: Freepik (imagine cu rol ilustrativ)
Mâncare Foto: Freepik (imagine cu rol ilustrativ)
Mâncare Foto: Freepik (imagine cu rol ilustrativ)

Alimentele extrem de procesate domină dietele și publicitatea la nivel mondial. Un nou raport UNICEF arată măsura în care copiii intră în contact cu acestea – și consecințele pentru ei, familiile lor și țări întregi.

Copiii din întreaga lume consumă din ce în ce mai mult alimente procesate – cu consecințe periculoase pentru sănătatea, creșterea și bunăstarea lor mintală.

Aceasta este concluzia unui nou raport al organizației de ajutorare a copiilor UNICEF, care rezumă măsura în care așa-numitele alimente ultraprocesate (UPF) domină viața de zi cu zi a copiilor și adolescenților. 

Alimentele extrem de procesate pun în pericol mulți copii. Care sunt cele mai consumate produse nocive?

Raportul se bazează pe o serie de studii publicate recent în revista medicală The Lancet .

UPF-urile constau adesea dintr-un amestec de zahăr, sare, grăsimi nesănătoase, amidon industrial și numeroși aditivi, cum ar fi emulgatori, coloranți și arome. Mulți copii din întreaga lume sunt expuși la acestea în primii ani de viață, se arată în raport.

Cel puțin un dulce pe zi pentru mulți adolescenți

Citește și: Ce gadget-uri nu trebuie să încarci direct la USB-ul mașinii? Pot genera erori și stricăciuni serioase

Multe produse alimentare pentru bebeluși produse industrial sunt extrem de procesate, iar chiar și copiii mici care trăiesc în sărăcie extremă consumă frecvent băuturi dulci: În unsprezece țări studiate, acesta a fost cazul pentru 10 până la 35% dintre copiii sub cinci ani.

Mâncare Foto: Freepik (imagine cu rol ilustrativ)
Mâncare bebelusi Foto: Freepik (imagine cu rol ilustrativ)

 

Consumul crește odată cu vârsta: 60% dintre adolescenți au consumat recent cel puțin un produs dulce pe zi. În multe țări industrializate, peste 50% din caloriile zilnice provin din îndulcitori cu conținut extrem de ridicat de grăsimi (UPF).

Scopul producătorilor: Să se asigure că cei mici revin mereu.

Aceste alimente, deși maximizează profiturile pentru industrie, nu sunt potrivite pentru copii, conform analizei UNICEF. Ingredientele modifică textura și prelungesc durata de valabilitate.

Citește și: Pericolele pentru sănătate de pe smartphone. Cu ce trebuie să curățăm telefoanele mobile?

Sunt concepute pentru a face gustările, cerealele pentru micul dejun, iaurturile sau mesele gata preparate atât de moi, dulci sau aromate încât să fie cât mai ușor de mâncat posibil, încurajând copiii să le consume în mod repetat.

Însă prea mult zahăr nu numai că dăunează dinților, ci și, poate mai important, metabolismului: declanșează o eliberare mare de insulină în organism – ceea ce promovează depozitarea grăsimilor și, pe termen lung, crește riscul de diabet.

Potrivit UNICEF, proporția copiilor și adolescenților supraponderali s-a dublat din anul 2000.

Mai multe articole din secțiunea Sănătate
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră