Precizările MS vin și în contextul scandalului din București, cu primărița Gabriela Firea care voia să testeze anticorpii bucureștenilor cu teste rapide, pe stadion. După prima zi, Direcția de Sănătate Publică București a oprit testarea, pentru că Primăria nu avea avizul sanitar, iar Gabriela Firea a amenințat că va depune plângere penală pentru abuz în serviciu și zădărnicirea combaterii bolilor împotriva DSP și a Ministerului Sănătății, motivând că „o delegaţie de la DSP Bucureşti, formată din opt persoane, acum două săptămâni, a analizat în vederea avizării toate circuitele medicale, s-au declarat foarte mulţumiţi, au spus că spaţiul este foarte mare, nu există posibilitatea contaminării (...), au spus că se duc la birou şi ne trimit avizul pentru testarea de tip anticorpi, dar acel aviz nu a mai venit”.
Citește mai multe aici: EXCLUSIV. Câți bani dă Firea pe testele pentru coronavirus din București
INSP nu susține testarea la cerere a persoanelor fără simptome ale infectării cu Covid-19
De altfel, Gabriela Firea a atacat de mai multe ori testarea națională demarată de Ministerul Sănătății, care va arăta gradul de imunizare al populației față de coronavirus.
Testele serologice nu sunt recomandate pentru diagnosticarea infecției Covid-19
„Metoda de diagnosticare a infecției COVID-19 utilizată în prezent este reprezentată de testarea RT-PCR, un test care pune în evidență prezența virusului în secrețiile infectate recoltate de la pacienți. Este o metodă bună de diagnosticare, dar care poate fi realizată doar în laboratoare echipate modern, cu personal bine antrenat, înalt calificat, care au kituri de testare disponibile. Testarea moleculară (RT-PCR) este și va rămâne metoda de screening și detecție în faza acută a infecției COVID-19 (identifică direct virusul în tractul respirator, deci cazurile contagioase).
Testele serologice nu sunt recomandate în prezent pentru screening-ul și diagnosticul infecției COVID-19, deci pentru detectarea cazurilor contagioase. Testele serologice pot fi utilizate pentru a identifica expunerea persoanelor la virusul SARS-CoV-2 și arată răspunsul imun al organismului la infecția cauzată de virus, indiferent dacă pacientul a fost simptomatic sau nu. În prezent se estimează că 20-80% din cazurile de COVID-19 sunt asimptomatice”, a explicat MS, în răspunsul pentru Newsweek România.
Citește și: Ministrul Tătaru, despre testarea COVID a Gabrielei Firea: Nu este un studiu științific
De ce a introdus MS termoscanarea
Ministerul Sănătății a clarificat și de ce a instituit măsura termoscanării, atât de contestată de conspiraționiștii din România.
„Având în vedere caracterul înalt contagios al virusului care a provocat un număr foarte mare de îmbolnăviri prin infecția cu virusul COVID – 19 la nivelul întregii țări, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății a fost instituită măsura de termoscanare ca principiu de evitare a răspândirii infecției în comunitate. Măsura privind interzicerea accesului persoanelor a căror temperatură corporală măsurată depășește 37,3ºC fost stabilită ținând cont de faptul că la o temperatură mai mare capacitatea de răspuns a organismului este mult scăzută față de o eventuală infecție virală care poate afecta sistemul imunitar al organismului”, a explicat MS.
În ceea ce privește problemele reclamate de pacienții cronici, privind accesul în spitalele non-Covid, MS susține că nu a primit „nici o sesizare privind acest aspect”.
Amintim că, acum două săptămâni, Newsweek România a publicat un interviu cu președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), Radu Gănescu, care a atras atenția că pacienții cronici au avut multe dificultăți în a merge în spitale, în contextul epidemiei de coronavirus.
Citește și: Complicata situație a pacienților fără COVID, în starea de urgență. „Sperăm să nu fi pierdut vieți”