EXCLUSIV. Câți bani dă Firea pe testele pentru coronavirus din București

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 10.06.2020 - 13:20
Gabriela Firea și primarii PSD de sector, pe stadion, la testarea bucureștenilor. FOTO: Facebook Gabriela Firea
Gabriela Firea și primarii PSD de sector, pe stadion, la testarea bucureștenilor. FOTO: Facebook Gabriela Firea

Primărița Gabriela Firea derulează două proiecte pentru testarea bucureștenilor privind infectarea cu coronavirus.

SHARE

Cele două proiecte – unul pentru depistarea infectărilor și unul pentru depistarea anticorpilor – costă peste 2,6 milioane de lei, adică peste 550.000 de euro, bani publici, conform unui răspuns al Primărei Capitalei, la solicitarea Newsweek România.

Testăm, chiar dacă INSP nu recomandă testarea persoanelor fără simptome și fără contacți

Primul proiect, „Testăm pentru București”, costă 2,23 milioane de lei, bani proveniți din bugetul local. Dacă, inițial, Gabriela Firea susținea că proiectul se adresează bucureștenilor care vor să afle dacă sunt infectați cu Covid-19, acum spune că, de fapt, se adresează asimptomaticilor.

Primăria dă câte 200 de lei fiecărei persoane care se testează. În vreme ce PNL și USR au acuzat-o de populism, PMB a susținut, în răspunsul pentru Newsweek România, că decontează câte 200 de lei fiecărei persoane care se testează pentru că „suma de 200 de lei, decontata pentru testarea unei persoane, este identica cu cea decontata de CNAS pentru testarea persoanelor simptomatice, a celor aflati in carantina sau a contactilor celor infectati”.  Conform unui comunicat de presă al Primăriei, s-au înscris 10.829 de persoane, iar două au depistate pozitiv cu coronavirus.

Citește și: Testare în București: Primele două persoane depistate pozitiv cu coronavirus

Pe de altă parte, amintim că Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a precizat, la solicitarea Newsweek România, că nu recomandă testarea persoanelor care nu au nici un simptom specific infectării cu coronavirus și nici nu au avut contact cu o persoană infectată.

Citește și: INSP nu susține testarea la cerere a persoanelor fără simptome ale infectării cu Covid-19

Primăria nu a dorit să comenteze poziția INSP în raport cu testarea, spunând că „Nu cunoastem aceasta pozitie a INSP si nu o putem comenta în niciun fel”.

„Proiectul «Testam pentru Bucureşti» este prima iniţiativă a unei autorităţi locale din România care asigură testarea pe scară largă a persoanelor asimptomatice cu aparate RT-PCR. Valoarea proiectului este de 2,23 milioane de lei, bani proveniţi din bugetul local.

Proiectul «Testam pentru Bucureşti» a fost elaborat având în vedere evoluţia pandemiei de COVID-19, fiind aprobat prin Hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Până acum, în România s-a pus accentul pe testarea persoanelor simptomatice şi a celor suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2.

În contextul ridicării stării de urgenţă şi a declarării stării de alertă, am considerat că este necesar să trecem şi la testarea populaţiei asimptomatice, un vector important de transmitere intracomunitara a virusului SARS-CoV-2.

Testarea extinsă a cetăţenilor este singura metodă, certificata de specialişti, prin care se poate face acest lucru. De aceea, Primăria Capitalei oferă posibilitatea bucureştenilor, care doresc acest lucru, să se testeze în mod gratuit.

De altfel, proiectul „Testam pentru Bucureşti" este identic cu programele de testare care se derulează şi în alte ţări”, susține PMB, în răspunsul trimis Newsweek România.

Citește și: Firea atacă, la Antena 3, proiectul MS privind imunizarea românilor la coronavirus

Testăm anticorpii și ne costă peste 416.000 de lei

Pentru cel de-al doilea proiect, „Testarea anticorpilor”, Primăria Capitalei, prin compania ASSMB, a achiziționat „5.400 de teste rapide pentru identificarea anticorpilor IgM şi IgG, la pretul de 218.484 lei, inclusiv TVA. De asemenea, au fost achizitionate materiale sanitare si diverse alte echipamente si produse necesare testarii, in valoare totala de 197.905 lei, inclusiv TVA”.

Acum, Primăria Capitalei susține, în răspunsul pentru Newsweek România, că „Protocolul stiintific pe baza caruia se realizeaza acest proiect este elaborat de Institutul de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals".

Potrivit protocolului, in urma esantionarii realizate cu respectarea standardelor europene, persoanele selectate primesc scrisori din partea autoritatilor locale in care le este explicat scopul actiunii de testare si le este solicitat acordul preliminar pentru participare voluntara”.

Anterior, însă, Gabriela Firea susținea, în comunicatele sale, că „metoda de eșantionare a fost elaborată de EPIET (Programul European de Training pentru Epidemiologie Intervențională) în colaborare cu primăriile de sector” sau că „vor fi testați cu teste de tip anticorpi 10.500 locuitori ai Capitalei, selectați de INSP, într-un eșantion reprezentativ”.

Și Ministerul Sănătății a anunțat că demarează, în această lună, o testare la nivel național, pentru care va face peste 29.000 de teste pentru anticorpi, pentru a fi determinat gradul de imunizare a populației la coronavirus. Pentru campanie, MS va aloca 1,6 milioane de lei. Metodologia de testare a fost elaborată de INSP.

Gabriela Firea nu a ezitat să atace proiectul Guvernului, apreciind că „Ministerul Sănătăţii a anunţat că va face la fel în perioada următoare: teste în ţară, dar nu după o formulă ştiinţifică, ci tot, dacă vreţi, cumva, o improvizaţie românească, pentru că vor selecta practic persoane într-un eşantion imaginar dintre românii care vor merge în această perioadă la analize, pentru alte afecţiuni”. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te