Mituri despre coronavirus. Ajută sau nu ciorba de burtă, dar murăturile? Sfatul specialiștilor

DE Adina Mutăr | Actualizat: 18.03.2020 - 16:21

Pandemia de coronavirus, pentru care nu s-a găsit încă un vaccin, lasă loc nenumăraților pseuspecialiști să-și lanseze tot felul de teorii.

SHARE

Plus o grămadă de tratamente „bio” rulate pe rețelele de socializare. Iată 10 lucruri pe care trebuie să le știți despre COVID-19.

COVID-19 nu afectează tinerii. Fals.

80% din cazuri de îmbolnăvire COVID-19 la tineri sunt forme ușoare. În categoria de risc intră oamenii în vârstă și cei care au diferite afecțiuni. Însă, tinerii care au făcut boala, în ciuda faptului că aveau un record de sănătate înainte, au prezentat leziuni pulmonare îngrijorătoare.

Dr. Ignace Demeyer, de la spitalul belgian Aalst, a atras atenția că numărul pacienților cu vârste între 30 – 50 de ani care se infectează cu coronavirus este în creștere, dintre care unii dezvoltă simptome severe, deși aceștia nu sufereau de alte afecțiuni. „Tomografiile plămânilor acestor pacienți sunt îngrozitoare. Erau nefumători, sănătoși, nicidecum în categoria de risc. Acum, plămânii lor sunt foarte afectați.”

Un motiv în plus ca tinerii, care au primit mesajul că nu sunt în categoria de risc, să respecte cu strictețe măsurile autorităților de distanțare socială.

Este suficient să porți o mască pentru a evita pericolul infectării. Fals.

Masca previne îmbolnăvirea celor din jur, în cazul celor infectați, care trebuie să o poarte. La nivel mondial, în ceea ce privește purtarea măștilor, s-a convenit să o poarte cei care sunt răciți, gripați sau bănuiesc că sunt infectați cu noul coronavirus. De altfel, măștile devin umede într-un timp scurt, ceea ce poate provoca infecții. Lăsând la o parte faptul că cei mai mulți nu și le pun corect.

Dezinfectantele pentru mâini opresc infectarea. Fals.

Nu se cunosc ingredientele produselor comercializate acum, când multe firme pun etichete de „dezinfectant”. În această situație, apa și săpunul rămân cea mai bună prevenție. Întrucât există situații când apa și săpunul nu sunt la îndemână, iar în farmacii nu se găsesc dezinfectante recomandate de autorități, se pot utiliza produse, inclusiv apă de colonie, cu 70% alcool. Dar fără să vă atingeți fața – ochii, gura, nasul – până ajungeți la apă și săpun.

Gargara și spălarea nasului cu soluții de sare și clătirea cu oțet împiedică virusul să intre în organism. Fals.

De fapt, dacă saramura este foarte concentrată, poate cauza lezarea celulele sistemului respirator superior. Dacă ar putea exista un beneficiu în soluții mai slabe, nu s-a dovedit științific și nu se pierde timpul cu astfel de experimente în situația de criză actuală.

Ceaiurile fierbinți omoară virusul. Fals.
Băuturile foarte fierbinți pot face mai mult rău decât bine, distrugând primul strat epitelial și prevenind secrețiile imune.

Usturoiul și ceapa previn infecția. Fals.

Ceapa și usturoiul sunt antimicrobiene și au rolul lor în protejarea sistemului imunitar. În privința coronavirusului, un sistem imunitar la cote optime ajută organismul să lupte cu infecția, nu o previne.

Ștergerea suprefețelor cu apă sau șervețele umede este suficientă pentru a elimina virușii. Fals.

Suprafețele se șterg cu detergent de bucătărie. O soluție pe bază de alcool este o protecție în plus. Cel mai des trebuie șterse telefoanele mobile, de câteva ori pe zi. S-a dovedit prin experimente de laborator că virușii stau lipiți pe telefoanele mobile de la șase ore până la două zile.

Vremea cu temperaturi înalte oprește pandemia. Fals.

Temperaturile înalte slăbesc capacitatea virusului de a rezista în aerosoli și scurtează rezistența pe suprafețe. Rămâne intact riscul contagios prin contact. Sezonul rece specific gripelor, cauzate de coronaviruși, este o realitate. Sunt însă coronaviruși, ca SARS, MERS, și actualul, despre care nu se știe mai nimic privind modul de manifestare și eventualele mutații, care nu depind de vreme. Odată apăruți, se vor manifesta periodic, de aceea se caută vaccinuri.

Murăturile făcute în casă întăresc sistemul imunitar și protejează împotriva infectării. Fals.

Oamenii au tendința să mânânce în exces ceea ce cred că întărește sistemul imunitar. Un aport substanțial de sare poate duce la hieprtensiune, total contraindicat în această situație de criză.

Cea mai insistentă întrebare a rămas la urmă. Ciorba de burtă, cu mult usturoi, ajută sau nu ajută?

Doar trei practici au dovedit științific întărirea sistemului imunitar: alimentație echilibrată, somn suficient și exerciții fizice. Se poate ține cont de aceste trei recomandări și în izolare la domiciliu.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te