Această descoperire ar putea duce la un mdicament pentru prevenirea bolilor legate de vârstă, cum ar fi Alzheimer.
Oamenii de știință de la Universitatea Ebraică din Ierusalim și-au propus să echilibreze beneficiile longevității cu o calitate mai bună a vieții.
În timpul studiului lor, cercetătorii au dezvoltat un medicament care protejează celulele umane de deteriorare, ceea ce face posibil ca țesuturile unei persoane să își păstreze funcțiile corespunzătoare pentru o perioadă mai lungă de timp.
Autorii studiului spun că un factor major în procesul de îmbătrânire este scăderea eficienței mecanismului de control al calității celulelor. Atunci când acest sistem începe să cedeze, duce la o acumulare de mitocondrii defecte - „centralele energetice” ale celulelor.
Citește și
VIDEO Cum arată submarinele NATO care pot distruge Rusia în 30 de secunde
VIDEO Expert în informații al Forțelor Aeriene: „OZN”-urile, o nouă generație de tehnologie
„Mitocondriile sunt responsabile pentru producerea de energie. Ele pot fi comparate cu niște baterii electrice minuscule care ajută celulele să funcționeze corect. Deși aceste „baterii” se uzează în mod constant, celulele au un mecanism sofisticat care elimină mitocondriile defecte și le înlocuiește cu altele noi", explică profesorul Einav Gross într-un comunicat de presă.
Însă acest mecanism se strică pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. Rezultatul este disfuncția celulară și deteriorarea activității țesuturilor - ceea ce poate duce la apariția unor boli precum Alzheimer, Parkinson și insuficiență cardiacă.
Echipa consideră că studiul lor a descoperit un compus inovator ce ar putea ajuta la tratarea acestor boli.
Transformate într-o pastilă ușor de administrat, moleculele pot acționa, de asemenea, ca o măsură preventivă, reparând îmbătrânirea celulară înainte ca aceasta să aibă șansa de a declanșa boli.