Manipulare pentru descurajarea vaccinării anti-COVID: 6 oameni ar fi murit din cauza dozelor Pfizer

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 05.01.2021 - 23:44
Pfizer și Biotech sunt primii care au primit autorizare pentru un vaccin anti COVID-19

EUvsDisinfo este un proiect al UE menit să identifice dezinformările care vizează Uniunea, acțiunile sale și ale țărilor membre. Pandemia de COVID a dus la creșterea numărului de minciuni și manipulări.

SHARE

Două manipulări au vizat compania Pfizer, prima care, în colaborare cu Biontech, a reușit introducerea pe piață a unui vaccin anti COVID-19, care este administrat în prezent și în România. 

Pe 9 decembrie, presa pro-Kremlin susținea că mai multe rapoarte americane ar fi arătat că șase persoane care au primit vaccinul Pfizer au murit în timpul studiilor sale inițiale.

„Afirmația face parte din aceeași campanie de dezinformare care vizează discreditarea oricăror vaccinuri occidentale pentru a susține imaginea vaccinului rus Sputnik V, după ce acesta din urmă a fost primit cu scepticism și critici chiar și de la specialiștii ruși.

Afirmația este parțial falsă.

Șase persoane au murit în timpul studiilor privind vaccinul Pfizer-BioNTech, dar numai două dintre au primit vaccinul.

Celelalte patru au primit o soluție placebo sigură, de sare și apă. Mai mult, nu a fost stabilită nicio relație de cauzalitate între vaccin și cele două decese, care au avut loc în conformitate cu rata normală a mortalității pentru populația generală, ambele persoane care au murit având peste 55 de ani.

Una a murit de stop cardiac la 62 de zile după vaccinare, iar cealaltă de arteroscleroză, o afecțiune în care vasele de sânge se pot întări odată cu vârsta, la trei zile după vaccinare”, menționează EuvsDisinfo.

Pe 29 noiembrie, proiectul european de combatere a dezinformării a identificat o altă manipulare despre Pfizer, distribuită de Rusia24 și pe Youtube. 

„Fii curios. Caută Pfizer pe Wikipedia, în rusă sau englez. La sfârșitul articolului vei găsi cea mai lungă secțiune de «scandaluri». Sunt multe! Puteți realiza un serial polițist: de la teste ilegale pe copii cu rezultate fatale până la procese falsificate, minciuni...

Știu conducătorii de la Pfizer ceva și se așteaptă ca prețurile acțiunilor să scadă atunci când vine vorba de administrarea vaccinului [împotriva coronavirusului]? Având în vedere reputația lui Pfizer, ne putem aștepta la orice”, se menționează în manipularea identificată de către reprezentanții UE.

EUvsDisinfo menționează că media pro-Kremlin amestecă informații, menționând scandaluri inexistente la acuzațiile avansate cu zeci de ani în urmă împotrica Pfizer, dar rezolvate atunci când s-au întâmplat. 

„Nu există acuzații credibile de falsificare a rezultatelor studiilor clinice de către Pfizer. Studiile clinice sunt supuse inspecțiilor guvernamentale, în special de către Food and Drug Administration (FDA) din SUA, care are acces la pacienții care participă la studii clinice, la documentație și alte dovezi materiale.

FDA nu a acuzat pe Pfizer că a falsificat niciun studiu clinic. Doar Wikipedia rusă, accesată la 30 noiembrie 2020, fără linkuri către alte surse, susține că un jurnal medical american nu a primit un răspuns de la Pfizer cu privire la suspiciunea că o parte din studiile clinice ale fluconazolului, în 1999, ar fi fost falsificate.

De fapt, FDA a înregistrat cu succes fluconazolul Pfizer după respectivele studii clinice”, a menționat unitatea UE ce luptă împotriva dezinformării.

Citește aici și alte manipulări promovate de la începutul pandemiei: Minciunile pornite din Rusia despre vaccinurile anti COVID-19: pacienți decedați și studii false

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.