Minciunile pornite din Rusia despre vaccinurile anti COVID-19: pacienți decedați și studii false

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 05.01.2021 - 11:21
Fotografie creată de Joshua Miranda, de la Pexels

EUvsDisinfo este un proiect al UE menit să identifice dezinformările care vizează Uniunea, acțiunile sale și ale țărilor membre. Pandemia de COVID a dus la creșterea numărului de minciuni și manipulări dinspre Rusia, plus propagandă anti-occidentală.

SHARE

EuvsDisinfo a identificat pe 13 decembrie, pe Youtube, o minciună lansată în limba rusă despre compania britanică AstraZeneca.

„AstraZeneca, dându-și seama că n reușește cu vaccinul lor, a făcut un pas rezonabil și a spus: să acționăm împreună. Acum lucrează cu Fondul rus de investiții directe pentru a putea lupta cu adevărat împotriva coronavirusului.

Această informție falsă pleacă de la una adevărată, căci a existat o cooperare între Institutul rus de Cercetări Gamaleya și AstraZeneca”, arată Euvs Disinfo.

De fapt, subsdiara din Rusia a companiei britanice a anunțat că are de gând să înceapă un test clinic pentru a stabili gradul de siguranță și de răspuns imun al unei combinații de vaccinuri anti COVID-19 (AZD1222, dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford, și Sputnik V, dezvoltat de Institutul de Cercetări Gamaleya).

„Pe 23 noiembrie, site-ul global AstraZeneca a anunțat că vaccinul său AZD1222 a obținut o eficitate bună în prevenirea COVID-19. Dar media pro Kremlin a amplificat știrea despre testele clinice cu rușii pentru a da de înțeles că «britanicii nu au succes în obținerea vaccinului», ceea ce este fals.

Știrea face parte dintr-o campanie de dezinformare prin care se dorește promovarea vaccinului rusesc Sputnik V ca fiind singurul eficient și discreditarea vaccinurilor occidentale, notează documentul UE.

 

6 oameni au murit din cauza vaccinului Pfizer

Două manipulări au vizat compania Pfizer, prima care, în colaborare cu Biontech, a reușit introducerea pe piață a unui vaccin anti COVID-19, care este administrat în prezent și în România. 

Pe 9 decembrie, presa pro-Kremlin susținea că mai multe rapoarte americane ar fi arătat că șase persoane care au primit vaccinul Pfizer au murit în timpul studiilor sale inițiale.

„Afirmația face parte din aceeași campanie de dezinformare care vizează discreditarea oricăror vaccinuri occidentale pentru a susține imaginea vaccinului rus Sputnik V, după ce acesta din urmă a fost primit cu scepticism și critici chiar și de la specialiștii ruși.

Afirmația este parțial falsă.

Șase persoane au murit în timpul studiilor privind vaccinul Pfizer-BioNTech, dar numai două dintre au primit vaccinul.

Celelalte patru au primit o soluție placebo sigură, de sare și apă. Mai mult, nu a fost stabilită nicio relație de cauzalitate între vaccin și cele două decese, care au avut loc în conformitate cu rata normală a mortalității pentru populația generală, ambele persoane care au murit având peste 55 de ani.

Una a murit de stop cardiac la 62 de zile după vaccinare, iar cealaltă de arteroscleroză, o afecțiune în care vasele de sânge se pot întări odată cu vârsta, la trei zile după vaccinare”, menționează EuvsDisinfo.

Pe 29 noiembrie, proiectul european de combatere a dezinformării a identificat o altă manipulare despre Pfizer, distribuită de Rusia24 și pe Youtube. 

„Fii curios. Caută Pfizer pe Wikipedia, în rusă sau englez. La sfârșitul articolului vei găsi cea mai lungă secțiune de «scandaluri». Sunt multe! Puteți realiza un serial polițist: de la teste ilegale pe copii cu rezultate fatale până la procese falsificate, minciuni...

Știu conducătorii de la Pfizer ceva și se așteaptă ca prețurile acțiunilor să scadă atunci când vine vorba de administrarea vaccinului [împotriva coronavirusului]? Având în vedere reputația lui Pfizer, ne putem aștepta la orice”, se menționează în manipularea identificată de către reprezentanții UE.

EUvsDisinfo menționează că media pro-Kremlin amestecă informații, menționând scandaluri inexistente la acuzațiile avansate cu zeci de ani în urmă împotrica Pfizer, dar rezolvate atunci când s-au întâmplat. 

„Nu există acuzații credibile de falsificare a rezultatelor studiilor clinice de către Pfizer. Studiile clinice sunt supuse inspecțiilor guvernamentale, în special de către Food and Drug Administration (FDA) din SUA, care are acces la pacienții care participă la studii clinice, la documentație și alte dovezi materiale.

FDA nu a acuzat pe Pfizer că a falsificat niciun studiu clinic. Doar Wikipedia rusă, accesată la 30 noiembrie 2020, fără linkuri către alte surse, susține că un jurnal medical american nu a primit un răspuns de la Pfizer cu privire la suspiciunea că o parte din studiile clinice ale fluconazolului, în 1999, ar fi fost falsificate.

De fapt, FDA a înregistrat cu succes fluconazolul Pfizer după respectivele studii clinice”, a menționat unitatea UE ce luptă împotriva dezinformării.

 

UE crează un Minister al Minciunilor

Pe 9 decembrie, Ria Novosti și News Front au distribut în rusă și spaniolă despre faptul că Europa amenință din nou Rusia cu sancțiuni „dure și nemiloase”, de această dată pentru că a răspândit informații greșite despre coronavirus.

Sancțiunile ar fi apărut în raportul Comisiei Europene intitulat „Plan de acțiune pentru democrație”.

„Nu e prima dată când Rusia este acuzată de oficialii occidentali de răspândirea de dezinformări care subminează democrația și lupta paneuropeană împotriva epidemiei Covid-19, dar nu a fost prezentat niciun fapt care să confirme aceste acuzații.

Rusia s-a obișnuit cu faptul că Occidentul încearcă din ce în ce mai mult să găsească un motiv unificator prin lansarea de informații fictive despre ruși sau alte amenințări.

Comisarul european Jourova, după ce a amenințat că va lua măsuri decisive în lupta împotriva «dezinformării rusești», a spus: «Nu ne transformăm într-un minister al adevărului”». Și apoi a adăugat: «Nu vreau ca alegerile să devină o competiție de metode murdare. Am văzut destule despre Cambridge Analytica și referendumul Brexit».

Deci, oficialul european a recunoscut o falsificare totală, deoarece toate acuzațiile cu privire la amestecul rus în Brexit s-au dovedit a fi fără substanță. Având în vedere metodele murdare ale campaniei anti-ruse a diviziei oficiale a Uniunii Europene, se poate presupune că Bruxelles-ul și-a creat deja propriul «Minister al falsităților»”, a susținut Rusia24.

EUvsDisinfo susține că media pro-Kremlin urmărește să nege orice acțiune greșită din partea Rusiei prin acuzarea celor care încearcă să contracareze dezinformarea sa ca „o campanie anti-rusă” și de a conduce un „Minister al minciuni ”.

„Contrar afirmației, există suficiente dovezi ale rolului Rusiei în răspândirea dezinformării cu scopul de a submina democrațiile străine și despre Covid-19. De asemenea, eforturile statului rus de a afecta rezultatul votului Brexit sunt bine documentate în presă și anchetele parlamentare”, a menționat EuvsDisinfo.

 

UE interzice țărilor membre să își salveze cetățenii

Această afirmație exploatează pandemia de coronavirus, pentru a împinge o poveste recurentă de dezinformare pro-Kremlin despre presupusa dezintegrare a UE și o afirmație speculativă despre țările care părăsesc UE, împreună cu informații legate de posibilul vaccin Sputnik V.

Dezinfomarea a fost identificată pe 8 decembrie, în limba arabă.

În realitate, Comisia Europeană coordonează deja un răspuns european comun la criza COVID-19 și sprijină statele membre în combaterea pandemiei și în atenuarea consecințelor sale economice.

„Comisia Europeană a adoptat un răspuns economic cuprinzător la focar, a aplicat flexibilitatea deplină a normelor fiscale ale UE, și-a revizuit regulile privind ajutorul de stat și a propus înființarea unei inițiative de investiții pentru răspunsul la coronavirus de 37 miliarde de euro pentru a oferi lichidități întreprinderilor mici și sectorului asistenței medicale.

Pentru a sprijini cercetarea științifică a COVID-19, Comisia Europeană a alocat 47,5 milioane de euro pentru proiecte de cercetare selectate care pot îmbunătăți epidemiologia și sănătatea publică, inclusiv pregătirea și răspunsul la focare. De asemenea, UE a creat primul stoc de echipamente medicale.

În același timp, Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de 50 de milioane de euro pentru a sprijini producția și furnizarea de dispozitive medicale.

În ceea ce privește vaccinul de la „inamic”, aceasta este o narațiune recurentă de dezinformare a vaccinului Sputnik V (care prezintă țările UE ca fiind rusofobe, menționează EuvsDisinfo.

„UE nu interzice utilizarea potențialului vaccin Sputnik-V doar pentru că este rusesc.

În general, vaccinul Sputnik-V a fost întâmpinat cu scepticism internațional, mai ales că nu a finalizat studii mari pentru a-și testa siguranța și eficacitatea”, arată UE.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te