Lumea se confruntă cu a doua pandemie COVID-19, generată de o tulpină mai contagioasă și mai letală

DE Adina Mutăr | Actualizat: 27.01.2021 - 23:21
sursă AP
sursă AP

Desfășurarea pandemiei în Europa este din ce în ce mai mult alimentată de o mutație a noului coronavirus, deosebit de contagioasă, detectată pentru prima dată anul trecut în sud-estul Angliei. Aceasta, practic, generează o nouă pandemie, spun experții în sănătate ai lumii.

SHARE

Viggo Andreasen, profesor în epidemiologie matematică la Universitatea Roskilde, Copenhaga, a declarat că noua variantă schimbă „jocul”.

„La suprafață, lucrurile pot arăta bine, dar dedesubt, noua varianta amenință să genereze noi reguli ale pandemiei”, a declarat acesta pentru Associated Press. „Toți specialiștii știu că există o nouă provocare pe drum.”

În Danemarca, varianta amenință să scape de sub control, în ciuda succesului declarat în stoparea răspândirii virusului. Prim-ministrul Mette Frederiksen a declarat în această lună că „este o cursă contracronometru” pentru a vaccina oamenii și a încetini progresul variantei, deoarece este deja prea răspândită pentru a putea fi stopată.

Institutul Național pentru Sănătate Publică și Mediu din Olanda a raportat săptămâna trecută cazuri în creștere ale variantei și a avertizat că va crește numărul de internări și decese în spitale.

„Există, în esență, două epidemii separate de COVID-19: o epidemie care implică varianta veche, în care infecțiile sunt în scădere, și o altă epidemie care implică varianta nouă, în care infecțiile sunt în creștere”, a comunicat instituția.

Olanda a intrat într-un blocaj dur de cinci săptămâni de la jumătatea lunii decembrie, închizând școlile și afacerile neesențiale, pe măsură ce noile infecții au crescut. Premierul Mark Rutte a prelungit blocarea cu încă trei săptămâni la 12 ianuarie, invocând îngrijorări cu privire la noua variantă.

Descoperirea noii variante a determinat alte țări din UE să-și rigidizeze măsurile de blocare.

Belgia a interzis toate călătoriile neesențiale pentru rezidenți până în martie, iar Franța ar putea începe în curând un al treilea blocaj în cazul în care cel zilnică de 12 ore nu încetinește răspândirea de noi infecții.

Alte versiuni mutante ale virusului au apărut în Brazilia și Africa de Sud.

Varianta britanică va deveni probabil sursa dominantă de infecție în Statele Unite până în martie, spun experții. Până acum, a fost raportată în peste 20 de state.

Dr. Anthony Fauci, cel mai mare expert al guvernului SUA în boli infecțioase, spune că oamenii de știință pregătesc un upgrade pentru vaccinurile COVID-19 care vor aborda variantele britanică și sud-africană.

Moderna, producătorul unuia dintre cele două vaccinuri folosite în SUA, spune că începe să testeze o posibilă doză de rapel împotriva versiunii sud-africane - o variantă pe care Fauci a descris-o ca fiind „chiar mai rea” decât cea britanică.

Pfizer, care produce un vaccin similar, spune că acesta pare să fie eficient împotriva tulpinii din Marea Britanie, deși rămân întrebări despre varianta Africii de Sud.

Pe fondul acestor temeri, Statele Unite restabilesc restricțiile de călătorie COVID-19 pentru călătorii din afara Regatului Unit, alte 26 de țări europene și Brazilia și adaugă Africa de Sud pe listă.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te