Studiul la care se referă Iohannis: carantina a redus transmisia și numărul de decese COVID-19

DE Adina Mutăr | Actualizat: 09.06.2020 - 21:44

Un studiu realizat pe modele matematice efectuat de Imperial College London a concluzionat că măsurile de blocare din Europa au fost suficiente pentru a controla creșterea epidemiei. Nature Research a publicat acest studiu în premieră.

SHARE

PSD a anunțat prin purtătorul său de cuvânt,Lucian Romașcanu, că nu va vota prelungirea stării de alertă anunțată de președintele Klaus Iohannis pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.

Lucian Romașcanu spune că „nu avem din partea președintelui sau a specialiștilor niciun fel de dovadă epidemiologică necesară prelungirii stării de alertă”.

Studiul, la care s-a referit marți Klaus Iohannis, există și este efectuat de o echipă multidisciplinară, cu cercetători de la Centrul MRC pentru Analiza Globală a Bolilor Infecțioase, Institutul Jameel (J-IDEA) și Departamentul Imperial de Matematică, prin modele matematice, pe baza datelor combinate din 11 țări europene, inclusiv Regatul Unit, Spania, Italia, Germania și Belgia, până la 4 mai 2020.

Între 2–29 martie, țările europene au început să implementeze metode majore non-farmaceutice (cum ar fi închiderea școlilor și blocaje naționale) pentru a controla pandemia COVID-19.

Măsurarea eficienței acestor intervenții este importantă, având în vedere impactul lor economic și social și poate indica direcția de acțiune necesară pentru a menține controlul.

Estimarea numărului de persoane care pot fi infectate de o persoană bolnavă de COVID-19 (număr de reproducere) este un etalon util.

Cu toate acestea, numărul de reproducere poate fi dificil de calculat folosind datele de caz, deoarece o proporție mare de infecții rămân probabil neraportate.

O modalitate alternativă de a urmări o epidemie - metoda folosită de cercetătorii britanici în acest studiu - este de a calcula nivelurile de infecție retrospectiv, prin analizarea deceselor raportate.

Deși datele de deces pot fi, de asemenea, supuse unor sub raportări sau raportări greșite, acestea sunt considerate mai fiabile decât datele cazurilor și pot fi utile și pentru a estima ponderea cazurilor neraportate.

Echipa de cercetători a folosit statistica deceselor pentru a deduce modificări în cursul epidemiei COVID-19 ca urmare a intervențiilor non-farmaceutice.

Astfel, s-a estimat că până la 4 mai, între 12 și 15 milioane de persoane din aceste 11 țări au fost infectate cu SARS-CoV-2 (3,2% - 4% din populație, cu fluctuații mari de la o țară la alta).

Prin compararea numărului de decese observate cu cele prezise de modelul lor în absența intervențiilor, autorii au constatat că aproximativ 3,1 milioane de decese au fost evitate datorită măsurilor non-farmaceutice.

Modelul estimărilor pentru Franța, Italia, Spania și Regatul Unit se potrivesc datelor în zile succesive până la sfârșitul perioadei de studiu. Estimările sunt actualizate în timp și, pe măsură ce mai multe date devin disponibile, graficul suferă modificări.

Modelele estimative pentru Belgia, Germania, Suedia și Elveția se potrivesc datelor în zile succesive până la sfârșitul perioadei de studiu. Estimările sunt actualizate în timp și, pe măsură ce mai multe date devin disponibile, graficul suferă modificări.

Modelele estimate pentru Austria, Danemarca și Norvegia se potrivesc datelor în zile succesive până la sfârșitul perioadei de studiu. Estimările sunt actualizate în timp și, pe măsură ce mai multe date devin disponibile, graficul suferă modificări.

 

„Aceste date sugerează că fără intervenții, cum ar fi blocarea națională și închiderea școlilor, ar fi putut fi multe alte decese cauzate de COVID-19. Rata de transmisie a scăzut de la niveluri înalte la cele sub control în toate țările europene pe care le studiem.

Analiza noastră sugerează, de asemenea, mult mai multe infecții în aceste țări europene decât s-a estimat anterior. Ar trebui să se acorde o atenție atentă măsurilor continue care sunt necesare pentru a menține transmisia SARS-CoV-2 sub control”, a declarat dr. Samir Bhatt, autor al studiului realizat de Centrul MRC pentru Analiza Globală a Bolilor Infecțioase, Institutul Jameel (J-IDEA), Imperial College London.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te