Hong Kong și Macao suspendă vaccinarea cu serul Pfizer, în urma anunțului unui defect de ambalare

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 24.03.2021 - 09:52
Hong Kong și Macao suspendă vaccinarea cu serul Pfizer, în urma anunțului unui defect de ambalare. / Foto: unicef.org

Autorităţile din Hong Kong au oprit miercuri administrarea vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de Pfizer-BioNTech, invocând o măsură de precauţie din cauza unui defect de ambalare a produsului, informează Reuters. Aceeaşi decizie a fost luată miercuri şi în Macao.

SHARE

Suspendarea survine în contextul în care centrul financiar asiatic se confruntă cu o acceptare destul de scăzută a vaccinurilor, din cauza încrederii reduse în vaccinul chinezesc Sinovac şi a temerii de reacţii adverse.

„Din precauţie, vaccinarea trebuie suspendată imediat pe perioada investigaţiei„, a transmis guvernul local într-un comunicat, cu referire la vaccinul de la Pfizer/BioNTech.

Hong Kong a început vaccinarea locuitorilor săi cu serul chinezesc Sinovac în februarie şi cu cel de la Pfizer/BioNTech în martie.

Din cifrele guvernamentale reiese că acesta este preferat de rezidenţi, înregistrând de două ori mai multe programări decât Sinovac în ultima săptămână.

Citește și:

Ungaria a autorizat un al doilea vaccin chinezesc anti-COVID, produs de CanSino Biologics

Defect de ambalare, la un lot de vaccin Pfizer pentru Hong Kong şi Macao

Într-un comunicat emis marţi, guvernul a precizat că a primit o notificare de la compania Fosun Industrial (Hong Kong), distribuitorul vaccinului Pfizer/BioNTech în Hong Kong şi Macau, conform căreia au fost descoperite defecte de ambalare într-un lot de vaccinuri, legate de închiderea flacoanelor.

'BioNTech şi Fosun Pharma nu au identificat niciun motiv de a crede că siguranţa produsului este la risc', a afirmat guvernul.

Cu toate acestea, inoculările cu cele două loturi de vaccin Pfizer/BioNTech procurate de Hong Kong au fost suspendate şi toate centrele comunitare de vaccinare au fost oprite să mai utilizeze acest ser până la noi ordine, au indicat autorităţile.

Aceeaşi decizie a fost luată miercuri şi în Macao.

Compania mamă a Fosun, Shanghai Fosun Pharmaceutical, a anunţat că desfăşoară o anchetă împreună cu BioNTech.

Citește și:

Nou studiu clinic în SUA: vaccinul AstraZeneca nu crește riscul formării unor cheaguri de sânge

Într-un incident separat, guvernul din Hong Kong a anunţat că a închis o clinică privată care administra vaccinuri anti-COVID-19, după ce un medic 'a încălcat un acord' din cadrul programului oficial de vaccinare.

Postul local RTHK a relatat că medicul le recomanda oamenilor să se vaccineze cu Pfizer/BioNTech mai degrabă decât cu Sinovac, dată fiind reputaţia internaţională mai bună a primului.

Neîncrederea în China s-a intensificat în rândul locuitorilor din Hong Kong în ultimii ani, când au avut loc numeroase proteste antiguvernamentale şi antichineze, alimentate de percepţia că Beijingul împinge oraşul semiautonom pe o cale mai autoritaristă.

Relatările din mass-media despre câteva decese petrecute după vaccinare i-au făcut pe unii oameni şi mai reticenţi, chiar dacă guvernul a declarat că nu există o legătură directă între evenimente.

Doar în jur de 5,7% din cei 7,5 milioane de locuitori din Hong Kong au fost vaccinaţi până acum.

Şefa executivului, Carrie Lam, le-a lansat apeluri repetate rezidenţilor să meargă să se vaccineze. 'Când multe locuri din lume se luptă pentru vaccinuri, noi avem o aprovizionare asigurată', a spus ea marţi.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.