Greșelile făcute dimineața duc la depunerea de grăsime pe burtă. Ce să eviți după trezire

DE Florentina Enache | Actualizat: 13.04.2025 - 08:10
Greșelile făcute dimineața duc la depunerea de grăsime pe burtă. Ce să eviți după trezire - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Greșelile făcute dimineața duc la depunerea de grăsime pe burtă. Ce să eviți după trezire - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Greșelile făcute dimineața duc la depunerea de grăsime pe burtă. Ce să eviți după trezire - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Greșelile făcute dimineața duc la depunerea de grăsime pe burtă. Ce să eviți după trezire - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Greșelile făcute dimineața duc la depunerea de grăsime pe burtă. Ce să eviți după trezire? Mai mulți dieteticieni explică cum ne afectează rutina de la începutul zilei sănătatea organismului.

SHARE

Obiceiurile de dimineață pot da tonul întregii zile - în special atunci când vine vorba de obiectivele dumnevoastră de sănătate și fitness.

În timp ce o rutină matinală bună poate stimula metabolismul și nivelul de energie, anumite obiceiuri vă pot sabota discret eforturile, în special când vine vorba de grăsimea încăpățânată de pe burtă.

Greșelile făcute dimineața duc la depunerea de grăsime pe burtă. Ce să eviți după trezire

De la săritul peste micul-dejun până la consumul de băuturi zaharoase, micile alegeri făcute la primele ore ale dimineții pot contribui la creșterea în greutate în jurul abdomenului în timp.

Dieteticienii Jesse Feder, Andrew White, Krutika Nanavati, Dana Ellis Hunnes și Lisa Richards au dezvăluit ce greșeli frecvente, pe care le facem dimineața, duc la depunerea de grăsime pe abdomen și la o sănătate precară, conform SheFinds.

Greșelile făcute dimineața duc la depunerea de grăsime pe burtă. Ce să eviți după trezire - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Consumul excesiv de zahăr la micul-dejun

Consumul excesiv de zahăr la micul-dejun poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății noastre digestive și asupra obiectivelor noastre de gestionare a greutății.

Când ne începem ziua cu alimente zaharoase pentru micul-dejun, cum ar fi produse de patiserie, cereale îndulcite sau iaurturi aromate, ne pregătim pentru o creștere a nivelului de zahăr din sânge, urmată de o cădere bruscă.

Citește și: Medic Virgiliu Stroescu: Nu mânca nimic cu 4 ore înainte de somn să scapi de burtă. Cum se explică?

Consumul de produse precum cerealele bogate în zahăr poate „duce la grăsime pe burtă, balonare și probleme intestinale. Conținutul ridicat de zahăr poate duce la inflamații și ne poate perturba bacteriile intestinale”, spune Feder.

White sugerează să optați pentru un mic-dejun bine echilibrat, cu proteine, grăsimi sănătoase și fibre. Luați în considerare opțiuni precum fulgi de ovăz acoperiți cu nuci și semințe sau ouă cu pâine prăjită din cereale integrale și avocado.

Rutina sedentară de dimineață

Nu este un secret faptul că exercițiile fizice regulate sunt o parte esențială a unei vieți sănătoase și este deosebit de util să vă puneți sângele în mișcare la prima oră a dimineții.

Citește și: Ce să mănânci când ai poftă de cipsuri, pâine și înghețată? 3 lucruri neștiute de cei cu burtă

A nu-ți mișca corpul după trezire ar putea avea efecte dăunătoare asupra sănătății tale.

„O rutină matinală fără activitate fizică poate scădea rata metabolică și crește inflamația”, spune Nanavati.

„Activitatea fizică stimulează răspunsurile antiinflamatorii și ajută la gestionarea greutății corporale. Organismul poate fi mai predispus la creșterea în greutate și inflamație fără aceasta.”

Săriți peste proteine

Proteinele joacă un rol crucial în menținerea senzației de sațietate, așa că atunci când le evităm, este mai probabil să avem pofte și să mâncăm în exces mai târziu în timpul zilei.

Citește și: Băutura numită și „aurul galben” care detoxifică organismul și dă jos burta. Te costă 3 lei

Acest lucru poate duce la balonare și disconfort, deoarece corpul nostru se luptă să digere mesele mari.

White detaliază și mai mult și spune: „Un aport inadecvat de proteine la micul dejun poate eșua în stimularea hormonilor de sațietate, ducând la supraalimentare și la o potențială creștere în greutate.”

În schimb, încercați să încorporați o sursă de proteine de calitate în micul dejun, cum ar fi iaurtul grecesc, un smoothie infuzat cu pudră proteică sau ouă.

Mâncatul prea rapid

Această greșeală poate veni ca o surpriză, dar mulți oameni sunt vinovați de acest lucru fără să-și dea seama.

Când ne pregătim în grabă pentru muncă sau întâlniri dimineața, de multe ori ne consumăm rapid mesele fără să mestecăm bine.

White spune că mestecatul este „esențial” pentru o digestie corectă și adaugă:

„Mâncatul prea rapid poate duce la înghițirea aerului, ceea ce contribuie la balonare. În plus, s-ar putea să vă împiedice să descompuneți complet alimentele, cauzând disconfort intestinal și o absorbție redusă a nutrienților.”

Atunci când ne grăbim, optăm adesea pentru alegeri convenabile precum batoanele granola, iaurturile îndulcite și produsele de patiserie, toate cu un conținut ridicat de zahăr.

Această tendință poate contribui la creșterea în greutate și la o lipsă de opțiuni nutritive pentru micul dejun.

Pentru a promova o digestie mai bună și a preveni balonarea și acumularea de grăsime pe burtă, este important să încetinim și să savurăm fiecare îmbucătură, acordând timp pentru o mestecare și o digestie corespunzătoare.

Adăugarea de îndulcitori în cafea

Cafeaua în sine poate oferi beneficii mari pentru sănătate. Hunnes notează că este grozavă pentru metabolism și digestie, deoarece consumul ei dimineața poate „ajuta la balonare, deoarece încurajează peristaltismul tractului gastrointestinal” și încurajează o digestie consistentă, stabilă.

În plus, o ceașcă de cafea neagră este, de asemenea, plină de „antioxidanți sănătoși”, iar cofeina sa poate oferi energia atât de necesară pentru a vă începe ziua.

Multe persoane înlocuiesc zahărul cu îndulcitori, mai ales cei care țin dietă, însă studiile arată ca efectul ar putea fi exact opusul în cazul celor care vor să slăbească.

Noi cercetări sugerează că sucraloza - unul dintre cei mai populari îndulcitori artificiali de pe piață - afectează o regiune a creierului responsabilă cu controlul foamei, în special la persoanele cu obezitate.

Descoperirea ridică noi semne de întrebare cu privire la faptul dacă alternativele la zahăr care nu au calorii sunt un instrument eficient pentru gestionarea greutății, scrie New York Post.

În comparație cu zahărul, echipa a constatat că consumul de sucraloză a declanșat o activitate cerebrală crescută în hipotalamus, zona responsabilă pentru reglarea apetitului, și a dus la creșterea foamei - în special la persoanele cu obezitate.

Studiul evidențiază modul în care sucraloza „derutează creierul”, oferind un gust dulce fără energia calorică așteptată, a explicat Dr. Kathleen Alanna Page, autorul corespondent al studiului.

Multe persoane ajung să se supraalimenteze din acest motiv. Așadar, evitarea îndulcitorilor artificiali este esențială.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te