Garda morții de la Săpoca: medicul lua 2.800 de euro net, asistentele – 1.000 de euro

DE Sorin Semeniuc | Actualizat: 25.09.2019 - 14:53
Săpoca, un loc al groazei/FOTO: Google maps

Oficial: veniturile celor 13 angajați ai secției de la Spitalul din Săpoca aflați în tură în noaptea în care un pacient a luat-o razna și a ucis alți șapte pacienți. Ulterior, medicul de gardă a fost amendat de Direcția de Sănătate Publică.

SHARE

Iar ministrul Sănătății a declarat că o asistentă a susținut că i-a administrat un tratament pacientului respectiv, dar nu a apărut în fișa acestuia. Tot o asistentă a lăsat un stativ de perfuzii la îndemâna pacienţilor, acesta devenind, apoi, arma crimelor.

Salariu plus trei sporuri

Conform unei adrese trimise de Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca, în luna anterioară dramei din august, medicul care s-a aflat de gardă avusese un venit brut de 22.945 lei (13.434 lei net).

Cele șapte asistente medicale încasaseră între 7.543 lei și 8.796 lei brut (net: între 4.486 lei și 5.152 lei), cele trei infirmiere - între 4.361 lei și 4.536 lei (net: între 2.555 lei și 2.657 lei), în timp ce cei doi muncitori necalificați cu atribuții de supraveghere au primit 4.502 lei, respectiv 4.880 lei brut (net: 2.663 lei/2.885 lei).

Alături de salariul de bază, la venituri au mai contribuit sporurile pentru condiții periculoase, cel pentru asigurarea continuității și cel de ture.

Două erori ale asistentelor

În noaptea de 17 spre 18 august 2019, acești 13 angajați au fost de serviciu în timpul incidentului care a dus, în final, la moartea a șapte pacienți din unitatea medicală. Atunci, un pacient aflat în sevraj a luat un stativ de perfuzii și a ucis patru pacienți, rănind alți nouă. Ulterior, trei dintre răniți au murit, ridicând numărul celor decedați la șapte.

La puțin timp după tragedie, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că ”Din păcate (...), s-a produs un lung şir de erori umane şi reiterez ideea că tragedia putea fi evitată. Am spus că suntem sistemul şi fiecare să respecte ce e în fişa postului. De exemplu, se arată în fişa asistentei medicale că nu se lasă la îndemâna pacienţilor obiecte contondente, stativul nu trebuia să rămână niciodată într-un salon cu probleme psihice”.

Pintea a mai afirmat că o asistentă spune că i-a dat bărbatului sedativele prescrise de medic, dar că acest lucru nu apare în fişa medicală: ”În foaia de tratament medicul a consemnat că trebuie să fie sedat. În foaia de observaţie apare un formular în care asistenta notează ora la care administrează tratamentul şi ce tratament administrează. Asistenta spune că a administrat tratamentul, dar în foaie nu apare consemnat.”

Medicul, amendat

La rândul său, și medicului i s-au adus reproșuri de către ministru pe motiv că pacientul care a devenit agresiv a fost transferat anterior într-o ”zonă nesupravegheată, fapt neconsemnat în foaia de observaţie” și că a fost pus în pat cu încă un bărbat: ”La 1.45 în noaptea de sâmbătă spre duminică (în care a avut loc incidentul n.r.) a fost internat un bărbat, tot cu etilism, pus în pat cu Lungu Ştefan (agresorul n.r.), în condiţiile în care mai erau paturi libere. A fost pus în salonul 206, era la îndemână şi atunci poate şi-au spus <<de ce să nu îl punem aici>>. Doi oameni au fost puşi în acelaşi pat, în condiţiile în care erau paturi libere. Nota explicativă arată că doamna doctor spunea că în salonul cu supraveghere era multă lume.”

După aceste declarații, Direcția de Sănătate Publică Buzău a anunțat că medicul de gardă a primit o amendă în valoare de 1.000 de lei pentru că a pus doi pacienți într-un pat. De asemenea, conform Mediafax, a fost sesizată Comisia de disciplină care să verifice ce s-a întâmplat în acea noapte, iar Parchetul a anunțat extinderea urmăririi penale, in rem, sub aspectul de neglijenţă în serviciu şi ucidere din culpă în cazul angajaților.

Managerul Spitalului a demisionat a doua zi, dar se află încă în funcție de vreme ce a semnat adresa cu veniturile către Newsweek România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te