Pepenele galben este un fruct hidratant, versatil și sănătos. Studiile au demonstrat că pepenele galben conține vitamine A și C, precum și nutrienți esențiali care pot contribui la întărirea sistemului imunitar și digestiv.
Citește și: De ce este pepenele verde periculos pentru bolnavii de rinichi. Poate duce și la deces
Fructul de vară plin de vitaminele A și C. Te hidratează și îți ajută digestia. Cât să mănânci
Doi nutriționiști au spus care sunt numeroasele beneficii ale pepenelui galben pentru sănătate.
Pepenele galben este un adaos excelent la dietă dacă „doriți să consumați mai multe alimente hidratante, mai multe alimente antiinflamatorii și alimente bogate în nutrienți”, a declarat Hope Brandt, dieteticiană, pentru USA TODAY.
Citește și: Cum alegi un pepene bun și dulce: sfaturile specialiștilor. Relatare de la degustarea USV
În contextul unei diete echilibrate, acest fruct este o sursă bună de antioxidanți, potasiu și fibre – nutrienți care stimulează imunitatea, ajută la procesul de digestie și oferă protecție împotriva bolilor cronice, potrivit unui studiu din 2023.
„Culoarea portocalie este dată de beta-caroten”, a declarat Monica D’Agostino, de asemenea dieteticiană.
Când beta-carotenul pătrunde în organism, se transformă în vitamina A, care este esențială pentru „promovarea sănătății ochilor, ajutând organismul în producția de celule sanguine și răspunsul imunitar și acționând ca un antioxidant pentru a ajuta la combaterea radicalilor liberi”, explică ea.
Fructul de vară plin de vitaminele A și C. Te hidratează și îți ajută digestia. Cât să mănânci - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Radicalii liberi provoacă ravagii în organism, deteriorând celulele sănătoase, spune D'Agostino. Beta-carotenul acționează ca un neutralizator al radicalilor liberi, ceea ce poate ajuta la prevenirea progresiei bolilor, inclusiv a bolilor de inimă și a cancerului, adaugă ea.
Citește și: Pepenele roșu, fructul zilei plin de apă și „zahăr”. Mănânci toată vara, iar rinichii se bucură
„O dietă bogată în antioxidanți poate ajuta la reducerea inflamației cronice din organismul nostru în timp”, spune Brandt. Conținutul ridicat de vitamina C din pepenele galben este, de asemenea, deosebit de util pentru absorbția fierului, adaugă Brandt.
Pepenele galben este un adaos răcoritor la salatele de vară și gustările ușoare, iar combinarea lui cu alimente bogate în antioxidanți și fibrepoate ajuta la obținerea unei diversități nutriționale.
Când este consumat împreună cu alte fructe bogate în fibre, legume, cereale integrale, nuci, semințe și leguminoase, pepenele galben poate „fi incorporat ca o modalitate de a crește cantitatea totală de fibre și apă din organism, ceea ce va ajuta la prevenirea potențialelor probleme digestive”, spune D’Agostino.
Consumul de pepene galben împreună cu alimente precum fructe de pădure, nuci, iaurt grecesc și brânză de vaci sunt câteva exemple, spune ea.
În cele din urmă, varietatea este esențială, iar pentru a obține o dietă echilibrată, este important să consumați o gamă largă de fructe bogate în nutrienți, subliniază D'Agostino.
Pe lângă pepenele galben, există o serie de fructe care au beneficii similare pentru sănătate – grapefruitul, rodie și papaya sunt, de asemenea, considerate alimente bogate în potasiu, fibre și antioxidanți, potrivit studiilor.
Într-o salată, pepenele galben oferă un beneficiu surprinzător, adaugă Brandt. Frunzele verzi sunt bogate fier non-hem, care este fierul găsit în alimentele de origine vegetală, potrivit Harvard Health.
Organismul are adesea nevoie de un ajutor suplimentar pentru a absorbi fierul non-hem, iar vitamina C din pepenele galben poate face acest proces mai eficient, explică Brandt.
Cât pepene galben ar trebui să consumați?
170 de grame de pepene galben au 53 de calorii, ceea ce echivalează cu o porție.
O singură porție depășește doza zilnică de vitamina A, conține 6% din necesarul zilnic de fibre și este aproape suficientă pentru a acoperi necesarul zilnic recomandat de vitamina C, conform WebMD.