În Marea Neagră temperatura ajunge adesea la 26 de grade în timpul verii. Infecția nu se transmite doar prin scăldatul în apa mării, ci și prin consumul de fructe de mare crude sau insuficient preparate.
Citește și: Doi turiști, care au ignorat avertismentele salvamarilor, salvați de la înec în ultima clipă
Potrivit experților, un simplu plasture și prepararea corespunzătoare a alimentelor pot proteja împotriva infecției, care în 80% din cazuri provoacă inflamații intestinale, dar în cazuri grave poate duce și la septicemie.
Bacteria carnivoră Vibrio face ravagii în Marea Neagră. Intră prin răni deschise. Rata mortalității: 20%
Anterior, s-a raportat despre creșterea numărului de bacterii Vibrio vulnificus în oceanele încălzite ale lumii. Acestea se înmulțesc în principal în apele calde, când temperatura depășește 20 de grade. Din acest motiv, potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, Marea Neagră, Marea Baltică și Marea Nordului sunt deja considerate zone de risc. Bacteria este deosebit de periculoasă pentru copii și poate fi transmisă și prin fructele de mare, arată Index.hu
Numărul bacteriilor crește exploziv atunci când temperatura apei mării depășește 20 de grade și conținutul de sare scade. Apa Mării Negre atinge adesea 26 de grade în timpul verii, oferind astfel un mediu propice pentru Vibrio. Specialiștii în epidemiologie consideră că încălzirea apei mării favorizează înmulțirea bacteriilor, care pot provoca boli ale aparatului digestiv.
Datorită încălzirii globale, acest risc va rămâne ridicat și în următorii ani, ceea ce reprezintă o provocare pe termen lung pentru sănătatea populației din regiunile de coastă. În Europa, această bacterie nu ocolește nici Marea Baltică și Marea Nordului, iar consumul de fructe de mare din aceste zone reprezintă un pericol atât pentru populația locală, cât și pentru turiști.
Bacteria se dezvoltă în apele calde și sărate, dar preferă și zonele în care apa sărată se amestecă cu apa dulce. Poate pătrunde în organismul uman pe două căi: fie prin răni deschise, fie prin consumul de fructe de mare preparate necorespunzător, în special crustacee.
Citește și: Două surori, salvate în ultima clipă de la înec, la Eforie Nord. Avertismentul salvamarilor, ignorat
Una din cinci persoane infectate cu bacteria carnivora mor din cauza infecției, uneori chiar în 1-2 zile de la îmbolnăvire. Este extrem de agresivă, deoarece poate provoca fasciită necrozantă, care poate duce la necroza țesuturilor din jurul plăgii. Persoanele la care bacteria ajunge în fluxul sanguin pot suferi septicemie, iar în 80% din cazuri, poate provoca și inflamație intestinală și iritații ale pielii.
Aceste bacterii se dezvoltă la temperaturi ridicate și în prezența anumitor concentrații de sare. În principiu, ele se dezvoltă în apa de mare, dar pot apărea în orice apă sărată, a declarat Carmen Dorobot, specialist în boli infecțioase. Ea a adăugat că trebuie acordată o atenție specială copiilor, precum și controlului medical și testelor bacteriologice în zonele în care aceștia merg să se scalde. În plus, a recomandat ca fructele de mare să fie bine fierte înainte de consum.
Bacteria Vibrio: Numărul de cazuri este în creștere în întreaga lume
Bacteria Vibrio nu ocolește nici zonele din afara Europei, în Taiwan fiind înregistrate două valori excepționale în anii 1990, care au dus la o rată de mortalitate alarmant de ridicată. Nici Japonia nu a scăpat de bacteria carnivoră, unde incidența anuală estimată a ajuns la 425 de cazuri, însă doar 15,7% dintre medici aveau cunoștințe adecvate despre această infecție.
Pe coasta de est a Statelor Unite, între 1988 și 2018, numărul cazurilor a crescut de opt ori (de la zece la 80 de cazuri pe an) și a apărut și mai la nord, deplasându-se cu 48 de kilometri spre nord față de limita anterioară. În iulie și august 2023, au fost raportate 26 de cazuri în trei state, dintre care patru au dezvoltat șoc septic și cinci au decedat. În Australia, numărul cazurilor cauzate de bacteria carnivoră nu a fost foarte frecvent, între 2000 și 2019 fiind înregistrate aproximativ o sută de îmbolnăviri.
Bacteria carnivoră, prezentă și în Ungaria
În Ungaria, în 2016, la Pécs, s-a presupus că o bacterie carnivoră ar fi putut cauza infecția, dar la începutul anului trecut, aceasta a fost detectată în mod clar în corpul unui bărbat din Ózd, care a murit din cauza bolii. Vibrio vulnificus nu a cruțat nici persoanele cunoscute, putând fi cauza morții lui Zsolt Vadász, iar fotbalistul francez Franck Ribéry a mărturisit că a fost la un pas de amputarea piciorului din această cauză.
Riscul va rămâne ridicat și în următorii ani, deoarece încălzirea globală joacă un rol important în răspândirea bacteriei. Asta înseamnă că nu e o problemă temporară, ci o nouă provocare pentru sănătate și turism. Cheia prevenirii e conștientizarea: să evităm fructele de mare care nu au fost tratate termic corespunzător și să fim atenți când ne scăldăm dacă avem răni pe piele.