Pepenele verde se numără printre alimentele periculoase pentru oamenii cu insuficiență renală, este concluzia unui studiu din Statele Unite.
De ce este pepenele verde periculos pentru bolnavii de rinichi. Poate duce și la deces
Un studiu publicat în jurnalul medical al Colegiului Medicilor din SUA a concluzionat că pentru pacienții cu insuficiență renală sau boli cronice de rinichi, consumul de pepene verde în exces poate duce chiar și la deces.
Pepenele verde conține multe vitamine și minerale, dar și o cantitate mare de potasiu. Pentru un om sănătos, pepenele reprezintă o sursă importantă și gustoasă de potasiu și vitamine. O felie de pepene verde conține 320 de miligrame de potasiu, ceea ce reprezintă aproximativ 12% din doza zilnică recomandată pentru femei și aproximativ 9% pentru bărbați, conform IflScience. Pentru bolnavii cronici de rinichi, consumul ridicat de pepene verde reprezintă o problemă, deoarece potasiul în exces nu poate fi eliminat din corp.
Citește și: Ce fruct combate tusea doar dacă îl ții lângă pat în timp ce dormi. Îți poate schimba viața
Studiul a analizat cazurile a trei pacienți cu exces de potasiu în corp, toți cu boli cronice la rinichi, care au avut nevoie de îngrijiri medicale după consumul ridicat de pepene verde. Printre simptomele prezentate de pacienți se numără ritmul cardiac scăzut sau ridicat, furnicături, greață și, în cazurile grave, dificultăți de respirație și dureri în piept.
Citește și: Câtă apă trebuie să bei pe zi și în ce cantitate. Beneficiile dezvăluite de nutriționiști
Pepenele, un fruct preferat al românilor pe timp de vară
Pepenele este alimentul perfect pentru zilele toride de vară, iar românii se numără printre consumatorii ai acestui aliment. Cunoscut sub numele de harbuz în zona Moldovei și lubeniță în Banat și Oltenia, pepenele verde este bogat în vitamine și minerale care ajută la transmiterea semnalelor de către nervii noștri, inclusiv a celor care determină contracția musculară. Printre alte beneficii se numără menținerea tensiunii arteriale sub control, creșterea imunității și scăderea în greutate.