Fructul care scade colesterolul și reduce inflamația. Cât de des trebuie să-l mănânci?

DE Florentina Enache | Actualizat: 15.06.2024 - 08:35
Fructul care scade colesterolul și reduce inflamația. Cât de des trebuie să-l mănânci? - Foto: Freepik.com (Imagine cu rol ilustrativ)

Un fruct îndrăgit de români scade colesterolul, reduce inflamația din corp și poate contribui la longevitate. Îl găsești la orice supermarket.

SHARE

Un fruct care se găsește cu ușurință în orice supermarket și care e îndrăgit de toți românii ar putea avea un impact semnificativ asupra reducerii inflamației și a nivelului de colesterol, îmbunătățind, de asemenea, sistemul imunitar.

Fructul care scade colesterolul și reduce inflamația. Cât de des trebuie să-l mănânci?

Alex Ruani, cercetător în domeniul științei nutriției la University College London, a lăudat proprietățile strugurilor roșii, conform unui articol al Daily Mirror.

Citește și: Câinii și pisicile de companie pot reduce riscul apariției demenței. Care este motivul?

Strugurii roșii și afinele sunt fructe pline de polifenoli, compuși vegetali antioxidanți puternici, precum antocianii, care stimulează sănătatea creierului, și resveratrolul, cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și anti-îmbătrânire.

Citește și: Creștere a cazurilor de cancer de colon la tineri. Ce alimente și obiceiuri sunt factori de risc?

Coaja și semințele strugurilor roșii sunt, de asemenea, pline de alți antioxidanți, cum ar fi catechinele și epicatechinele, care se găsesc în mod obișnuit în ceai, care ajută la reducerea stresului oxidativ din organism.

Ruani a explicat: „Un studiu foarte detaliat din 2023, care a implicat bărbați și femei sănătoși, a constatat că un consum zilnic de 80 de grame de struguri timp de două săptămâni a crescut nivelul bacteriilor benefice din intestine și a scăzut numărul bacteriilor dăunătoare. Acest lucru înseamnă o digestie îmbunătățită, un sistem imunitar sănătos și o inflamație redusă la nivelul întregului corp”.

În plus, studiul a relevat o creștere semnificativă a moleculelor legate de repararea ADN-ului.

Compușii bioactivi din struguri ar putea stimula mecanismele asociate cu o viață mai sănătoasă și mai lungă.

Citește și: Kate Middleton, afectată puternic de tratamentul pentru cancer. A ajuns să arate „aproape scheletic”

S-a constatat că strugurii, venerați pentru conținutul lor bogat în fibre, reduc semnificativ așa-numitul nivel al colesterolului rău. Acest lucru se datorează faptului că fibrele solubile au un efect de încetinire a absorbției unor substanțe nutritive, inclusiv a colesterolului, în fluxul sanguin.

Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea de Științe Medicale Bushehr din Iran, a împărțit 69 de pacienți în trei grupuri distincte. Două grupuri au fost repartizate să consume 500 de grame de struguri zilnic. Un grup a mâncat struguri roșii Condori, iar celălalt, struguri albi Shahroodi, ambele timp de opt săptămâni. Cei din al treilea grup nu au făcut nicio modificare în dieta lor.

Citește și: Ce sunt vaccinurile personalizate administrate bolnavilor de cancer de piele, intenstin sau plămâni?

„Capacitatea antioxidantă totală a crescut semnificativ la grupurile care au mâncat struguri, comparativ cu grupul a cărui dietă nu a fost schimbată. De asemenea, colesterolul a scăzut la cei care au consumat struguri albi și roșii".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te