Mii de pacienți din Anglia vor primi vaccinuri personalizate împotriva cancerului de piele, de intestin și de plămâni în cadrul unui program de pionierat - primul din lume - în cadrul Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS).
Citește și: O generație tot mai bolnavă. Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer la vârste fragede
Ce sunt vaccinurile personalizate administrate bolnavilor de cancer de piele, intenstin sau plămâni?
Vaccinurile, care sunt concepute pentru a trata permanent anumite tipuri de cancer (melanom, cancer de prostată, intestin și gât), sunt realizate individual pentru fiecare pacient în câteva săptămâni pentru a eradica tumorile, iar până în prezent peste 30 de spitale s-au înscris în cadrul testelor.
Elliot Pfebve, în vârstă de 55 de ani, tată a patru copii, a devenit primul pacient din Anglia căruia i s-a administrat un vaccin personalizat împotriva cancerului intestinal într-un spital NHS.
Citește și: Modalitate inedită de activare a apărării naturale împotriva cancerului. Ce s-a descoperit?
Pfebve, care suferise deja o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii și apoi chimioterapie, a primit prima doză de vaccin în luna martie, la Spitalul Queen Elizabeth din Birmingham, în luna martie, potrivit BBC.
După tratamentul inițial, testele au arătat că încă mai avea în sânge fragmente din ADN-ul tumorii canceroase, ceea ce crește riscul pacienților de recidivă a bolii. Astfel, el s-a înscris la testul unui vaccin personalizat pentru pacienții cu cancer.
Vaccinul pe care l-a primit se bazează pe tehnologia ARNm, care este folosită și pentru a produce vaccinul Covid-19.
Ce este vaccinul personalizat împotriva cancerului
Vaccinurile sunt concepute pentru prevenirea bolilor, dar cele pentru cancer sunt produse și în scopuri terapeutice după diagnosticare.
Ca și vaccinurile convenționale, aceste vaccinuri stimulează sistemul imunitar să recunoască inamicii, în acest caz celulele canceroase.
În cazul lui Pfebve, o mostră din tumora sa a fost trimisă la laboratoarele BioNTech din Germania, în care au fost identificate 20 de mutații unice pentru cancerul său.
Iar pe baza acestor informații, a fost creat un vaccin mARN personalizat care conținea instrucțiuni pentru ca sistemul imunitar al bărbatului de 55 de ani să recunoască celulele canceroase care încă se mai ascundeau în corpul său și să le atace cu scopul de a le distruge, sporind astfel șansele ca cancerul său să nu reapară timp de mulți ani.
Rezultatele vaccinului de până acum vor fi prezentate la reuniunea anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO 2024), care începe astăzi la Chicago.