Fructele sunt periculoase pentru sănătate? Pot avea efecte negative asupra organismului

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 20.05.2024 - 10:10
Fructele sunt periculoase pentru sănătate? Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

De multe ori medicii recomandă consumul de fructe deoarece acestea fac bine la sănătate. Însă sunt situații în care acestea fac rău organismului. Și nu vorbim despre cei care au alergii pentru că, în teorie, aceștia ar trebui să se țină departe de ce le provoacă neplăceri.

SHARE

Este clar că oamenii ar trebui să mănânce mai multe fructe în dieta lor zilnică. Dar există prea multe fructe? Cât de mult este dăunător pentru organism?

De regulă, oamenii mănâncă mai puține fructe și legume decât ar trebui. Auzim popularul slogan „5 pe zi” toată viața și încercăm să ne menținem la el cât mai bine.

Dar prea multe fructe pot avea și efecte negative asupra organismului? La urma urmei, este plin de fructoză. Câte fructe ar trebui să mănânci pentru o dietă sănătoasă ?

Ce se întâmplă dacă mănânci prea multe fructe?

Potrivit Societății Germane de Nutriție (DGE), fructele furnizează o mulțime de vitamine, minerale, substanțe vegetale secundare și fibre. În plus, are o valoare energetică scăzută și puține grăsimi.

Citește și: Care sunt fructele a căror coajă nu trebuie consumată sub nicio formă? Pot pune sănătatea în pericol

Un consum mare de fructe reduce, de asemenea, riscul de hipertensiune arterială, boli coronariene și accident vascular cerebral. Cu toate acestea, consumul prea mult poate fi, de asemenea, nesănătos. Cuvântul cheie aici este fructoza (zahărul din fructe), care se găsește în cantități mari în fructe și legume.

Un exces persistent de fructoză poate fi dăunător sănătății. De fapt, un astfel de exces apare rar din cauza consumului excesiv de fructe, ci mai degrabă prin sucurile de fructe și alimentele procesate. 

Mulți specialiști susțin că ”cea mai nesănătoasă băutură este smoothie-ul și nu cola”. Dar nu toată lumea este de acird cu această comparație.

Însă, fructele sunt deosebit de nesănătoase pentru cei care suferă de intoleranță la fructoză. Simptomele prea multor fructe includ:

-dureri de stomac

-flatulență

-scaun urât mirositor

-Diaree

-Senzație de plenitudine

-constipație

Citește și: Reguli de supermarket în piețe: legumele și fructele trebuie să aibă etichete, inclusiv cele locale

Sunt prea multe fructe dăunătoare pentru ficat?

Un exces de fructoza poate declansa aceste simptome nu numai la persoanele cu intoleranta, ci si la persoanele sanatoase. La urma urmei, intestinul subțire poate absorbi fructoza doar într-o măsură limitată. În plus, fructoza este procesată în ficat. Cu toate acestea, dacă există un exces permanent, ficatul poate fi afectat de fructoză. În cazuri extreme, un exces de fructoză poate duce la boli hepatice grase (dezvoltarea grasă a celulelor hepatice), scrie heidelberg24.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te