Fisticul contribuie la sănătatea inimii și a ochilor. Ce alte beneficii are pentru organism?

DE Florentina Enache | Actualizat: 05.08.2024 - 10:36
Fisticul contribuie la sănătatea inimii și a ochilor. Ce alte beneficii are pentru organism? - Foto: Pexels.com (Imagine cu rol ilustrativ)
Fisticul contribuie la sănătatea inimii și a ochilor. Ce alte beneficii are pentru organism? - Foto: Pexels.com (Imagine cu rol ilustrativ)

Fisticul, un fruct oleaginos bogat în proteine, fibre, vitamine și minerale, contribuie la sănătatea inimii și a ochilor. Ce alte beneficii are fisticul pentru organism, atunci când este consumat în mod frecvent?

SHARE
Fisticul, un fruct oleaginos îndrăgit în toată lumea, are numeroase beneficii pentru sănătate, atunci când este consumat frecvent. Bogat în proteine, fibre, vitamine și minerale, fisticul contribuie la îmbunătățirea sănătății inimii, ajută la menținerea unei greutăți corporale optime și susține sănătatea oculară. În plus, antioxidanții prezenți în fistic ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ, promovând astfel o stare generală de bine.

Citește și: Nutrientul de care ai nevoie pentru o inimă sănătoasă. Din ce alimente îl poți lua?

„Fisticul este o sursă completă de proteine, cu toți cei 9 aminoacizi esențiali, are grăsimi sănătoase mononesaturate și polinesaturate, conține o cantitate mare de fibre, precum și antioxidanți", a explicat Taylor Berggren, un dietetician din California, conform unui articol al EatingWell. Iată care sunt beneficiile consumului de fistic.

Consumul de fistic îmbunătățește tensiunea arterială

Fisticul conține nutrienți care susțin o tensiune arterială sănătoasă, precum calciul și magneziul. Fisticul este, de asemenea, o sursă naturală de potasiu, un mineral care ajută la contracararea efectelor sodiului în organism, contribuind la promovarea unei funcții mai bune a vaselor de sânge și a unor niveluri normale ale tensiunii arteriale.

Citește și: E bine sau nu să mâncăm în fața televizorului? Cum ne influențează obiceiurile alimentare

În plus față de aceste minerale, fisticul conține compuși sănătoși pentru inimă, cum ar fi fitosterolii și antioxidanții, care pot oferi beneficii cardiovasculare suplimentare. 

Contribuie la sănătatea ochilor

Nuanțele de verde și violet pe care le are fisticul se datorează parțial nivelurilor a două carotenoide: luteină și zeaxantină. Aceste carotenoide joacă un rol crucial în protejarea ochilor noștri.

Citește și: Care sunt alimentele de evitat la micul-dejun? Pot duce la lipsa de concentrare de-a lungul zilei

Luteina și zeaxantina se găsesc în retină și ajută la filtrarea luminii potențial dăunătoare, reducând riscul bolilor oculare care duc la pierderea vederii, cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă și cataracta.

Poate ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase

Studiile arată că fisticul nu este asociat cu creșterea în greutate sau cu creșterea riscului de obezitate. Fisticul joacă un rol important în gestionarea greutății datorită profilului său nutrițional unic. Combinația de proteine și fibre din aceste fructe oleaginoase promovează senzația de sațietate, ceea ce poate ajuta la prevenirea supraalimentării.

Citește și: Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci înghețată zilnic. Avertismentul specialiștilor

Mai mult, persoanele care consumă fistic tind să aibă o dietă mai sănătoasă. Consumul a 42 de grame de fistic în fiecare zi timp de 4 luni este asociat cu creșterea aportului de fibre și scăderea consumului de dulciuri. 

Ține sub control nivelul zahărului din sânge

Consumul de fistic vă poate ajuta să vă controlați nivelul zahărului din sânge. Combinația din fistic de grăsimi sănătoase, proteine și fibre ajută la stabilizarea glicemiei prin încetinirea absorbției zahărului în fluxul sanguin. 

Îmbunătățește sănătatea intestinală

Consumul de fistic vă poate îmbunătăți sănătatea intestinală. 

„Un studiu din 2023 a demonstrat că aportul zilnic de fistic a crescut numărul de bacterii din microbiomul intestinal, cunoscute pentru capacitatea lor de a produce acid butiric, un tip esențial de acid gras care hrănește celulele din intestinul gros", spune Breggen.

Citește și: Ce beneficii au curmalele pentru sănătatea organismului? Câte să mănânci pe zi

Sănătatea intestinului este importantă pentru digestie, greutate, sistemul imunitar și multe altele. Fisticul poate face parte dintr-o dietă sănătoasă pentru intestine.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te