Care sunt alimentele de evitat la micul-dejun? Pot duce la lipsa de concentrare de-a lungul zilei

DE Florentina Enache | Actualizat: 30.07.2024 - 10:59
Care sunt alimentele de evitat la micul-dejun? Pot duce la lipsa de concentrare de-a lungul zilei - Foto: Freepik.com (Imagine cu rol ilustrativ)
Care sunt alimentele de evitat la micul-dejun? Pot duce la lipsa de concentrare de-a lungul zilei - Foto: Freepik.com (Imagine cu rol ilustrativ)

Care sunt alimentele care nu sunt recomandate pentru a fi consumate dimineața? Pot duce la probleme de concentrare de-a lungul zilei și pot afecta sănătatea creierului pe termen lung. Ce alimente recomandă nutriționiștii la micul-dejun?

SHARE

Începerea zilei cu un mic-dejun sănătos este esențială pentru menținerea sănătății creierului și a funcției cognitive. Alimentele pe care le consumați dimineața fie vă pot crește nivelul de concentrare de-a lungul zilei, fie pot duce la probleme de memorie. 

Potrivit dieteticianului Krutika Nanavati, anumite alegeri pentru micul-dejun pot avea un impact negativ asupra creierului, făcând dificilă reținerea informațiilor. Creierul se bazează pe un aport constant de glucoză și nutrienți pentru a funcționa eficient pe tot parcursul zilei, iar o dietă echilibrată și sănătoasă este indispensabilă pentru sănătatea creierului.

Citește și: Regula celor 3 de 8, garanția unei vieți lungi și a unei sănătăți de fier, conform dr. Ovidiu Bojor

Alimentele bogate în zaharuri rafinate, grăsimi nesănătoase și cele lipsite de nutrienți esențiali pot perturba echilibrul creierului, ducând la inflamații și stres oxidativ. În timp, aceste alegeri alimentare pot afecta funcția creierului și pot contribui la probleme de memorie pe termen lung. Iată câteva alimente pentru micul-dejun pe care ar fi bine să le evitați dimineața, potrivit lui Nanavati.

Cerealele cu zahăr adăugat

Cerealele cu zahăr adăugat sunt o alegere populară pentru micul-dejun, însă una nesănătoasă.

„Această mâncare poate provoca fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge, ducând la dificultăți de concentrare”, spune Nanavati.

Citește și: O femeie de 104 ani și-a sărbătorit ziua, mergând cu motocicleta. A dezvăluit secretul longevității

Fluctuațiile rapide ale nivelului de zahăr din sânge pot face dificilă menținerea unei energii constante la nivelul creierului, ceea ce duce la afectarea funcției cognitive. În timp, consumul de alimente bogate în zahăr dimineața poate duce, de asemenea, la rezistență la insulină.

Produse de patiserie

Produsele de patiserie sunt alimente bogate în zahăr și grăsimi nesănătoase. Potrivit lui Nanavati, „acest lucru poate afecta funcția cognitivă și poate contribui la probleme de memorie”. Combinația de zahăr și grăsimi din aceste alimente poate provoca inflamații și stres oxidativ, care pot avea un impact negativ asupra sănătății creierului.

În plus, conținutul ridicat de calorii cu valoare nutritivă redusă înseamnă că aceste alimente pot contribui la creșterea în greutate și la tulburările metabolice asociate, afectând și mai mult funcția creierului.

Micul-dejun sărac în proteine

Un mic-dejun sărac în proteine vă poate face să vă simțiți obosiți și cu mintea încețoșată. „Proteinele ajută la reglarea nivelului zahărului din sânge și furnizează energie pentru creier”, spune Nanavati. Fără un nivel adecvat de proteine, organismul dumneavoastră se luptă să mențină un nivel stabil al zahărului din sânge, ceea ce duce la oboseală și probleme de concentrare. 

Citește și: O femeie a slăbit aproape 50 de kilograme într-un an. Ce exercițiu a făcut cel mai des la sală?

Proteinele sunt esențiale pentru producerea de neurotransmițători, care sunt substanțe chimice ce transmit semnale în creier. Prin urmare, o lipsă de proteine poate afecta în mod direct starea de spirit, memoria și performanța cognitivă.

Carnea procesată

Carnea procesată este adesea bogată în grăsimi saturate și sodiu.

Nivelurile ridicate de grăsimi nesănătoase și sare din aceste cărnuri procesate pot duce la inflamație și pot afecta negativ funcția cognitivă, ducând la probleme de memorie și dificultăți de concentrare.

Citește și: Cum afectează crema cu factor de protecție solară producția de vitamina D? Ce spun dermatologii?

În timp, inflamația cronică cauzată de o dietă proastă poate contribui la apariția bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer, spune Nanavati.

Ce alimente ar trebui consumate la micul-dejun?

În locul acestor alimente care dăunează creierului, Nanavati recomandă să optați pentru fulgi de ovăz cu fructe de pădure pentru energie susținută și antioxidanți, ouă pentru proteine, iaurt grecesc cu nuci și semințe pentru probiotice și grăsimi sănătoase și pâine prăjită din grâu integral cu avocado pentru carbohidrați, conform unui articol al shefinds.com.

Citește și: Ce parazit periculos poate fi adus din vacanță? Un expert avertizează care este pericolul

„Un mic-dejun echilibrat este esențial”, subliniază Nanavati. Aceste opțiuni sănătoase vă pot ajuta să vă mențineți sănătatea creierului și să vă îmbunătățiți memoria, pregătindu-vă pentru o zi productivă.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te