E bine sau nu să mâncăm în fața televizorului? Cum ne influențează obiceiurile alimentare

DE Florentina Enache | Actualizat: 01.08.2024 - 11:24
E bine sau nu să mâncăm în fața televizorului? Cum ne influențează obiceiurile alimentare - Foto: Freepik.com (Imagine cu rol ilustrativ)
E bine sau nu să mâncăm în fața televizorului? Cum ne influențează obiceiurile alimentare - Foto: Freepik.com (Imagine cu rol ilustrativ)

Ce se întâmplă atunci când mâncăm în fața televizorului? Cum influențează acest lucru felul în care mâncăm și ce spun oamenii de știință despre efectele acestui obicei asupra sănătății.

SHARE

Mâncatul în fața televizorului ne poate afecta sănătatea și obiceiurile alimentare, conform oamenilor de știință, indiferent de ce alimente consumăm.

Cercetătorii știu de mult timp că mediul în care ne desfășurăm activitatea joacă un rol crucial în alimentația noastră și există numeroase studii care arată o legătură între uitatul la televizor și un risc mai mare de obezitate, în mare parte din cauza nivelului mai scăzut de exerciții fizice care însoțește un astfel de comportament sedentar, conform unui articol BBC.

Citește și: Care sunt alimentele de evitat la micul-dejun? Pot duce la lipsa de concentrare de-a lungul zilei

Este posibil, însă, ca serialul preferat pe care-l urmărim la cină să afecteze și cât de mult mâncăm. Monique Alblas, profesor asistent de științe ale comunicării la Universitatea din Amsterdam, afirmă că distragerea atenției este una dintre principalele teorii care stau la baza faptului că mâncăm mai mult în timp ce ne uităm la televizor.

Acest lucru ar putea fi din cauza faptului că, atunci când urmărim o poveste, oferim mai puțină atenție mâncatului, astfel încât nu suntem conștienți de semnalele corporale care ne spun că suntem sătui, ceea ce ar putea duce la supraalimentare. 

Citește și: O femeie a slăbit aproape 50 de kilograme într-un an. Ce exercițiu a făcut cel mai des la sală?

Există, de asemenea, cercetări care sugerează că nu ne amintim ce am mâncat atunci când consumăm alimente în fața televizorului și ne chinuim să estimăm cu exactitate cantitatea pe care am mâncat-o.

Oamenii petrec mai mult timp mâncând, atunci când se uită la televizor

Alblas a constatat că oamenii petrec mai mult timp mâncând atunci când se uită la televizor în același timp.

Ea a folosit date deja existente colectate de Institutul de Cercetare Socială din Țările de Jos, pentru care oamenii au fost rugați să țină un jurnal cu tot ceea ce făceau pe parcursul unei săptămâni, inclusiv mâncatul și uitatul la televizor, și chiar ce tip de programe TV urmăreau.

Citește și: Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci înghețată zilnic. Avertismentul specialiștilor

De asemenea, s-a constatat că timpul total pe care îl petreceau mâncând era mai mare în zilele în care se uitau simultan la televizor, comparativ cu zilele în care mâncau fără să se uite la TV, ceea ce sugerează, în opinia ei, că nu își dădeau seama cât de mult mâncau pentru că erau distrași.

Alblas spune că există cercetări care arată că timpul petrecut mâncând este corelat cu un consum mai mare de calorii.

Gustul mâncării diferă când ne uităm la TV

Un alt motiv pentru care mâncăm mai mult când ne uităm la televizor este fiindcă mâncarea poate să nu aibă același gust ca atunci când suntem mai atenți la ceea ce consumăm. Floor van Meer, cercetător în domeniul științei datelor la Wageningen Food Safety Research din Țările de Jos, a investigat această problemă.

În calitate de cercetător în neuroștiințe, van Meer a efectuat numeroase studii privind activitatea creierului uman atunci când mâncăm în timp ce suntem distrași. Într-un studiu, în care participanții au fost rugați să memoreze un număr scurt sau lung în timp ce mâncau, cei care au încercat să memoreze numere mai lungi au raportat că mâncarea lor avea un gust mai puțin dulce.

Van Meer a putut observa, de asemenea, o activitate mai redusă în părțile creierului lor asociate cu percepția gustului.

Citește și: Băutura pe care să o bei dimineața la micul dejun. Reduce inflamația și balonarea din organism

„Dacă nu simțiți gustul mâncării în același mod, s-ar putea să nu fiți la fel de satisfăcuți și este mai probabil să mai mâncați după aceea”, spune ea.

Există și un revers al medaliei, spune van Meer; televizorul poate fi o modalitate bună de a-i determina pe copii să mănânce legume dacă nu le place gustul lor.

Citește și: Ce alimente trebuie să mănânci când e caniculă ca să nu te deshidratezi? Ce alte beneficii au?

Există o teorie conform căreia oamenii încearcă întotdeauna să atingă un „obiectiv hedonic”, spune ea. Acest lucru înseamnă că ne așteptăm să obținem o anumită cantitate de plăcere în timpul unei anumite zile sau activități, iar dacă nu o obținem, o căutăm în altă parte. Dacă un program TV nu se ridică la nivelul așteptărilor, s-ar putea să mâncați mai mult pentru a compensa.

Celelalte laturi ale distragerii atenției

Cercetările sugerează, de asemenea, că distragerea atenției ne poate determina să mâncăm mai puțin - sau deloc, spune van Meer.

De exemplu, van Meer spune că unele școli primare din Țările de Jos au decis să scurteze ziua de școală și ca elevii să ia prânzul în timp ce predarea continuă.

În timpul prânzului, profesorul le citește elevilor sau le pune un videoclip educațional. Cu toate acestea, mulți părinți constată că cei mici vin acasă cu multă mâncare rămasă, ceea ce sugerează că au fost prea distrași pentru a mânca mai mult.

Acest efect a fost constatat și în cercetările efectuate pe adulți. În cadrul unui studiu, participanții au urmărit două episoade din popularul serial american „Friends”. Un grup a urmărit același episod de două ori, iar celălalt grup a urmărit două episoade diferite. În timpul celui de-al doilea episod, ambelor grupuri li s-au oferit gustări diferite.

Cercetătorii au constatat că cei care au urmărit același episod de două ori au mâncat 211 calorii în plus față de grupul care a urmărit două episoade diferite. Acest lucru se poate datora faptului că au fost mai puțin distrași, spune Dick Stevenson, profesor de științe psihologice la Universitatea Macquarie din Sydney, Australia.

Citește și: Este sau nu benefic să consumi ulei de măsline pe stomacul gol dimineața? Sfaturi de la nutriționist

Dacă serialul sau filmul pe care-l vizionăm e captivant, am putea mânca mai puțin. Dar când televizorul ne face să ne simțim plictisiți, putem mânca mai mult.

Concluziile cercetătorilor

Există mai multe teorii care stau la baza motivului pentru care am putea mânca mai mult atunci când luăm masa în fața televizorului, dar cercetarea în acest domeniu se confruntă cu mai multe provocări.

Oamenii de știință se bazează adesea pe jurnalele alimentare ale oamenilor și pe urmărirea propriilor lor comportamente în ceea ce privește uitatul la televizor, dar oamenii subevaluează adesea consumul lor de alimente nesănătoase, spun cercetătorii.  

Citește și: ”De la măsura XL, la XS”. Dieta super ușoară prin care o tânără a slăbit 30 de kilograme într-un an

Cercetătorii studiază, de asemenea, oamenii care mănâncă și se uită la televizor în medii controlate, de laborator, dar natura vizionării televizorului înseamnă că, de obicei, ne relaxăm acasă, astfel încât recrearea acestui lucru într-un laborator poate fi dificilă.

Alblas susține că sunt necesare mai multe cercetări în medii reale, deoarece comportamentele noastre alimentare - și ceea ce le influențează - sunt foarte complexe.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te