EXCLUSIV Doar un pacient din 50 vindecați de COVID a donat plasmă pentru a-i ajuta pe alți bolnavi

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 01.08.2020 - 23:16
Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Doar 1,8 la sută dintre pacienții declarați vindecați de coronavirus au donat plasmă convalescentă pentru a-i ajuta pe bolnavii critici care ar avea nevoie de tratament. Până la data de 29 iulie, 481 de pacienți vindecați au donat plasmă.

SHARE

Până la data de 29 iulie, 481 de pacienți vindecați au donat plasmă, conform datelor transmise de Institutul Național de Hematologie Transfuzională (INHT), la solicitarea Newsweek România.

În 29 iulie, erau 26.446 de pacienți declarați vindecați, iar la terapie intensivă erau 377 de pacienți, conform datelor Grupului de Comunicare Strategică. 

Un simplu calcul matematic ne arată că doar 1,8 la sută din pacienții vindecați merg să doneze plasmă convalescentă. De altfel, în ultimele zile, tot mai mulți medici și șefi de centre de transfuzie sanguină au făcut apel la bolnavii vindecați de coronavirus să meargă să doneze plasmă.

Citește și: Apel către pacienții vindecați de COVID-19 să doneze plasmă

În total, de la cei 481 de pacienți vindecați s-au colectat 886 unități PPC-COVID (plasmă), iar spitalele au făcut cerere pentru 338 de unități de plasmă de la centrele de transfuzie sanguină. Acest lucru înseamnă că centrele de transfuzii mai aveau în stoc, în 29 iulie, 548 de unități de plasmă. 

În unele județe, s-a ajuns în situația în care bolnavii vindecați au susținut că nu au avut coronavirus, ca să nu doneze. Unii se tem că ar putea să-și piardă anticorpii anti-COVID dacă donează plasmă.

„Ceea ce am aflat de la Centrul de transfuzii sanguine este că sunt foarte mulţi pacienţi vindecaţi care sunt contactaţi de către ei în vederea donării de plasmă şi, din păcate, marea lor majoritate refuză. Unii dintre ei, am înţeles, chiar nu recunosc că au avut boala. Recoltarea de plasmă întâmpină probleme, pentru că pacienţii vindecaţi nu sunt, din păcate, cooperanţi", explica managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, citat de Agerpres.

Mai există și situația în care personalul centrelor de transfuzii sanguine începe să descurajeze pacienții vindecați, a povestit, pentru Nesweek România, patronul Besmax Pharma Distribution, care, printr-un protocol cu Ministerul Sănătății, a instalat aparate de plasmafereză în 18 centre de transfuzie.

„Personalul din sistemul de transfuzie habar nu are cum se recoltează plasma. Ei știu doar metoda clasică, prin care se strânge sângele, se bagă în centrifugă, se separă plasma de restul componentelor, apoi cu o seringă se extrage plasma din punga de sânge. Echipamentele de plasmafereză separă în timp real și introduc în organism restul componentelor, reținând doar plasma – ei (personalul centrelor de transfuzie, n.r.) nu au învățat să le folosească. Și echipamentele și procedura sunt foarte noi pentru ei, avem semnale din toate centrele că se duce donatorul la recoltare și doamnele îi spun că e complicată procedura, că trebuie să stea 45-50 de minute să doneze. Ele îl descurajează pentru nu stăpânesc procedura.

Citește și: EXCLUSIV Lista spitalelor care au cerut plasmă convalescentă pentru bolnavii COVID

La o colectare de plasmă prin sânge integral se recuperează doar 200 de mililitri de plasmă și după aceea ai pierdut donatorul, nu-l poți lua mai devreme de două luni, pentru că nu mai are anticorpi. În schimb, dacă faci donare prin plasmafereză, recoltezi trei doze separate de plasmă în trei pungi, iar el poate să revină la donare și de trei ori într-o lună”, declara Florin Hozoc.

Citește și: Statul are plasmă pentru unul din 18 pacienți COVID. Soțul Andreei Esca a fost unul dintre ei

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te