EXCLUSIV Câți medici s-au îmbolnăvit de coronavirus și câte decese sunt în sistemul medical (Update)

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 24.06.2020 - 17:20
Inquam Photos - Virgil Simonescu

Unul din șapte cazuri de infectare cu coronavirus se înregistrează la personalul medical, arată analizele Institutului Național de Sănătate Publică.

SHARE

UPDATE: Institutul Național de Sănătate Publică revine cu precizări, după ce sindicaliștii din Sănătate au acuzat că diferă datele colectate de autorități de cele pe care ei le-au strâns. 

Astfel, INSP precizează, într-un răspuns transmis Newsweek România, că datele actualizate pentru 24 iunie sunt 22 de decese, în care sunt incluse și decesele înregistrate în rândul personalului auxiliar. 

Este vorba despre șase medici, cinci asistenți, trei ambulanțieri - datele pentru personalul medical și opt decese înregistrate la personalul auxiliar, ceea ce înseamnă un total de 22 de decese, precizează INSP. 

„Suntem doar colectori de date, datele sunt preluate din platformă, în platformă sunt introduse de direcțiile de sănătate publică, care le primesc de la spitale”, arată INSP.

Amintim că, anterior, într-un punct de vedere trimis Newsweek România, Federația „Solidaritatea Sanitară” preciza că numărul deceselor înregistrate în sistemul de sănătate se ridică la 21, aceștia numărând și două decese ale personalului din sistemul de asistență socială. 

----

De la începutul epidemiei de coronavirus și până în 22 iunie, peste 3.000 de cadre medicale au fost infectate cu COVID-19, iar 11 cadre medicale au murit, arată INSP, într-un răspuns la solicitarea Newsweek România.

Citește și: COVID. Sindicaliștii din Sănătate acuză date eronate ale INSP privind decesele cadrelor medicale

Numărul cazurilor confirmate la cadrele medicale până în 22 iunie se ridică la 3.168 și sunt împărțite astfel:

- 443 de medici

- 1.339 de asistenți medicali

- 54 de ambulanțieri

- 1.332 de infirmiere, îngrijitoare și alte categorii de personal din unitățile sanitare

Citește și: VIDEO Nu credeți în COVID? Ce spun un medic și un politician care s-au infectat cu coronavirus

În ceea ce privește decesele la personalul medical infectat cu coronavirus, au fost confirmate 11 decese, până în 22 iunie, potrivit datelor INSP, remise la solicitarea Newsweek România.

Victimele din sistemul sanitar sunt: șase medici, trei asistente și doi ambulanțieri.

Amintim că primul caz de deces în rândul personalului medical a fost al unui ambulanțier de 53 de ani, de la Serviciul de Ambulanță Județean Suceava, în 7 aprilie.

Între aceste decese se numără și cel al unei asistente de la Spitalul Județean de Urgență Botoșani, în luna aprilie. Femeia de 45 de ani a fost diagnosticată inițial caz COVID-19, apoi, după două teste COVID negative, a fost scoasă de pe lista infectărilor, fiind mutată într-un alt spital, unde a murit. Ministrul Nelu Tătaru a anunțat, atunci, că va dispune un control, iar Federația Solidaritatea Sanitară a precizat, marți seară, pentru Newsweek România, că asistenta este considerată victimă a epidemiei.

Citește și: Directorul pus de Ponta la Unifarm, control judiciar pentru infracțiuni de corupție

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te