VIDEO Nu credeți în COVID? Ce spun un medic și un politician care s-au infectat cu coronavirus

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 21.06.2020 - 17:16
Foto Inquam Photos/George Călin
Foto Inquam Photos/George Călin

Numărul de noi infectări cu coronavirus nu a scăzut sub 300 de persoane în ultima săptămână, cu un vârf al infectărilor miercuri, când s-au înregistrat 345 de noi infectări.

SHARE

Conducerile tot mai multor spitale anunță că deja nu mai pot interna persoanele infectate cu coronavirus, pentru că nu mai au loc. 

Astfel, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta nu mai are locuri libere pentru pacienții COVID pozitivi, a anunțat sâmbătă dimineață managerul spitalului, medicul Beatrice Mahler.

Citește și Institutul „Marius Nasta" nu mai are locuri libere

Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” din Capitală e plin, a subliniat conf. univ. dr. Simin-Aysel Florescu, care a explicat că zilnic vin grupuri de zeci de persoane depistate cu COVID-19, „terapia intensivă e colmatată, spitalul e plin”.

 
Și spitalele din Iași care tratează bolnavi de COVID-19 sunt ocupate aproape de capacitatea maximă, după ce în ultima perioadă numărul de cazuri noi depistate zilnic a crescut.
 
În ciuda acestei situații tot mai alarmante, iau amploare și teoriile conspirației sau știrile mincinoase care susțin că Sars-COV 2 nu există sau că actuala pandemie este ar fi o fraudă. 
 
Personaje vizibile susțin aceste aberații periculoase, printre aceste numărându-se nu doar cântăreții infectați la rândul lor cu COVID Ozana Barabancea și Marcel Pavel, ci și medici precum Răzvan Constantinescu de la Iași, membru ALDE cunoscut pentru derapajele sale în rețelele sociale. 
 
Newsweek România vă prezintă mărturia a două persoane care au fost infectate cu coronavirus. Una a avut o stare medicală mai gravă, care a necesitat internarea la terapie intensivă, cea de a doua a avut o formă mai ușoară, tratată la domiciliu. 
 

 

Senatorul Vergil Chițac s-a simțit rău pe 9 martie.  

„Pe 12 martie am făcut testul, pe 13 m-am internat. În perioada cât a fost virusul, e adevărat că mi-a atacat plămânii și a trebuit să stau la terapie intensivă, dar nu am fost intubat. A fost necesar un supliment de oxigen”, a povestit parlamentarul la Newsweek LIVE.

Politicianul a mențonat că nu știe de unde s-a infectat sau de la cine. 

„Din cei 20.000 de oameni infectați, nu cred că există vreunul care să poată spune cu siguranță nu cine, ci măcar împrejurarea în care s-a infectat. Suntem oameni sociali, ne deplasăm, iar într-o perioadă de 14 zile, este foarte greu să reconstitui și să pui cu degetul omul de la care te-ai infectat sau împrejurarea”, a precizat senatorul.

Altfel spus, dacă nu ne protejăm, purtând mască sau evitând aglomerațiile, probabilitatea să ne infectăm este foarte mare, pentru că nu ai cum să știi cine de lângă tine este infectat cu coronavirus. 

„Am fost infectat cu coronavirus. Am avut o formă a bolii de la medie spre severă.   

Cum să fie o invenție. Este o realitate. Cine nu crede că este virusul ăsta, să meargă acum în spitalele de covid, să meargă la terapie intensivă și să discute cu oamenii care sunt în situații delicate.

Există, este o realitate și ideea că virusul nu există face parte dintr-o dezinformare de origine estică. Războiul asimetric, cu o componentă informațională, tocmai asta dorește, să însămânțeze în mințile oamenilor neîncrederea în sistemele democratice”,  a avertizat senatorul Vergil Chițac, la Newsweek LIVE.

„Acest virus există, încă face nenumărate victime”

O mărturie similară are și dr. Cristian Onia, chirurg la Spitalul Județean de Urgență Focșani. Nici medicul nu știe cum s-a întâlnit cu coronavirusul.

„Este foarte greu de spus cum m-am infectat, cel mai probabil din spital. În perioada respectivă, erau toate restricțiile de circulație valabile, chiar nu am circulat. Cel mai probabil, din spital. Îmi este foarte greu să precizez momentul sau locul. Cert este că m-am infectat”, a povestit Cristian Onia, la Newsweek LIVE.

Chirurgul a avut o formă ușoară a bolii. 

„A fost destul de simplu din punct de vedere fizic. Mai complicat a fost din punct de vedere psihologic. Nici nu vreau să rememorez acele momente, ceea ce este cert este că eram față în față cu necunoscutul, nu știam cum să reacționez, nu știam care sunt consecințele. Se vorbeau atunci de fel și fel de forme ale acestei boli, unele foarte grave”, a relatat chirurgul de la Focșani.

Lui Cristian Onia i s-a făcut rău dintr-o dată și pentru că avea temperatură, a decis să facă testul pentru coronavirus.

„Am funcționat absolut normal până într-o după amiază în care nu știam de ce mă simt rău, o stare de rău generală. Am făcut febră foarte mare, 39,1 grade Celsius, și am decis să merg la secția de boli infecțioasE. Testul a ieșit pozitiv.

Simptomalogia poate fi foarte ștearsă sau agresivă pentru doar o zi sau două. De exemplu, în cazul meu a doua zi a dispărut și nici nu a mai apărut vreodată”, a arătat medicul. 

Chirurgul atrage atenția românilor să nu se lase păcăliți de minciunile din rețelele sociale și de teorile vehiculate de persoane care nu au legătură cu medicina. 

 

„Oamenii zic: nu am văzut nici un bolnav pe stradă. Păi ar fi și grav dacă ați vedea. Cei bolnavi sunt izolați. Cert este că acest virus există, încă face nenumărate victime. Am întâlnit persoane tinere, cu comorbidități, care au avut un sfârșit tragic din cauza acestui virus.

În cazul meu, cel mai greu de suportat a fost singurăratea. Deodată nu am mai văzut pe nimeni. E ciudat. Nu știi ce te așteaptă, te gândești la familie, la fel de fel lucruri”, a menționat Cristian Onia la Newsweek LIVE

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te