Dr. Dan Deleanu: „Domenii de vârf ale cardiologiei lipsesc în multe zone ale țării”

DE Alin Crișan | 09.07.2022 - 11:56
Cardiologie - Foto: Profimedia
Cardiologie - Foto: Profimedia

Cardiologul le-a recomandat decidenţilor din ţara noastră să se uite la statisticile europene sau mondiale, în care România este pe ultimele locuri la numărul de laboratoare de cateterism.

SHARE

Profesor doctor Dan Deleanu, şeful Secţiei de Cateterism Cardiac de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare ''C. C. Iliescu'' din Bucureşti, consideră că o problemă la nivel naţional o reprezintă faptul că anumite domenii de vârf ale cardiologiei lipsesc din multe zone, un exemplu fiind Moldova, unde există laboratoare de cateterism cardiac doar la Iaşi.

"E o problemă la nivel naţional faptul că anumite domenii de vârf ale cardiologiei lipsesc în multe zone, care sunt descoperite. De exemplu, sunt puţine laboratoare de cateterism cardiac în Moldova, abia la Iaşi. În ziua de azi, infarctul miocardic acut, o chestie de urgenţă vitală, aş putea spune, se tratează eminamente prin stentare, prin cateter, dacă poate pacientul să ajungă la timp. Or, ca să ajungă la timp, el trebuie să aibă un centru în apropiere, teoretic trebuie ca măcar în fiecare reşedinţă de judeţ să fie un centru de infarct, ceea ce suntem departe de a avea aşa ceva. Lucrurile astea trebuie rezolvate la nivel naţional, printr-o strategie aparte de creare a centrelor, de creare mai ales a specialiştilor care lipsesc, mulţi specialişti care se formează şi lucrează bine preferă poate să plece în străinătate. Evident că aceste aparate costă şi asta presupune un efort din partea statului ca aceste aparate să fie răspândite în teritoriu, peste tot, şi ţine de o strategie naţională de sănătate", a declarat, pentru AGERPRES, dr. Dan Deleanu, care a participat la Conferinţa naţională "Tehnologia & IHealth în Medicina Secolului XXI" de la Târgu Mureş.

Citește și: FOTO&VIDEO Francezii ridică în timp record o bază militară - oraș la Cincu. Proiect comun NATO

Cardiologul le-a recomandat decidenţilor din ţara noastră să se uite la statisticile europene sau mondiale, în care România este pe ultimele locuri la numărul de laboratoare de cateterism, la numărul de doctori care fac cateterism şi la numărul de proceduri intervenţionale care se practică.

"Suntem pe ultimele locuri şi, dacă vor vedea aceste statistici, dacă vor avea bunăvoinţa şi voinţa politică oarecum ca să schimbe lucrurile, e simplu mai departe", a subliniat dr. Dan Deleanu.

În cadrul conferinţei de la Târgu Mureş, dr. Dan Deleanu a arătat că tehnologia în domeniul cardiologiei intervenţionale a evoluat enorm şi că anumite proceduri, cum este TAVI - Transcatheter aortic valve implantation, aproape depăşesc deja intervenţiile chirurgicale de înlocuire valvulară.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te