Dieta din copilărie care menține mintea ageră la 70 ani. Ce trebuie să mănânci când ești mic?

DE Florentina Enache | Actualizat: 02.07.2024 - 12:10
Dieta din copilărie care menține mintea ageră la 70 ani. Ce trebuie să mănânci când ești mic? - Foto: Freepik.com (Imagine cu rol ilustrativ)

Dieta din copilărie care menține mintea ageră la 70 ani. Oamenii de știință au efectuat un studiu, urmărind relația dintre dieta din copilărie și abilitățile cognitive până la 70 de ani. Ce au descoperit cercetătorii și ce trebuie să mănânci când ești mic?

SHARE

O dietă sănătoasă în copilărie ar putea ajuta oamenii să-și mențină mintea ageră până la 70 de ani și chiar să prevină demența, conform unei cercetări care a urmărit mii de britanici timp de șapte decenii.

În timp ce majoritatea studiilor privind alimentația și capacitatea cognitivă s-au axat pe persoanele aflate deja la o vârstă înaintată, noua analiză a fost prima care a urmărit persoanele pe tot parcursul vieții lor, de la vârsta de patru ani până la 70 de ani, relatează The Guardian.

Citește și: O nouă pandemie la orizont? De ce se tem oamenii de știință? Unele țări încep vaccinarea

Cercetarea se adaugă unui număr tot mai mare de dovezi conform cărora o dietă sănătoasă ar putea reduce riscul bolii Alzheimer și ar putea încetini declinul cognitiv legat de vârstă. 

„Aceste constatări inițiale susțin, în general, orientările actuale de sănătate publică conform cărora este important să se stabilească modele alimentare sănătoase la începutul vieții pentru a susține și menține sănătatea pe tot parcursul vieții", a declarat Kelly Cara, de la Universitatea Tufts din Massachusetts.

Citește și: Cele mai bune exerciții pentru ochi. Și aceștia pot fi antrenați

„Constatările noastre oferă, de asemenea, noi dovezi care sugerează că îmbunătățirea modelelor alimentare până la mijlocul vieții poate influența performanța cognitivă și poate contribui la atenuarea sau diminuarea declinului cognitiv în anii următori", mai spune Kelly Cara.

Citește și: Ai plăti 40.000 $ să trăiești 100 de ani? Suma pentru care afli rețeta tinereții fără bătrânețe

Performanța cognitivă se poate îmbunătăți până la vârsta mijlocie, dar, de obicei, aceasta începe să scadă după 65 de ani, au spus cercetătorii. Condiții mai grave, cum ar fi demența, se pot dezvolta, de asemenea, în paralel cu declinul legat de vârstă.

Ce au descoperit cercetătorii?

Oamenii de știință au analizat datele de la 3.059 de adulți din Regatul Unit care au fost înscriși în copilărie într-o cercetare numită National Survey of Health and Development. Membrii au furnizat date privind aportul alimentar, abilitățile cognitive și alți factori prin intermediul unor chestionare și teste pe parcursul a peste 75 de ani.

Conform studiului, calitatea alimentației a fost strâns legată de tendințele în ceea ce privește capacitatea cognitivă.

Citește și: Fructul plin de vitamine, care ajută la creșterea frumoasă a unghiilor și a genelor. E sezonul lui

De exemplu, doar 8% dintre persoanele cu o dietă nesănătoasă au menținut o capacitate cognitivă ridicată și doar 7% dintre cele cu o dietă sănătoasă au avut o capacitate cognitivă scăzută în timp, comparativ cu ceilalți participanți la studiu.

Capacitatea cognitivă poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții și a independenței pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.

Citește și: De ce, după 50 de ani, oamenii singuri sunt mai expuși riscului de accident vascular?

În plus, aproape un sfert dintre participanții cu o performanță cognitivă scăzută au prezentat semne de demență la acel moment, în timp ce niciunul dintre cei cu cele mai bune abilități de gândire nu a prezentat semne de demență.

Ce alimente trebuie să mănânci în copilărie pentru o minte ageră la bătrânețe?

În timp ce majoritatea persoanelor au avut îmbunătățiri constante ale dietei lor pe parcursul vieții adulte, cercetătorii au observat că ușoarele diferențe în calitatea dietei în copilărie par să dea tonul pentru modelele alimentare de pe parcursul vieții, în bine sau în rău.

„Acest lucru sugerează că aportul alimentar la începutul vieții poate influența deciziile noastre alimentare mai târziu în viață, iar efectele cumulative ale dietei de-a lungul timpului sunt legate de progresia abilităților noastre cognitive", a declarat Cara.

Citește și: Ce beneficii au măștile de dormit pentru somn? De ce este important să dormim în întuneric complet?

Participanții la studiu cu o performanță cognitivă ridicată au mâncat în copilările mai multe legume, fructe, leguminoase și cereale integrale, și mai puțin sodiu, zaharuri adăugate și cereale rafinate.

Citește și: STUDIU Ce se întâmplă atunci când consumi alcool în avion și apoi te culci? Medicii, avertisment dur

Ajustarea aportului alimentar la orice vârstă pentru a încorpora mai multe dintre aceste alimente și pentru a se alinia mai îndeaproape cu recomandările dietetice actuale este de natură să ne îmbunătățească sănătatea în multe feluri, inclusiv sănătatea noastră cognitivă, spun cercetătorii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te