Alcoolul este responsabil pentru aproximativ 100.000 de cazuri de cancer și 20.000 de decese cauzate de cancer pe an în Statele Unite, fiind a treia cauză de cancer care poate fi prevenită, după tutun și obezitate, scrie Live Science.
Citește și: Care sunt cele mai mortale 10 tipuri de cancer. Cine are mai multe șanse să le facă. Factori de risc
În 2025, chirurgul general al SUA a emis un aviz cu privire la legătura dintre alcool și riscul de cancer, solicitând adăugarea unui avertisment pe etichetele băuturilor alcoolice.
Cum anume cauzează alcoolul cancerul?
Cercetările sugerează că alcoolul provoacă cancer prin cel puțin cinci mecanisme diferite, riscul de cancer crescând cu cât o persoană bea mai mult.
Iar efectele cancerigene ale alcoolului pot fi mai pronunțate la persoanele cu o predispoziție genetică la cancer.
Băuturile alcoolice conțin etanol, numit și alcool etilic, iar acesta este în centrul primului mecanism prin care alcoolul provoacă cancer.
Etanolul poate întrerupe metilarea ADN-ului. Există gene responsabile de suprimarea creșterii tumorilor, iar cercetările arată că metilarea unei astfel de gene o „dezactivează” efectiv, ducând la dezvoltarea tumorilor.
Etanolul rămâne problematic chiar și atunci când organismul începe să îl descompună. Inițial, o enzimă îl transformă într-o substanță chimică numită acetaldehidă.
Citește și: Mesaj de ultima oră de la Kate Middleton, diagnosticată cu cancer. În ce stadiu se află boala acum
„Atât etanolul, cât și acetaldehida sunt cancerigene și atunci când ating mucoasa gurii, a gâtului sau a esofagului, pot provoca cancer”, a declarat Dr. Noelle LoConte, profesor asociat de medicină la Facultatea de Medicină și Sănătate Publică a Universității din Wisconsin.
Ca și etanolul, acetaldehida poate, de asemenea, să perturbe metilarea ADN-ului.
În plus, acetaldehida dăunează direct ADN-ului și împiedică repararea acestuia.
ADN-ul deteriorat poate determina creșterea necontrolată a celulelor, ducând la formarea unei tumori. Celulele din gură și ficat, unde alcoolul se transformă în acetaldehidă, sunt expuse unui risc deosebit de deteriorare a ADN-ului.
Un al treilea mecanism implică molecule dăunătoare numite specii reactive de oxigen (ROS). Aceste molecule sunt subproduse naturale ale metabolismului celular, dar dacă se acumulează prea multe, pot provoca stres oxidativ care deteriorează ADN-ul.
Cercetările au arătat că un consum excesiv de alcool crește nivelurile enzimei CYP2E1 în esofag; în mod normal, enzima metabolizează medicamentele. Nivelurile ridicate de CYP2E1 cresc producția de ROS care dăunează ADN-ului, ducând la mutații genetice și tumori.
Citește și: O banală cană cu ceai crește riscul de cancer. De ce sunt pliculețele de ceai din comerț periculoase
De asemenea, ROS perturbă comportamentul celular, determinând celulele să se înmulțească și să se răspândească necontrolat. În ficat, ROS declanșează producția de substanțe inflamatorii și de colagen, proteină fibroasă, ducând la cicatrizarea ficatului (ciroză). Acest lucru crește apoi riscul de cancer hepatic, a declarat LoConte.
Un al patrulea mecanism care leagă alcoolul de cancer implică efectul alcoolului asupra nivelurilor hormonului estrogen.
„Alcoolul crește nivelul de estrogen din sânge ... care este „combustibil” pentru unele tipuri de cancer mamar”, a explicat LoConte.
Oamenii de știință cred că atunci când celulele tumorale au un receptor în care estrogenul se poate conecta, estrogenul se atașează și poate face celula tumorală mai activă, stimulând creșterea și răspândirea acesteia.
Cercetările sugerează că alcoolul poate declanșa formarea tumorilor mamare și, de asemenea, poate exacerba cancerul mamar existent.
Citește și: Crema pentru protecție solară este obligatorie și iarna. Întinerește pielea, te ferește de cancer
Un al cincilea mecanism care leagă alcoolul de cancer sugerează că alcoolul poate acționa ca solvent pentru moleculele cancerigene din alte surse, cum ar fi fumul de tutun.
Aceste particule nocive se dizolvă în alcool, ceea ce le facilitează pătrunderea în diverse țesuturi și deteriorarea ADN-ului în cadrul acestora. Acest efect crește riscul de cancer în gură și gât, în special.
În comparație cu cancerele de gură, gât și ficat, legătura dintre alcool și cancerele de colon și rect „este mai puțin clară”, a remarcat LoConte. „Dar noi credem că ar putea avea legătură cu metabolismul folatului”.
Folatul este un nutrient important care ajută la producerea celulelor sanguine și este, de asemenea, implicat în metilarea ADN-ului. Dar consumul excesiv de alcool poate reduce nivelul de folat din organism. Această deficiență de folat indusă de alcool poate duce la deteriorarea ADN-ului și, în consecință, la cancer.
Interesant este faptul că un studiu a arătat că persoanele care consumau alcool, dar aveau și niveluri ridicate de folat prin alimentație și suplimente aveau un risc mai scăzut de a dezvolta cancer hepatic, comparativ cu persoanele care consumau alcool, dar aveau un nivel scăzut de folat.
Și mai multe studii sugerează că, la persoanele care consumă cantități medii spre mari de alcool, un aport ridicat de folat ar putea ajuta la protejarea împotriva cancerului de colon.
S-ar putea să vă întrebați dacă aceste mecanisme diferă în funcție de tipul de băutură alcoolică pe care îl consumați - dar cercetările sugerează că legătura dintre alcool și riscul de cancer există pentru toate tipurile de băuturi alcoolice.
Acestea fiind spuse, studiile arată că, cu cât beți mai mult, cu atât crește riscul de cancer a spus LoConte. Societatea Americană de Oncologie Clinică și Chirurgul General al SUA au subliniat, de asemenea, că perioada de timp în care ați băut de-a lungul vieții este, de asemenea, un factor important.
„Dar, în special, chiar și la cantități mai mici de băutură, există încă un anumit risc crescut pentru cancerul de sân, de cap și de gât”, a menționat LoConte.
Cu alte cuvinte, atunci când vine vorba de alcool și cancer, nu există cu adevărat o doză sigură. Acest lucru nu înseamnă că toți cei care consumă orice cantitate de alcool au garanția că vor face cancer.
Mai degrabă, riscul unei persoane de a dezvolta cancer depinde de mulți factori, cum ar fi istoricul familial al bolii, starea generală de sănătate și obiceiurile de viață, cum ar fi fumatul sau dieta. Totuși, în medie, studiile arată că reducerea consumului de alcool contribuie la scăderea riscului de cancer.