De ce trebuie să ne îngrijoreze variola maimuţei mpox. Va fi sau nu va fi o nouă pandemie?

DE Florin Budescu | Actualizat: 19.08.2024 - 09:16
De ce trebuie să ne îngrijoreze variola maimuţei mpox. Va fi sau nu va fi o nouă pandemie? - Foto: Profimedia Images
De ce trebuie să ne îngrijoreze variola maimuţei mpox. Va fi sau nu va fi o nouă pandemie? - Foto: Profimedia Images

De ce trebuie să ne îngrijoreze variola maimuţei mpox. Va fi sau nu va fi o nouă pandemie? Directorul medical al Institutului Balş, medicul Adrian Marinescu, explică faptul că, şi în anii trecuţi, în Europa, inclusiv în România, au fost cazuri de variolă.

SHARE

De ce trebuie să ne îngrijoreze variola maimuţei mpox. Va fi sau nu va fi o nouă pandemie? Directorul medical al Institutului Balş, medicul Adrian Marinescu, explică faptul că, şi în anii trecuţi, în Europa, inclusiv în România, au fost cazuri de variola maimuţei (mpox).

Acesta arată că avertizările primite de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii cu privire la această boală trebuie să îi facă pe oameni să fie prudenţi, fără a se gândi la o nouă pandemie.

De ce trebuie să ne îngrijoreze variola maimuţei mpox. Va fi sau nu va fi o nouă pandemie?

”Aş spune că nu e un pericol mare, nu trebuie să ne gândim că va veni o altă pandemie sau va fi o situaţie grea. Doar că gândirea prudentă trebuie să existe.

Sigur că ne putem pune întrebarea de ce la variola maimuţei, o boală totuşi veche, despre care discutăm de prin 1970 - primul caz a fost tot în Congo - de ce discutăm mai mult acum?

Pentru că, totuşi, numărul de cazuri în continentul african este categoric mai mare. Se pune problema: dacă este doar un contact prelungit, un contact direct, de ce sunt mai multe cazuri? şi, de fapt, avertizarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de aici pleacă.

Citeşte şi: Se apropie. Primul caz de mpox confirmat în afara Africii. Unde a ajuns epidemia

Adică trebuie să fie o gândire prudentă”, a afirmat Adrian Marinescu, conform News.ro. El a explicat că, la debut, boala seamănă, din punctul de vedere al simptomatologiei, cu o răceală sau cu gripa, dar ulterior apare o erupţie, sub formă de vezicule, de obicei, mai ales în zona organelor genitale.

Medicul a explicat că transmiterea acestei boli ”nu se face cu uşurinţă”. ”Transmiterea prin tuse şi strănut se face extrem de greu, doar un contact care să fie extrem de prelungit, însă un contact direct cu o persoană care e bolnavă clar poate să ducă la boală.

Cei mai mulţi, într-adevăr, au forme uşoare şi nu se întâmplă nimic, doar că, din păcate, sunt şi complicaţii”, a precizat Marinescu. Conform lui Adrian Marinescu, şi în anii trecuţi au fost cazuri de boală, inclusiv în România.

Citeşte şi: E grav: OMS a declarat epidemia de mpox o urgenţă de sănătate publică de interes internațional

”Cazuri de variola maimuţei am avut (în Europa – n.r.) şi anii trecuţi, aici discutăm, într-adevăr, de o variantă pe care o putem numi nouă, 1B, nu înseamnă că e diferită faţă de ce era înainte.

Am avut cazuri izolate inclusiv în România şi în anii cate au trecut, dar au fost extrem de rare. Problema se pune nu că e un caz în Suedia, dacă în Europa vom avea mai multe cazuri, aşa cum se întâmplă apropo de dinamica din Africa.

Eu cred că nu se va întâmpla asta şi că măsurile pe care le putem lua acum, inclusiv vaccinarea, ar trebui să ne ajute în mod eficient”, a spus Adrian Marinescu.

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a ridicat, vineri, nivelul de risc pentru mpox, de la ”scăzut” la ”moderat”, la o zi după ce oficialii mondiali din domeniul sănătăţii au confirmat prima infecţie cu o nouă tulpină a virusului în afara Africii, în Suedia.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te