Cum trebuie administrate pastilele cu iod, în cazul unui dezastru nuclear. Cine nu trebuie să le ia

DE Daniel Toșa | Actualizat: 30.03.2022 - 11:01
Cum trebuie administrate pastilele cu iod, în cazul unui dezastru nuclear. Cine nu trebuie să le ia/FOTO: theweek.co.uk

Românii care au peste 40 de ani nu vor primi pastile cu iod. Este decizia celor din Ministerul Sănătăţii, care spun că riscul ca persoanele din această categorie de vârstă să fie afectate în cazul unui eveniment nuclear este mic.

SHARE

Au prioritate copiii şi gravidele. Cei eligibili sunt în jur de 10 milioane.

Copiii care au peste 12 ani şi adulţii până în 40 de ani vor primi câte două pilule. În cazul unui eveniment nuclear cantitatea de medicament recomandată de specialişti diferă în funcţie de vârstă.

Potrivit studiilor cei de peste 40 de ani au nevoie de aceste pilule, doar dacă se afla în apropiere de locul în care s-a petrecut un eveniment de o asemenea gravitate.

Sigur că la un moment dat putem ajunge şi în situaţia să ajungă şi în farmacii - dar nu ai de ce să vinzi în farmacii un astfel de produs care are o cantitate foarte mare de iod faţă de necesităţile obişnuite. În cazul acestor persoane beneficiile sunt mai mici decât riscurile - îţi blochezi funcţionarea tiroidei, mai ales după 40 de ani e bine să nu fie beneficiarul, între ghilimele, a unei astfel de cantităţi de iod - ori astfel de pastila, 65 mg, înseamnă foarte mult iod”, anunță Alexandru Rafila.

Citește și: Minte iar Rusia? Mai multe trupe în Belarus se pregătesc să asedieze Kievul, nu să se retragă

Nou născuţii de până într-o lună au nevoie de un sfert de pastilă, opiii care au între o lună şi trei ani de o jumătate de comprimat, iar cei între 3 şi 12 ani de un comprimat

În categoriile cele mai expuse intra gravidele şi copii până în 12 ani, pentru că în cazul lor glanda tiroidă este mai activă.

Citește și: Patriarhul Kirill invocă războiul împotriva celor care vor să distrugă „unitatea Sfintei Rusii”

 „Riscul de a face cancer de tiroidă este mai mic la 40 de ani. Iar după 40 de ani, bolile de tiroidă sunt mai frecvente, iar dacă tu nu ştii că ai, acest iod care ţi se dă ţie profilactic cumva poate să îţi facă mai mult rău decât bine”, spune dr. Alina Burlacu, medic primar endocrinolog

Medicii precizează că pastile cu iod trebuie administrate în primele opt ore de la producerea unui eventual accident nuclear.

Din1 aprilie va începe distribuţia pilulelor către populaţie. Deocamdată autorităţile vor începe o campanie de informare, pentru că oamenii să înţeleagă exact cum se iau pastilele cu iod.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.