Patriarhul Kirill invocă războiul împotriva celor care vor să distrugă „unitatea Sfintei Rusii”

DE Elena Andrei | Actualizat: 29.03.2022 - 23:40
Patrirhul Kirill invocă războiul împotriva celor ce vor să distrugă „unitatea Sfintei Rusii”/foto: getty

Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, s-a adresat credincioșilor în predicile săptămânale difuzate în direct la televiziunea rusă.

SHARE

El a invocat lupta apocaliptică împotriva „forțelor malefice care au căutat să distrugă unitatea dată de Dumnezeu a Sfintei Rusii”.

Cu o zi înainte ca rușii să mărșăluiască asupra Ucrainei, el i-a felicitat pe soldații ruși în calitate de apărători ai patriei și a spus că „nu pot avea nicio îndoială că au ales o cale foarte corectă în viața lor”.

La mai puțin de două săptămâni de la începutul invaziei, el a descris conflictul ca având „semnificație metafizică” și și-a avertizat „turma” că prețul admiterii în „lumea fericită a consumului și libertății occidentale” este pe cât de simplu, pe atât de groaznic: să accepte homosexualitatea și paradele ei.

Pe măsură ce forțele ruse se împotmoleau în Ucraina, patriarhul Kirill a dat-o pe mântuirea omului.

„Vorbim despre ceva diferit și mult mai important decât politica. Vorbim despre mântuirea omului”, a spus el încercând să justifice „operațiunea militară specială” a Kremlinului în Ucraina.

Patriarhul Constantinopolului deplânge războiul între creștini ortodocși

Patriarhul ortodox al Constantinopolului, Bartolomeu, s-a întâlnit marţi, la Varşovia, cu refugiaţi ucraineni, faţă de care şi-a exprimat solidaritatea, şi a denunţat agresiunea Rusiei în Ucraina.

Într-un discurs, la Universitatea Catolică Stefan Wyszynski, el a catalogat drept „de neimaginat distrugerile cauzate de această invazie oribilă, în naţiunea ucraineană şi în întreaga lume”.

„Orice război merită să fie condamnat, însă un război între ortodocşi este absolut inacceptabil”, a denunţat demnitarul religios, în vârstă de 82 de ani, care s-a dus într-o biserică ortodoxă, la Varşovia, pentru a se ruga pentru pace, după care a deplâns ”criza unităţii” cu care se confruntă în prezent creştinii ortodocşi.

Citește și

România va produce, în doi-trei ani, drone, minisubmarine și armament din zona blindatelor

Prețul uleiului a crescut cu aproape 9% în primul trimestru, anunță Consiliul Concurenței

Bisericile ortodoxe naţionale sunt autocefale, însă Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol este recunoscută drept autoritatea lor spirituală la nivel mondial.

În Ucraina, populaţia ucraineană, în mare majoritate ortodoxă, este împărţtă între credincioşi ai Patriarhei Moscovei şi cei ai noii Biserici Ortodoxe Ucrainene independentă de tutela rusă.

Patriarhul Bartolomeu a recunoscut în mod oficial, în ianuarie 2019, independenţa acestei noi biserici ortodoxe, ceea ce a condus la o reacţie violentă a ierarhiei ortodoxe moscovite.

Moscova a denunţat o ”schismă” şi şi-a întrerupt relaţiile cu Constantinopolul.

În prezent, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kiril, justifică invazia rusă a Ucrainei printr-un „dat” sfânt împotriva adepților schismei.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te