Cum poți să afli dacă te vei vaccina cu Pfizer, Moderna sau AstraZeneca

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 16.03.2021 - 21:54
Cum poți să afli dacă te vei vaccina cu Pfizer, Mderna sau AstraZeneca. Foto Pexels.com
Platforma neoficială vaccin.live arată ce specializare are fiecare centru de vaccinare

Aproximativ 500.000 de persoane s-au înscris pe lista de așteptare pentru vaccinare, de când a fost deschisă această opțiune, luni, 15 martie. În contextul controverselor despre vaccinul AstraZeneca, multă lume se întreabă cum poate afla cu ce doză va fi imunizată.

SHARE

Românii vor să se vaccineze, reiese din interesul pe care acesta l-au arătat pentru listele de așteptare deschise luni pentru etapa a III-a a campaniei de vaccinare anti COVID-19, cea pentru populația generală. 

Citește și: VIDEO Primul satelit românesc va fi lansat în spațiu în vară

Aproximativ 500.000 de persoane s-au înscris pe lista de așteptare pentru vaccinare, ritmul de accesare fiind de 1.243 de accesări pe minut până la un maximum de 3.657 de rezervări pe minut, potrivit unui comunicat al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. (CNCAV). 

Citește și: Meghan Markle ar vrea să candideze la președinția SUA din partea democraților

Totuși, pe platforma oficială de programare nu poți afla dinainte care dintre cele trei variante de vaccin folosite în acest moment în România îți va fi administrată. De asemenea, nu poti alege, în momentul vaccinării, un anumit produs, primești doza disponibilită atunci la centrul de vaccinare.

Iar în contextul controverselor despre loturiile cu probleme de la AstraZeneca, tot mai mulți români vor să aibă posibiliatea de a alege cu ce se vaccinează împotriva COVID-19.

Citește și: S-a decis: România continuă vaccinarea cu serul AstraZeneca

Cum poți să afli dacă te vei vaccina cu Pfizer, Mderna sau AstraZeneca

Există trei soluții pentru a afla cu ce vaccin urmează să fii imunizat. 

Prima variantă presupune un calcul făcut în funcție de perioada care trece de la prima injecție până la rapel. Fiecare dintre cele trei produse aflate acum pe piața românească are un termen diferit între administrarea celor două doze.

Citește și: VIDEO Blindatele și elicopterele cartelului Jalisco Nueva Generacion care terorizează Mexicul

Astfel, în cazul Pfizer/Biotech, între prima și a doua doză trebuie să treacă 21 de zile (3 săptămâni). La Moderna, perioada până la rapel este de 28 de zile (4 săptămâni), iar în cazul AstraZeneca 56 de zile (8 săptămâni).

Prin urmare, când găsiți un loc disponibili la vaccinare, dacă prima doză este administrată pe 17 martie, iar rapelul este pe 7 aprilie, înseamnă că vi se administrează vaccinul de la Pfizer. 

Dacă prima doză este administrată pe 17 martie, iar rapelul pe 14 aprilie, sunteți imunizat cu produsul de la Moderna. 

Dacă prima injecție e pe 17 martie, iar rapelul e programat pentru 8 mai, înseamnă că vă imunizați cu AstraZeneca.

Citește și: Peste 6.100 de cazuri noi de COVID și 1.226 de pacienți critici la ATI

Varianta vaccin.live

Guvernul a decis că fiecare centru de vaccinare din țară să administreze un singur tip de vaccin anti COVID-19. Astfel, există centre de vaccinare pentru Pfizer, pentru Moderna și pentru AstraZeneca. 

Această specializare nu este evidențiată pe platforma oficială de programare, programare.vaccinare-covid.gov.ro. Prin  urmare, o persoană care accesează on line site-ul oficial nu poate știi dinainte care e profilul centrului la care se va imuniza. 

Soluția vine de la o echipă de tineri din Sibiu, care au creat site-ul vaccin.live, ce arată în timp real numărul de doze disponibile în toată țara pentru vaccinare, iar în prezent numărul de persoane înscrise pe lista de așteptare, și, în același timp, care este specializarea fiecărui centru de vaccinare. 

În cazul în care locurile sunt epuizate, poate crea o alertă pentru a fi notificat prin e-mail sau SMS în momentul în care apar noi locuri disponibile. Acest serviciu este oferit gratuit, iar fondatorii spun că nu intenționează să taxeze utilizatorii pentru serviciul de notificare, suportând ei costurile din donații.

Platforma neoficială este sincronizată cu cea oficială, așa încât datele din prima corespund cu cele din portalul guvernamental. 

Citește și: Centrele de vaccinare ale MApN, deschise publicului larg: încă 60 de linii telefonice disponibile

Soluția telefonică

Programarea sau înscrierea pe lista de așteptare se poate face și telefonic, la numărul 021.414.44.25. Fiecare persoană se poate înscrie pe o singură listă de așteptare, iar după ce este notificată că este un loc disponibil trebuie să acceseze platforma și să se programeze în termen de 24 de ore.

Dacă nu se programează în intervalul respectiv, se mai primesc încă două notificări ulterioare. În lipsa unei confirmări în acest interval de timp, persoana rămâne pe lista de așteptare, însă pierde poziția ocupată inițial.

La momentul discuției cu operatorul de la Direcția de Sănătate Publică, puteți întreba ce profil are un centru de vaccinare și puteți cere să fiți repartizați la acela care corespunde opțiunii dumneavoastră pentru un vaccin, Pfizer, Moderna sau AstraZeneca.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te