Ordonanţa Trenuleţ crește prețurile în cabinetele medicale de specialitate. Cât va fi consultația

DE Florin Budescu | Actualizat: 31.12.2024 - 09:06
Cu cât cresc preţurile în cabinetele medicale de specialitate Ordonanţa Trenuleţ - Foto: Pexels/Pexels
Cu cât cresc preţurile în cabinetele medicale de specialitate Ordonanţa Trenuleţ - Foto: Pexels/Pexels

Ordonanţa Trenuleţ crește prețurile în cabinetele medicale de specialitate. Noua OUG afectează asistenţa medicală primară, dar şi pe cea din Ambulatoriu.

SHARE

 Ordonanţa Trenuleţ crește prețurile în cabinetele medicale de specialitate. Noua OUG afectează asistenţa medicală primară, dar şi pe cea din Ambulatoriu, susţin surse experte din domeniul medical.

Pe de o parte, este nevoie de un sistem eficient şi scăderea presiunii pe spitale, însă pe de altă parte, tocmai asistenţa medicală primară şi cea din ambulatoriul de specialitate suferă de subfinanţare cromică.

Consultatia va crește, probabil, cu câteva procente. Dar acest lucru nu se știe în acest moment.

 Ordonanţa Trenuleţ crește prețurile în cabinetele medicale de specialitate. Cât va fi consultația

Alina Ciocoiu, medic pediatru şi secretar general al Asociaţiei Profesionale a Medicilor din Ambulator, a explicat pentru News.ro ce impact au prevederile cuprinse în ordonanţa austerităţii.

Ciocoiu s-a referit la menţinerea valorilor garantate ale punctelor pentru acordarea serviciilor medicale în asistenţa medicală primară, conform News.ro.

De asemenea, la asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, pentru specialităţi clinice şi la suma orientativă/medic specialist, în asistenţa medicală stomatologică, la nivelul din trimestrul IV al acestui an.

Citeşte şi: Care pensionari iau 175 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie? Cum au scăpat de Ordonanța Trenuleț?

Îngheţarea acestor sume la nivelul anului trecut va pune în dificultate cabinetele din ambulatoriul de specialitate, cabinete care nu-şi vor mai putea asigura cheltuielile de funcţionare.

Asta în condiţiile în care finanţarea se face corespunzător în asistenţa medicală primară şi ambulatorii în mai toate statele europene, astfel încât să scadă presiunea pe spitale, pe numărul de internări.

Conf. Univ. Dr. Marius Ungureanu, director - Departamentul de Sănătate Publică, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, a afirmat că este vorba acum în sistem despre măsuri care se bat cap în cap pentru că, deşi, se urmăreşte consolidarea asistenţei primare şi a celei din ambulatoriile de specialitate chiar aceste segmente sunt afectate de subfinanţare.

Citeşte şi: În timp ce România îngheață salarii, Bulgaria le crește cu 15%. Vecinii câștigă cu 300 lei mai mult

„Ca specialişti din ambulatoriul de specialitate, este un lucru extrem de îngrijorător, din punctul nostru de vedere, pentru ca au crescut foarte mult cheltuielile încă de anul acesta.

Anul viitor ne aşteptăm la creşteri şi mai mari, la materiale sanitare, la alte aparate, consumabile pe care le folosim zi de zi în cabinetele de specialitate, vor creşte preţurile, ne aşteptăm undeva între 15 şi 30%.

Cheltuielile cu utilităţile şi cu chiria, nouă ne-au crescut între 30 şi 40% începând cu 1 ianuarie. Deci ne aşteptăm la un an foarte greu”, afirmă medicul Alina Ciocoiu.

”În condiţiile în care Casa nu înţelege că subfinanţarea cronică în care a păstrat Ambulatoriul de specialitate timp de un an jumate, nu ne vom putea permite să ne păstrăm cabinetele în aceeaşi formulă pe care o avem astăzi”, adaugă Ciocoiu.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te