Alimentul care crește imunitatea și ajută la sănătatea inimii. E consumat și de cei care țin dietă

DE Florentina Enache | Actualizat: 24.01.2025 - 18:37
Alimentul care crește imunitatea și ajută la sănătatea inimii. E consumat și de cei care țin dietă - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Alimentul care crește imunitatea și ajută la sănătatea inimii. E consumat și de cei care țin dietă - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Alimentul care crește imunitatea, îmbunătățește microbiomul intestinal și ajută la sănătatea inimii. Este consumat și de cei care țin dietă.

SHARE

Chefirul, un produs lactat din lapte fermentat, este un aliment cu numeroase beneficii pentru organism, mai ales pentru microbiomul intestinal.

Creierul, sistemul imunitar și intestinul par să fie interconectate, ceea ce sugerează că îngrijirea sănătății intestinelor noastre este esențială atât pentru sănătatea corpului, cât și a minții.

Alimentele fermentante sunt probiotice, consumul acestora îmbunătățind sănătatea intestinală.

Alimentul care crește imunitatea și ajută la sănătatea inimii. E consumat și de cei care țin dietă

Un studiu recent a arătat că leacul pentru depresie ar putea consta în îmbunătățirea sănătății intestinelor, iar un altul a sugerat că am putea dormi mai bine dacă bacteriile noastre intestinale ar fi mai stabile.

Citește și: Alimentul care te ajută să slăbești și îți curăță intestinele. Îl ai în bucătărie și costă 7 lei

Microbiomul intestinal ajută la „antrenarea" sistemului nostru imunitar pentru a distinge prietenul de dușman, pentru a preveni inflamațiile cronice.

Inflamația cronică a intestinului este legată de simptome precum oboseala, durerea și infecțiile persistente și de probleme de sănătate pe termen mai lung, cum ar fi demența, depresia și diabetul.

Citește și: Cum e afectat creierul de un intestin bolnav? Ce să mănânci pentru o minte sănătoasă?

Alimentele și băuturile care conțin bacterii prietenoase cu intestinul au o mare putere și abia acum începem să realizăm cât de esențială este sănătatea intestinală pentru o stare de bine pe termen lung. 

„Chefirul este un văr al iaurtului - principala diferență fiind că acesta conține mai multe tulpini diferite de microbi. ”, explică Dr. Megan Rossi, cunoscută sub numele de The Gut Health Doctor, conform The Independent.

Beneficiile chefirului pentru sănătate

Susține digestia

Chefirul poate avea până la 61 de tulpini de bacterii. Studiile arată că aceste microorganisme puternice pot ajuta la tratarea și prevenirea bolilor gastrointestinale, cum ar fi sindromul intestinului iritabil, unele tipuri de diaree și ulcerele cauzate de infecția H. pylori. 

Citește și: Pâinea integrală, periculoasă pentru sănătate? Când este cazul să nu o consumăm?

Îmbunătățește sănătatea inimii 

Cercetările arată că chefirul poate reduce daunele cauzate de sindromul metabolic (mai multe condiții de sănătate care vă pot crește riscul de boli de inimă).

Chefirul ajută la scăderea tensiunii arteriale, la gestionarea nivelului de colesterol și la îmbunătățirea trigliceridelor (grăsimile din sânge). Poate chiar ajuta la prevenirea viitoarelor evenimente cardiace. 

Îmbunătățește sănătatea oaselor și reduce riscul de osteoporoză

Chefirul este o sursă bună de calciu, de care aveți nevoie pentru o bună sănătate a oaselor.

Un studiu a constatat că persoanele cu osteoporoză care au băut zilnic chefir au prezentat îmbunătățiri ale densității minerale osoase.

Chefirul este, de asemenea, bogat în alți nutrienți care contribuie la sănătatea oaselor, inclusiv vitamina D, fosfor, magneziu și vitamina K.

Are proprietăți antibacteriene

Unele dintre probioticele din chefir pot fi la fel de bune în combaterea anumitor bacterii dăunătoare ca antibioticele.

Lactobacillus kefiri, care se găsește doar în chefir, poate chiar încetini sau opri dezvoltarea bacteriilor periculoase precum salmonella, H. pylori și E. coli.

Citește și: Băutura pe care o bei dimineața pe stomacul gol pentru a-ți curăța intestinele. Are două ingrediente

Ajută la gestionarea nivelului de zahărul din sânge

Dacă aveți diabet de tip 2, adăugarea chefirului la dieta dumneavoastră vă poate ajuta.

Cercetările arată că consumul de chefir poate reduce nivelul de zahăr din sânge și vă poate ajuta să controlați alți markeri legați de diabet, cum ar fi rezistența la insulină și tensiunea arterială, dar e nevoie de mai multe cercetări.

Reduce inflamația

Inflamația cronică este intrinsecă pentru numeroase afecțiuni, inclusiv boala intestinului iritabil și artrita reumatoidă.

Efectele antiinflamatorii ale probioticelor au fost raportate pe scară largă în studii, deși acesta este un domeniu emergent de cercetare.

Ajută la slăbit

Atunci când chefirul este adăugat la mese care, de obicei, ar „crește” glicemia, s-a demonstrat că previne orice creștere a apetitului și a aportului alimentar observate de obicei.

Se crede că probioticele din kefir sporesc sațietatea, reduc inflamația și îmbunătățesc funcția metabolică, contribuind în cele din urmă la pierderea în greutate.

Cât și cum să consumi?

Dr. Rossi recomandă consumul a 100-200 ml de chefir pe zi, în funcție de persoană, iar rezultatul dorit dictează și momentul în care ar trebui să-l beți.

Dacă îl beți pentru a facilita digestia și pentru a vă îmbunătăți sănătatea intestinului, este recomandat să îl beți pe stomacul gol.

Cu toate acestea, dacă îl beți ca o gustare sau pentru a îmbunătăți sațietatea, după mese este cel mai bun moment pentru a-l bea. 

Când vine vorba de a separa un chefir de bună calitate de unul de calitate mai slabă, Rossi recomandă să vă uitați la lista de ingrediente.

„Din păcate, multe mărci adaugă acum zaharuri sub formă de extracte de fructe, în loc să folosească fructe întregi, iar altele, inclusiv noile produse proteice, au adăugat zahăr sub formă de zaharoză în ele”, explică ea.

„Multe mărci includ, de asemenea, agenți de îngroșare precum pectina, care nu sunt necesari dacă tehnica de fermentare este corectă.”

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te