Cancerul colorectal este al treilea tip de cancer ca frecvență la nivel mondial. O veste bună venită zilele astea arată că cine consumă conopidă, varză, broccoli are șanse mai mici să facă cancer de colon, cancer de prostată, cancer de stomac sau vezică.
Diagnosticările de cancer de colon la persoanele cu vârsta sub 50 de ani sunt în creștere din mai multe motive, printre care și consumul ridicat de alimente procesate.
Citește și: Sucul făcut de toate gospodinele, care reduce riscul de cancer. Plin de vitamina C
Studii anterioare arată că alegerea unor tipuri de alimente poate contribui la reducerea riscului de cancer de colon.
Conopida, varza, broccoli reduc apariția cancerului de colon, prostată, stomac. Ce cantitate să mănânci?
Un nou studiu arată cum consumul de legume crucifere poate contribui la reducerea riscului de cancer de colon.
În 2022, au existat peste 1,9 milioane de cazuri noi de cancer colorectal la nivel global, ceea ce îl face al treilea tip de cancer ca frecvență la nivel mondial.
Citește și: Tot mai mulți tineri fac cancer de colon, pancreas, esofag și stomac. Care e explicația?
Din legumele crucifere amintim broccoli, conopida si varza de Bruxelles alaturi de hrean, gulie, mustar, nap, năsturel (sau măcriș de baltă), ridiche, rucola, varza chinezeasca si cea furajeră.
Studii anterioare au asociat consumul de legume crucifere cu un risc redus de cancer de colon, de ovar, de prostată, de vezică, de plămân, de stomac și de pancreas.
Acest tip de cancer — cunoscut și sub denumirea de cancer de colon sau de intestin — este în prezent în creștere la persoanele cu vârsta sub 50 de ani.
Oamenii de știință consideră că acest risc crescut de apariție precoce a cancerului colorectal este cauzat de o combinație de factori, printre care stilul de viață sedentar, obezitatea, consumul de alcool, factorii de mediu și o dietă bogată în alimente procesate.
Cuplu pregătind o masă cu legume - Foto: Freepik
Studii anterioare arată că alegerea anumitor tipuri de alimente, cum ar fi alimentele vegetale integrale, fibrele alimentare, lactateleTrusted Source și peștele, poate contribui la reducerea riscului de cancer de colon.
Un nou studiu publicat recent în revista BMC GastroenterologyTrusted Source adaugă legumele crucifere — precum broccoli, varza de Bruxelles și conopida — la această listă, cu dovezi care sugerează cum consumul acestor legume poate contribui la reducerea riscului de cancer de colon, arată health.com
20-40 g de legume crucifere pe zi sunt asociate cu o mare protecție împotriva cancerului de colon.
Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat datele din 17 studii, care au cuprins peste 97.000 de participanți, pentru a căuta potențiale legături între cantitatea de legume crucifere consumate și incidența cancerului de colon, cunoscută sub numele de relație doză-răspuns.
La finalul studiului, cercetătorii au descoperit că participanții la studiu care au consumat mai multe legume crucifere — între 20 și 40 de grame (g) pe zi — au avut un risc cu 20% mai mic de cancer de colon, comparativ cu cei care au consumat mai puțin.
În general, oamenii de știință au descoperit cum consumul a aproximativ 20 de grame pe zi de conopidă sau brocoli oferea cea mai mare protecție, iar efectul protector se stabiliza între consumul a 40 și 60 de grame pe zi.
Cum pot legumele să contribuie la reducerea riscului de cancer colorectal?
Cercetări anterioare arată că legumele crucifere, precum varza, pot contribui la reducerea riscului de cancer, deoarece conțin anumiți compuși care combat cancerul, precum sulforafanul și indolii.
Monique Richard, MS, RDN, LDN, nutriționist dietetician înregistrat și proprietar al Nutrition-In-Sight, care nu a participat la această analiză, a explicat pentru Medical News Today:
Citește și: Ce îndulcitor artificial e de evitat la cancer? Afectează tratamentul pentru grava afecţiune
„Am observat în cercetări beneficiile compușilor din legumele crucifere, precum glucosinolații, adesea atribuite capacității lor de a proteja celulele împotriva cancerului, stresului oxidativ, toxinelor și radicalilor liberi, pe lângă faptul că sunt o sursă bogată de vitamina C, minerale, flavonoide, carotenoizi și fitochimicale.”
„Conținutul de fibre solubile și insolubile hrănește, de asemenea, microbiota din intestin și ajută la menținerea sănătății și vitalității mucoasei intestinale, inhibând creșterea bacteriilor”, a adăugat Richard.