Cel mai important factor de risc pentru Alzheimer. Tinerii ignoră complet acest simptom

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 19.08.2024 - 10:35
Cel mai important factor de risc pentru Alzheimer. Tinerii ignoră complet acest simptom - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Cel mai important factor de risc pentru Alzheimer. Tinerii ignoră complet acest simptom - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Cel mai important factor de risc pentru Alzheimer este ignorat de tineri. Medicii avertizează că acest simptom trebuie să te trimită direct la specialist. Nu trebuie amânat.

SHARE

Când pierderea auzului apare odată cu vârsta, mulți oameni nu o iau în serios. Dar un medic avertizează că este cel mai important factor de risc pentru demență, în special pentru persoanele de peste 45 de ani. Tot ce trebuie să știi despre asta.

„Pierderea auzului este cel mai important factor de risc pentru Alzheimer la vârsta mijlocie. Dacă apare la persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 și 65 de ani și rămâne netratată, riscul de apariție a bolii Alzheimer crește semnificativ la bătrânețe.” a transmis Linda Thienpont, șefa de știință la Inițiativa non-profit de cercetare Alzheimer.

Cel mai important factor de risc pentru Alzheimer. Tinerii ignoră complet acest simptom

Medicul vrea să atragă atenția asupra acestui factor de risc subestimat, care nu este tratat ca atare, mai ales de către cei mai tineri. De exemplu, pentru că se sfiesc să meargă la doctor din vanitate. Cu consecinte grave. Pentru că pierderea auzului ne dăunează creierului.

Citește și: Ce reacție a avut purtătoarea de cuvânt a Casei Albe întrebată dacă Biden are Alzheimer

„Oamenii care au dificultăți de auz procesează mai puțini stimuli acustici. Mulți reacționează, de asemenea, retrăgându-se pentru că nu mai pot urmări atât de bine conversațiile sau se obosesc repede", explică medicul. Creierul este apoi mai puțin provocat. Și: performanța mentală scade. „Acest lucru crește riscul ca Alzheimer să se îmbolnăvească", avertizează. Thienpont, potrivit focus.de.

Auzul se înrăutățește după 50 de ani

Cei afectați de multe ori nici măcar nu observă pierderea capacității de auz se produce treptat. Dar dacă televizorul trebuie dat tot mai tare, acesta este un semnal de avertizare.

„După ce trecem de 50 de ani, auzul se poate deteriora din cauza uzurii cauzate de vârstă”, spune medicul. „Nu ar trebui să luați acest lucru cu ușurință, dar să vă examinați în mod regulat auzul de către un specialist”, a mai spus experta.

Auzul se deteriorează de-a lungul vieții din cauza unor factori cum sunt:

-Zgomot

-anumite medicamente și

-Infecții

În majoritatea cazurilor, însă, aceste deficite pot fi compensate cu un aparat auditiv, spune Thienpont. Cu toate acestea, dacă pierderea auzului a fost cauzată de o boală, aceasta ar trebui tratată. De exemplu, în cazul tulburărilor circulatorii și metabolice sau leziunilor coloanei cervicale.

Citește și: Descoperirea incredibilă care ar putea combate boala Alzheimer. Are un efect „protector”

Factori de risc pentru boala Alzheimer

Pe lângă pierderea auzului, există și alți factori de risc pentru boala Alzheimer. Am adunat unsprezece dintre ele:

1. Exercițiu: ceea ce este bun pentru inima ta este bun și pentru creier. Aceasta include exercițiul suficient - cel puțin 2,5 ore pe săptămână este ideal.

2. Fitness mental: Învață lucruri noi – chiar și pe măsură ce îmbătrânești. Acest lucru vă ține creierul ocupat. Indiferent dacă este un instrument muzical, o limbă sau folosiți un computer, încercați ceva nou.

3. Alimentație sănătoasă: Urmează dieta mediteraneană clasică. Mănâncă multe fructe și legume, ulei de măsline și nuci. Alege pește în locul cărnii roșii.

4. Contacte sociale: Activitățile sunt mai distractive în cuplu sau în grup, iar celulele tale gri sunt provocate. Aranjați-vă să vă întâlniți pentru a face sport, a juca muzică, a juca cărți sau a găti împreună.

5. Reduceți excesul de greutate: Asigurați-vă că nu cântăriți prea multe kilograme. O dietă sănătoasă și exerciții fizice regulate vă vor ajuta în acest sens.

6. Somn suficient: Asigurați-vă că dormiți bine și suficient, astfel încât creierul să poată descompune substanțele nocive și să se refacă.

7. Nu fumați: fumatul vă dăunează și creierului. Nu mai fumați, niciodată nu este prea târziu.

8. Evitați rănile la cap: aveți grijă de cap în viața de zi cu zi și în timpul sportului și, de exemplu, purtați o cască atunci când mergeți pe bicicletă.

9. Verificați tensiunea arterială crescută: verificați regulat tensiunea arterială. Hipertensiunea arterială ar trebui cu siguranță tratată.

10. Verificați diabetul: urmăriți nivelul zahărului din sânge. Dacă este permanent prea mare, ar trebui să luați măsuri în consultare cu medicul dumneavoastră.

11. Tratează depresia: Ai grijă de tine. Dacă vă simțiți apatic sau deprimat pentru o perioadă lungă de timp, este logic să vă consultați medicul pentru a clarifica cauza. Depresia nu trebuie să rămână netratată.

Aceste sfaturi sunt preluate din broșura „ Prevenirea bolii Alzheimer – Traiți sănătos, îmbătrâniți sănătos ”, în care toate punctele sunt explicate în detaliu.

Mai mulți prevestitori ai demenței

Demența provoacă tulburări care afectează memoria, gândirea, limbajul și orientarea. Schimbările în comportamentul social și personalitatea pot fi, de asemenea, simptome. Acestea includ, de asemenea, următoarele:

uitare

Probleme de concentrare

Deteriorarea capacității de gândire

Dificultate în activitățile de zi cu zi

Probleme de limbaj

Probleme de orientare

Schimbări de dispoziție

Schimbarea comportamentului și a personalității

Asta se întâmplă cu Alzheimer

Potrivit Societății Germane Alzheimer, aproximativ 1,8 milioane de oameni din Germania trăiesc cu demență, dintre care majoritatea suferă de Alzheimer.

În creierul bolnavilor de Alzheimer, celulele nervoase și punctele de transmitere dintre ele mor din ce în ce mai mult. Depozitele de proteine ​​în creștere între neuroni, așa-numitele plăci de amiloid, sunt responsabile. În plus, proteinele tau se unesc împreună în interiorul celulei pentru a forma așa-numitele neurofibrile.

Acest „gunoi” al creierului duce la binecunoscutele simptome ale lacunelor de memorie și la pierderea tuturor abilităților cognitive și a personalității.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te