Micul dejun este conform multor nutriționiști, masa peste care nu trebuie să sară nimeni pentru că aceasta ar trebui să ofere energie pentru a porni în ziua respectivă.
Însă mai este ceva. Felul în tipul de mâncare consumată la micul dejun te poate face mai atractiv sau mai urât pentru persoanele de sex opus.
Ce să mănânci să fii mai atractiv? Impactul vital al micului dejun asupra hormonilor
Consumul unui mic dejun englezesc complet cu carne îi face pe bărbați mai atractivi, susțin cercetătorii de la Universitatea din Montpellier.
Citește și: Singurul loc din România unde poți mânca o masă copioasă cu doar 7 lei. Sunt meniuri și cu 5 lei
Cu toate acestea, croissantele și brioșele bogate în carbohidrați fac femeile să pară urâte, spun oamenii de știință.
Cercetătorii au descoperit că prima masă a zilei are un impact vital asupra hormonilor sexuali din organism, afectând cât de atractivă pare cineva pentru sexul opus.
„Descoperirile noastre servesc ca un memento convingător al impactului de anvergură al alegerilor dietetice nu numai asupra sănătății, ci și asupra trăsăturilor cu importanță socială, cum ar fi atractivitatea facială”, a spus Claire Berticat, autorul principal al studiului, potrivit Dailymail.co.uk.
Gustările de după-amiază bogate în amidon sau cu zahăr, cum ar fi chipsurile sau biscuiții, pot face bărbații să arate mai atractivi datorită creșterii glucozei. Însă nu același lucru se poate spune despre femei.
Acest lucru se datorează faptului că nivelurile ridicate ale zahărului din sânge, cunoscute sub numele de hiperglicemie, au un efect de îmbătrânire asupra pielii și pot suprima hormonii folosiți pentru a corteza bărbații.
Studiul, realizat la Universitatea din Montpellier din Franța, a măsurat atractivitatea facială a indivizilor la două ore după ce au mâncat diferite tipuri de mic dejun.
S-a descoperit că un meniu bogat în proteine de slănină, cârnați și ouă sporește atractivitatea bărbaților și, într-o măsură mai mică, a femeilor.
Dar carbohidrații rafinați, precum cei găsiți în produse de patiserie și prăjituri, au avut efectul opus numai asupra femeilor - „încărcarea glicemică” din aceste alimente le făcea să pară neatractive.
Citește și: Cât cheltuie românii din Germania doar pentru mâncare. ”Pentru ce luai cu 100 € acum plătești 130 €”
Cercetătoarea Claire Berticat a spus: „Consumul de carbohidrați rafinați, fie el imediat sau cronic, afectează atractivitatea feței.
„Am observat diferențe în modul în care bărbații și femeile au răspuns la diferite mese.
Pentru bărbați, o creștere a aportului de energie în timpul micul dejun a crescut, de asemenea, atractivitatea.
Cu toate acestea, atractivitatea redusă rezultată din creșterea încărcăturii glicemice în timpul micul dejun a fost limitată la femei.
Investigarea modului în care consumul de carbohidrați rafinați poate influența alte trăsături influențate de hormonii sexuali ar putea oferi informații valoroase asupra interacțiunii complexe dintre dietă, biologie și comportamentul social”.
Studiul a subliniat că obezitatea la bărbați duce adesea la scăderea nivelului de testosteron, în timp ce la femei poate provoca un exces de hormoni sexuali cunoscut sub numele de hiperandrogenism.
Consumul în exces de alimente bogate în carbohidrați poate duce la diferite afecțiuni de sănătate, inclusiv obezitate, diabet și boli cardiovasculare.