Ce boli grave poți face dacă nu dormi destul? Un somn bun poate prelungi viața cu peste 20 de ani

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 19.03.2024 - 18:28
Pentru o viață sănătoasă trebuie să dormi bine Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
Pentru o viață sănătoasă trebuie să dormi bine Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
Cei cu insomnie se pot îmbolnăvi Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
Cei cu insomnie se pot îmbolnăvi Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Dacă dormi insuficient sau nu ai un som de calitate te poți îmbolnăvi. Cel puțin așa sugerează cercetările. Iar oamenii de știință spun că un somn bun alături de alte 7 obiceiuri sănătoase poat prelungi viața cu peste 20 de ani

SHARE

Somnul este foarte important pentru sănătate. Dacă nu dormi suficient te poți îmbolnăvi grav, iar dacă ai un somn de calitate îți poți prelungi viața. 

Oamenii de știință au identificat 4 modele specifice de somn care pot dăuna grav sănătății. 

Ce boli grave poți face dacă nu dormi destul? Un somn bun poate prelungi viața cu peste 20 de ani

Potrivit dr. Soomi Lee, profesor asociat de dezvoltare umană și studii familiale la Penn State, este esențial să înțelegem mai bine modul în care somnul ne afectează sănătatea generală, deoarece ne permite să țintim somnul ca un factor modificabil pentru viitoare strategii de prevenire și intervenție.

Citește și: Trucul prin care poți adormi în doar 5 minute. Cum îți păcălești creierul?

„Somnul, fiind un comportament zilnic fundamental, are un potențial semnificativ – dacă ne îmbunătățim tiparele de somn în fiecare zi, efectul cumulativ asupra sănătății noastre nu poate fi subestimat.”, a spus dr. Lee pentru Medical News Today.

Conform omului de știință, cercetările leagă în mod constant somnul prost cu o multitudine de rezultate negative asupra sănătății, variind de la riscuri crescute de depresie, durere cronică, boli cardiovasculare, până la declinul cognitiv

Un studiu publicat în mai 2017 a constatat că întreruperile de somn au consecințe negative majore asupra sănătății pe termen scurt și lung.

Cercetările prezentate în iulie 2023 au descoperit că adulții care adoptă opt obiceiuri sănătoase – unul dintre acestea fiind igiena bună a somnului – până la vârsta de 40 de ani ar putea trăi în medie cu 23 până la 24 de ani mai mult decât cei care nu o fac.

Cele 4 modele specifice de somn

Pentru acest studiu, dr. Lee și echipa ei au folosit date colectate de la aproximativ 3.700 de participanți la studiul Midlife în Statele Unite (MIDUS). Cercetătorii au avut acces la obiceiurile de somn ale fiecărui participant și la detalii despre sănătatea cronică în două momente diferite, la 10 ani distanță.

Prin aceste date, oamenii de știință au reușit să identifice patru modele diferite de somn:

Persoanele care dorm bine - au cele mai bune obiceiuri de dormit în toate punctele de date,

Persoanele care dorm bine, în general dar dorm frecvent în timpul zilei,

”Somnoroșii” de weekend - sunt persoanele care dorm neregulat în zilele lucrătoare și au dormit mai mult în weekend și sărbători,

Persoanele cu insomnie - care au probleme de somn, cum ar fi nevoie de mult timp pentru a adormi, durate scurte de somn și oboseală crescută în timpul zilei.

Citește și: Ce să nu faci dacă te trezești în miez de noapte și nu mai poți adormi ? Specialiștii avertizează !

Foto: Freepik.com 

Cercetătorii au raportat că mai mult de jumătate dintre participanții la studiu s-au înscris în grupurile celor care au un somn neregulat sau insomnie.

„Prevalența tiparelor de somn suboptime, în special a celor care dorm cu insomnie sau a somnului, în rândul majorității participanților a fost într-adevăr surprinzătoare”, a spus dr. Lee.

Citește și: Stresul, depresia, supărarea pot activa cancerul. Medicul Vlad Ciurea explică de ce se întâmplă asta

„Eșantionul nostru de studiu a constat în principal din adulți sănătoși din studiul MIDUS, ceea ce ne-a determinat să anticipăm modele mai bune de sănătate a somnului. Cu toate acestea, descoperirile au relevat o prevalență îngrijorătoare a tiparelor de somn sau de somn în rândul participanților, subliniind importanța abordării sănătății somnului chiar și în rândul populațiilor aparent sănătoase”, a explicat medicul.

Risc crescut de boli cronice și șomaj pentru cei cu insomnie

Prin concluziile studiului, oamenii de știință au descoperit că cei clasificați ca oameni care dorm cu insomnie au avut o probabilitate semnificativ mai mare de a dezvolta afecțiuni cronice de sănătate, inclusiv boli cardiovasculare, diabet și depresie, în ultimii 10 ani.

„În primul rând, persoanele care se confruntă cu aceste simptome ar trebui să consulte un profesionist din domeniul sănătății pentru o evaluare și un tratament adecvat.

Citește și: Cum să faci să ai un somn odihnitor în timpul verii când temperaturile sunt foarte mari

 În al doilea rând, descoperirile noastre au arătat că a avea insomnie în orice moment pe parcursul perioadei de 10 ani a crescut semnificativ probabilitatea de a dezvolta mai multe afecțiuni cronice de sănătate, cu o creștere de până la 81% observată”, a detaliat medicul.

„În al treilea rând, cei cu insomnie au prezentat o probabilitate redusă de a trece la alte modele de somn de-a lungul deceniului, sugerând o provocare persistentă în revenirea la un somn optim”, a continuat dr. Lee.

„În cele din urmă, studiul a identificat asocieri între modelele de dormit de insomnie și factorii socio-economici, cum ar fi nivelurile de educație mai scăzute și șomajul”, a adăugat ea.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te