Cât de sănătos este să mănânci covrigi sărați sau cu mac? Dieteticianul dă un verdict surprinzător

DE Alex Darvari | Actualizat: 29.06.2024 - 17:20
Cât de sănătos este să mănânci covrigi sărați sau cu mac? Dieteticianul dă un verdict surprinzător - Foto: Freepik

Cât de sănătos este să mănânci covrigei sărați? Dieteticianul dă un verdict surprinzător și afirmă că există și beneficii ale consumului de covrigei

SHARE

Atunci când ai poftă de ceva sărat, covrigeii sunt cei mai potriviți. Sunt crocanți și se potrivesc bine cu aproape orice. Mulți oameni consideră covrigii o opțiune mai sănătoasă decât gustările bogate în grăsimi precum chipsurile. Dar sunt covrigeii cu adevărat sănătoși?

Citește și: Este pâinea neagră mai sănătoasă decât cea albă? Verdictul surprinzător al specialiștilor

Cât de sănătos este să mănânci covrigi sărați sau cu mac? Dieteticianul dă un verdict surprinzător

Covrigii sunt snacks-uri maro, pe bază de făină și drojdie, răsucite în noduri înainte de coacere. Sunt disponibile în diferite arome și texturi.

Unele sunt cu sare, mac, altele umplute cu unt de arahide sau brânză, în timp ce altele sunt înmuiate în ciocolată sau acoperite cu diferite straturi. Ingredientele de bază sunt făina, drojdia, sarea, untul sau untura, zahărul și apa. Spre deosebire de pâinea fermentată, covrigii sunt destinați să fie densi, astfel încât nu sunt lăsați să crească, spun dietiteticienii.

Citește și: Fructul plin de vitamine, care ajută la creșterea frumoasă a unghiilor și a genelor. E sezonul lui

Procesul de fabricare a covrigilor implică mai multe etape-cheie. Covrigii comerciali sunt scufundați într-o baie fierbinte timp de 10-25 de secunde înainte de coacere. O soluție de hidroxid de sodiu dă covrigilor culoarea și aroma caracteristică. Covrigii pot fi fierți timp de 20-30 de secunde înainte de coacere. După aceasta, se presară cu sare și se coc timp de 12-15 minute.

Covrigeii sunt o sursă excelentă de carbohidrați și sunt săraci în grăsimi; cu toate acestea, această gustare este săracă în proteine.

Valoarea nutritivă a covrigilor poate varia în funcție de ingredientele lor și de metoda de preparare.

Covrigeii făcuți cu făină de grâu îmbogățită conțin mai multe fibre și substanțe nutritive, cum ar fi fierul, vitaminele B (tiamină, riboflavină și niacină) și calciu, comparativ cu cele făcute cu făină albă. Pretzelurile pot fi, de asemenea, umplute sau acoperite, ceea ce afectează conținutul lor de calorii și grăsimi

Beneficiile pentru sănătate ale covrigilor

Veți avea mai multă energie

Carbohidrații sunt sursa de combustibil preferată de organism și creier. Covrigeii sunt carbohidrați simpli, ceea ce înseamnă că se digeră mai repede, oferind un impuls energetic aproape imediat. Atunci când mâncați carbohidrați, organismul îi transformă în glucoză, crescând nivelul zahărului din sânge și determinând pancreasul să elibereze insulină. Insulina ajută la transportul glucozei din fluxul sanguin către celule pentru energie.

Veți obține mai multe fibre

O porție de 60 grame de covrigei de grâu furnizează 4 grame de fibre, mai mult de 10% din aportul zilnic recomandat de 25-30 grame. Alegerea unui sos bogat în fibre, cum ar fi hummus sau guacamole, adaugă încă 2 grame de fibre per porție de 2 linguri.

Fibrele sunt partea nedigerabilă a alimentelor vegetale și a carbohidraților. Spre deosebire de carbohidrații simpli, atunci când mâncați cereale integrale, fructe și legume bogate în fibre, glicemia crește mai lent, oferind o eliberare mai stabilă de energie și nutrienți.

Acest lucru vă ajută să vă simțiți plin și satisfăcut mai mult timp, ajutându-vă să nu mai mâncați atunci când sunteți sătul.

Veți satisface nevoile de vitamine și minerale

Comparativ cu făina albă obișnuită, covrigii cu făină de grâu îmbogățită pot avea mai mult fier, vitamine B și calciu. Acest lucru se datorează faptului că vitaminele și mineralele eliminate din cereale în timpul procesului de măcinare sunt puse înapoi pentru a restabili valoarea nutritivă a produsului original. Acest lucru poate ajuta la umplerea golurilor atunci când sursele dietetice ale acestor nutrienți nu sunt întotdeauna disponibile.

Potențiale dezavantaje ale covrigilor

În timp ce există unele beneficii pentru consumul de covrigi, pot exista și unele dezavantaje de luat în considerare. Pretzelurile pot fi bogate în sodiu, ceea ce poate fi periculos pentru cei cu un istoric de boli cardiovasculare.  Conținutul lor ridicat de carbohidrați, combinat cu foarte puține proteine, grăsimi și fibre, înseamnă că persoanele cu diabet de tip 2 sau cu rezistență la insulină ar trebui să fie prudente.

Puteți consuma exces de sodiu

Natura sărată a covrigilor este o mare parte din popularitatea lor. Fără un strop de sare de mare, covrigii lasă mult de dorit. În aceeași notă, sarea poate fi o problemă pentru persoanele cu un istoric de boli cardiovasculare sau hipertensiune arterială.

O porție de 10 covrigi are 744 miligrame de sodiu. Aceasta reprezintă 32% din cantitatea recomandată de 2.300 miligrame de sodiu pe zi.

Glicemia dumneavoastră poate crește prea mult

Covrigeii au un indice glicemic (IG) ridicat. Alimentele cu IG ridicat sunt digerate și absorbite rapid în sânge, cauzând o creștere rapidă a zahărului din sânge. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te