Care sunt cele mai eficiente metode de depsitare a cancerului la sân și cât sunt de accesibile?

DE Alex Darvari | Actualizat: 22.01.2023 - 18:28
Care sunt cele mai bune metode depsitare a cancerului - Foto: medline
Care sunt cele mai bune metode depsitare a cancerului - Foto: medline

Cancerul de sân este cea mai frecventă cauză de deces provocat de cancer în rândul femeilor și apare cel mai adesea la femeile aflate după menopauză cu vârsta peste 50 de ani

SHARE

Depistarea timpurie a cancerului de sân este deosebit de importantă pentru că influențează eficacitatea tratamentelor recomandate. Din fericire, la ora actuală există o varietate de instrumente pe care medicii le pot utiliza pentru a analiza țesutul mamar și chiar pentru a identifica anumiți factori de risc specifici.
 

Dacă sesizezi apariția unui nodul sau a unei mase suspicioase la nivelul sânilor, este important să consulți un medic specialist cât mai curând. Află din acest articol care sunt cele mai eficiente metode pentru diagnosticarea cancerului mamar pe care medicul le poate recomanda.

Mamografia


Una dintre investigațiile imagistice care poate asigura depistarea cancerului de sân într-un stadiu incipient este mamografia. Procedura implică utilizarea unui tip special de aparat cu raze X care aplatizează țesutul mamar utilizând două plăci. În acest mod se obține o imagine uniformă a  sânului.

În varianta sa 2D, capturează doar două imagini - una cu vedere de sus și una din lateral. Pe baza acestui tip de mamografie se identifică un număr considerabil de cazuri de cancer de sân, dar există și limitări. Imaginile utilizate pentru stabilirea diagnosticul sunt lipsite de vedere în spațiu, devenind mai greu de interpretat. Suprapunerea țesuturilor poate ascunde posibile tumori canceroase.

 

Varianta modernă este mamografia digitala 3D cu tehnologie de ultima generație. Aceasta implică o raza X care se deplasează într-un arc deasupra sânului și capturează multiple imagini din diverse unghiuri. Pe baza acestor imagini, un calculator poate sintetiza cadre individuale de doar 1mm. Astfel, posibilele tumori devin mai ușor de observat, mai ales în cazul țesutului mamar dens. [1, 2, 3]

Ultrasunetele
Diagnosticarea timpurie a cancerului mamar poate fi favorizată și de utilizarea ultrasunetelor pentru a reda o imagine detaliată a interiorului sânului. Este o alternativă viabilă mai ales în zonele cu resurse limitate, fiind portabilă și mai accesibilă decât o mamografie.

Acest tip de investigație medicală a sânului s-a dovedit eficientă mai ales pentru evaluarea anomaliilor palpabile de la nivelul sânului. Poate diferenția masele chistice de cele solide și evidenția acele particularități specifice care cataloghează o masă solidă ca fiind una suspicioasă. Aceste aspecte sunt deosebit de importante pentru a stabili necesitatea unei biopsii. [4]

Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM sau RMN)
De obicei, imagistica prin rezonanță magnetică este utilizată pentru a suplimenta rezultatele mamografiei sau ultrasunetelor. Importanța ei pentru depistarea timpurie a cancerului de sân este relevantă numai în cazul femeilor cu un risc crescut de a dezvolta această afecțiune.

Deși poate măsura cu acuratețe dimensiunea cancerului identificat și determina prezența sau absența unor tumori suplimentare, are și o rată ridicată de rezultate fals pozitive. Acest lucru conduce la teste și biopsii care nu sunt necesare. Mai mult decât atât, acest instrument de diagnostic nu evidențiază depozitele de calciu denumite și micro-calcifieri care sunt un simptom al cancerului de sân. [5]

Biopsia

Atunci când metodele de investigație medicală anterior menționate conduc la rezultate neconcludente, poate fi necesară o biopsie. Această procedură implică îndepărtarea unei mici porțiuni a țesutului considerat suspicios și trimiterea sa la un laborator specializat pentru o analiză detaliată.

Biopsia este singura metodă prin care se poate determina dacă anomaliile identificate la nivelul sânilor sunt de natură benignă sau canceroasă. De multe ori, masa investigată nu este malignă, dar efectuarea timpurie a biopsiei rămâne o necesitate pentru depistarea celulelor canceroase într-un stadiu incipient. [1]

Având în vedere diversitatea de metode de diagnosticare timpurie a cancerului, devine cu atât mai important să iei în considerare un consult mamar anual. Totodată, nu trebuie să eziți să vizitezi un medic specialist de îndată ce apar simptome la nivelul sânilor.

Bibliografie:

Johnson, Jon. “How Can People Detect Breast Cancer Early?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, Oct. 2021, www.medicalnewstoday.com/articles/early-detection-of-breast-cancer#screening. Accesat la 28 Oct. 2022.
‌Cedars-Sinai Medical Center. “3D Mammograms: Are They Worth It?” 3D Mammograms: Are They Worth It?, Cedars-Sinai Medical Center, 8 Oct. 2019, www.cedars-sinai.org/newsroom/3d-mammograms-are-they-worth-it/. Accesat la 28 Oct. 2022.
‌“3D Mammogram - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2022, www.mayoclinic.org/tests-procedures/3d-mammogram/about/pac-20438708. Accesat la 28 Oct. 2022.
‌Sood, Rupali, et al. “Ultrasound for Breast Cancer Detection Globally: A Systematic Review and Meta-Analysis.” Journal of Global Oncology, no. 5, Dec. 2019, pp. 1–17, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6733207/, 10.1200/jgo.19.00127. Accesat la 28 Oct. 2022.
‌Radhakrishna, Selvi, et al. “Role of Magnetic Resonance Imaging in Breast Cancer Management.” South Asian Journal of Cancer, vol. 07, no. 02, Apr. 2018, pp. 069–071, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5909298/, 10.4103/sajc.sajc_104_18. Accesat la 28 Oct. 2022.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te