Care sunt cauzele dermatitei și cum o tratezi? Afectează 2% din populația globală

DE Catinca Doboș | Actualizat: 25.04.2024 - 19:19
Care sunt cauzele dermatitei și cum o tratezi? Afectează 2% din populația globală - Foto: Freepik.com (Imagine cu caracter ilustrativ)
Care sunt cauzele dermatitei și cum o tratezi? Afectează 2% din populația globală - Foto: Freepik.com (Imagine cu caracter ilustrativ)

Care sunt cauzele dermatitei și cum o tratezi? Această boală cronică a pielii afectează două procente din populația globală.

SHARE

Considerată în trecut ca fiind în primul rând o afecțiune a copiilor, dermatita atopică poate afecta persoane de toate vârstele, conform unui articol al publicației The Telegraph.

Ce este dermatita?

„Dermatita este un termen medical pentru erupție cutanată", spune Dr. Zainab Laftah, dermatolog consultant și purtător de cuvânt al British Skin Foundation.

Citește și: „Lichidul de aur” care îți oferă o piele strălucitoare și accelerează metabolismul. Îl bei dimineața

Se referă la momentul în care pielea devine roșie, inflamată și iritată. Una dintre cauze este eczema atopică, dar este un termen care se referă și la o erupție cutanată cauzată de un agent extern sau de o reacție alergică.

Cum se poate trata dermatita?

Nu există niciun leac pentru această boală inflamatorie cronică a pielii, care afectează aproximativ două procente din populația globală, provocând pete de piele cu mâncărimi, aspre și crăpate.

Citește și: Cum pot afecta rănile adânci de piele sănătatea intestinală? Ce au descoperit cercetătorii

Contrar credinței populare, dermatita nu este contagioasă, dar poate fi cronică, așa că a trăi cu această afecțiune înseamnă să găsești modalitatea corectă de a gestiona „crizele" atunci când acestea apar.

Care sunt simptomele?

Există o întreagă gamă de simptome, în funcție de tipul de dermatită în cauză.

Mâncărimea, bășicile, o erupție cutanată și pielea uscată, crăpată și solzoasă pot fi observate la toate tipurile de piele, cu mici umflături mai tipice în cazul pielii mai închise la culoare.

Citește și: Băutura care îți curăță tenul de acnee și te scapă de roșeață. Îți hidratează tenul și costă 15 lei

„Majoritatea persoanelor cu dermatită vor avea o reacție asemănătoare cu cea a unei eczeme", spune Dr. Laftah.

„Puteți avea roșeață, uneori umflături, adesea scalare cu mâncărime asociată. Și apoi, în funcție de tipul de dermatită și de cauza care stă la baza acesteia, uneori puteți avea coșuri sau pustule, iar în cazul dermatitei alergice de contact puteți obține vezicule.

Citește și: Dermatita atopică trebuie înțeleasă în toată complexitatea sa

În cazul dermatitei seboreice, poate fi vorba de pete roșii și scuame."

Care sunt cauzele dermatitei?

Există multe cauze diferite ale dermatitei, în funcție de tipul acesteia.

„Dermatita seboreică se prezintă sub formă de descuamare și roșeață a pielii din sprâncene și din pliurile nasului, adesea la persoanele cu pielea grasă, și se poate agrava în cazul unui stil de viață stresant", spune Dr. Susan Mayou, consultant dermatolog la Cadogan Clinic.

Citește și: De ce apare și cum poți să scapi de „pielea de găină”. Cine este predispus la această afecțiune?

„Știm că dermatita iritantă și de contact este mult mai mare în lunile de iarnă, din cauza frigului și a încălzirii centrale care usucă pielea", spune Dr. Laftah.

„În cazul pacienților care au un istoric de eczemă, riscul lor de dermatită alergică de contact este de aproximativ trei până la cinci procente, deci ușor mai mare decât al celor care nu au.

În cazul persoanelor care au eczeme sau psoriazis în familie, sau care au ele însele, riscul de dermatită seboreică este, de asemenea, mai mare", spune Dr. Laftah.

Îmbătrânirea singură poate duce, de asemenea, la schimbări care ar declanșa sau agrava dermatita atopică, iar pielea mai în vârstă este mai uscată, bariera cutanată slăbind odată cu vârsta, astfel că mâncărimea poate fi mult mai mare decât în cazul pieilor tinere.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te