EXCLUSIV Brambureala cu testele de salivă: autoritățile nu s-au consultat înainte de licitație

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 11.12.2021 - 10:27
Inquam Photos / Alex Nicodim

Autoritățile nu s-au consultat între ele înainte să facă licitația pentru testele de salivă, de aceea acestea au ajuns în școli neambalate.

SHARE

Asta reiese din răspunsurile primite de Newsweek România de la Ministerul Educației și Agenția Medicamentului. Mai mult, de licitație s-a ocupat DSU.

Ministerul Educației spune că nu a avut nici un amestec în cumpărarea testelor de salivă care au ajuns în școli, de unde au fost expediate către părinți, de proces ocupându-se Departamentul pentru Situații de Urgență, prin ONAC. Mai mult, între MEN și Agenția Medicamentului, care a elaborat specificațiile tehnice din caietul de sarcini, nu au fost consultări, pentru că testele au fost cumpărate ca produse pentru asigurarea stocurilor de urgență medicală.

Newsweek România a cerut un punct de vedere și Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), pe care îl va publica atunci când îl va primi. 

Săptămâna trecută, Agenția Națională a Medicamentului a explicat, într-un răspuns pentru Newsweek România, că testele de salivă trimise vrac în școli nu încalcă legea, iar că la momentul întocmirii caietului de sarcini, specialiștii din ANMDMR s-au bazat pe Hotărârea de Guvern care vorbea despre testare cu teste de salivă în școli, nu și acasă, prin urmare, și caietul de sarcini a cuprins cerința de fi cumpărate teste antigen - fără să fie specificate „dispozitive de autotestare” (care sunt ambalate individual).  Dacă s-ar fi luat în calcul ca testarea elevilor să se facă acasă, s-ar fi avut în vedere solicitarea ambalării individuale a testelor, a arătat ANMDMR pentru Newsweek România. 

Citește și: EXCLUSIV De ce testele de salivă din școli nu sunt ambalate individual. Ce spune caietul de sarcini | Newsweek Romania

Am încercat să aflăm dacă au existat consultări între autorități înainte de cumpărarea testelor din salivă, dacă s-a discutat despre faptul că acestea vor fi trimise în școli sau și acasă, către părinți, după ce în spațiul public, sindicaliștii din educație, o parte din profesori și mulți părinți s-au arătat nemulțumiți că testele au fost trimise neasamblate.

Ministerul Educației, întrebat dacă a informat Agenția Medicamentului că testele de salivă vor fi trimise în școli sau la părinți: De licitație s-a ocupat DSU 

Ministerul Educației a susținut, într-un răspuns pentru Newsweek România, că nu a avut nici un amestec în discuția despre cumpărarea testelor de salivă și ne-a trimis la Departamentul pentru Situații de Urgență: „Elaborarea caietului de sarcini a făcut parte din procesul de licitație publică pentru achiziția testelor rapide antigen noninvazive, efectuate din proba de salivă (pentru școli), derulat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU). Achizția a fost realizată de DSU prin ONAC, prin urmare avem rugămintea de a solicita respectivele informații părții contractante”. 

Newsweek România a întrebat MEN dacă a existat o consultare între ANMDMR și Ministerul Educației privind testele de salivă, mai exact, dacă ANMDMR a întrebat MEN dacă testele vor fi distribuite doar în școli sau dacă MEN a informat ANMDMR că testele vor fi distribuite doar în școli.  

Citește și: Statul dă 270 milioane lei pe teste de salivă ce pot ajunge la gunoi fără ca cineva să plătească | Newsweek Romania

Agenția Medicamentului: Testele au fost cumpărate ca „produse pentru asigurarea stocurilor de urgență medicală”

Agenția Națională a Medicamentului a explicat, într-un răspuns pentru Newsweek România că nu au fost discuții între experții ANMDMR și MEN, pentru că de licitație s-a ocupat doar Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, iar membrii comisiei de licitație nu au atras „în nici un fel experților ANMDMR cu privire la aspectele semnalate” (că testele vor fi disribuite și în școli și acasă, părinților, n.r.).

„Ținând cont de faptul că instituția care a inițiat procedura de licitație este ONAC, nu s-a pus problema unei consultări între ANMDMR și Ministerul Educației privind testele de salivă, cu atât mai mult cu cât membrii comisiei de licitație nu au atras în niciun fel atenția experților ANMDMR cu privire la aspectele semnalate.

Obiectul de activitate al experților cooptați de la ANMDMR de către ONAC a fost exclusiv referitor la Specificația tehnică din cadrul Caietului de sarcini. În sarcinile experților nu au intrat aspecte de genul: cantitate, cost, recepție, negociere financiară, loc de utilizare etc. cu atât mai mult cu cat chiar din denumirea procedurii de licitație nr. 4353/CN/14.10.2021 rezulta ca acestea se achiziționează pentru asigurarea stocurilor de urgență medicală:  “Invitatie de participare la procedura de negociere fara publicare prealabila privind achizitia de produse pentru asigurarea stocurilor de urgenta medicala: Teste rapide de determinare a antigenului SARS – COV -2 efectuate din proba de saliva, cod CPV: 33141625-7 – Truse de diagnosticare (Rev. 2)”. Pentru mai multe informații referitoare la distribuirea doar în școli a testelor de mai sus, vă recomandăm să vă adresați ONAC”, este răspunsul ANMDMR, la solicitarea Newsweek România. 

Luni, au fost raportați 86 de elevi pozitivi, după testarea cu teste din salivă, în urma raportării părinților. Cu toate acestea, nu știm și numărul de teste efectuate de părinți.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te