Dacă sunteți la curent cu tendințele alimentare, este foarte probabil să fi auzit de laptele auriu.
În ultimii ani, această băutură aromată a devenit extrem de populară pe rețelele de socializare, fiind ideală pentru cei care întâmpină dificultăți în a adormi rapid seara.
Băutura consumată de secole pentru a adormi repede seara. Ce este „laptele auriu?” Cum îl prepari
Dar iată care este adevărul: laptele auriu nu este chiar o noutate. De fapt, este consumat de secole, și asta din motive întemeiate.
Iată cum se prepară și de ce este atât de benefic pentru organism, potrivit experților în nutriție.
Citește și: Băutura banală care întinerește tenul. E plină de vitamina C și ajută la detoxifierea organismului
Băutura consumată de secole pentru a adormi repede seara. Ce este „laptele auriu?” Cum îl prepari - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Ce este laptele auriu?
„Laptele auriu, cunoscut și sub denumirea de haldi doodh în limba hindi, este o băutură tradițională indiană preparată prin încălzirea laptelui cu turmeric și alte condimente”, explică Nisha Melvani, dietetician.
Versiunea cea mai simplă conține curcuma măcinată, piper negru măcinat și lapte, dar se pot adăuga și alte ingrediente pentru un plus de nutrienți și aromă, conform Real Simple.
Datorită beneficiilor sale pentru sănătate (despre care vom vorbi în curând), laptele auriu este consumat de secole în medicina ayurvedică.
Citește și: Ce băutură trebuie să bei vara în loc de cafea? Te răcorește și te energizează
Însă, în ultimii ani, această băutură a devenit populară în Occident, unde este adesea numită „latte cu curcuma” sau „latte auriu”, explică Melvani.
Beneficiile nutriționale ale laptelui auriu
Dacă laptele auriu ar avea un motiv pentru care este faimos, acesta ar fi proprietățile sale antiinflamatorii.
Acest lucru se datorează curcumei, care conține un compus antiinflamator puternic numit curcumină, spune Greeley.
Este, de asemenea, un antioxidant, ceea ce înseamnă că reduce stresul oxidativ, scăzând potențial riscul de boli cronice. Singurul dezavantaj?
Curcumina este slab de către organism absorbită singură, dar combinarea ei cu piper negru o ajută.
Acest lucru se datorează faptului că piperul conține piperină, care îmbunătățește absorbția curcuminei cu până la 2.000%, spune Melvani.
Citește și: Băutura fierbinte făcută în casă care îți curăță colonul. Te costă 3 lei. Te ferește de constipație
În mod tradițional, laptele auriu se prepară cu lapte de vacă. Acest ingredient oferă proteine sățioase, împreună cu calciu și vitamina D, care susțin oasele, adaugă Melvani.
De ce laptele auriu este cea mai bună băutură înainte de culcare
„Deși laptele auriu poate fi consumat oricând în timpul zilei, există câteva beneficii ale consumului său înainte de culcare”, spune Greeley.
Potrivit lui Melvani, curcuma poate ajuta la reducerea inflamației nocturne și a rigidității articulațiilor, facilitând potențial somnul.
Laptele cald poate favoriza somnul prin relaxarea indusă de triptofan, un aminoacid care induce somnul, sau prin crearea unui ritual reconfortant.
„Simplul fapt de a sorbi o băutură caldă și aromată poate semnala organismului să se relaxeze, favorizând o igienă mai bună a somnului”, spune Melvani.
Cum se prepară laptele auriu acasă
Laptele auriu este foarte ușor de preparat acasă. Urmați pașii indicați de Melvani:
1. Într-o oală mică, la foc mic, amestecați una sau două lingurițe de curcuma măcinată, o cană de lapte cald și un vârf de piper negru.
2. Pentru mai multă aromă, adăugați condimente (ghimbir, scorțișoară, cardamom) sau îndulcitor (miere, sirop de arțar sau sirop de curmale) după gust.
3. Fierbeți amestecul timp de 10 minute, lăsând aromele și compușii benefici să se infuzeze în lapte.
4. Turnați laptele auriu într-o cană și savurați-l.
Sfaturi pentru prepararea laptelui auriu
După cum am menționat, laptele auriu se prepară de obicei cu lapte de vacă, dar puteți folosi și alternative vegetale neîndulcite, cum ar fi laptele de migdale, de ovăz sau de soia, spune Melvani.
Pentru rezultate optime, folosiți lapte cu un conținut redus de grăsimi, care va contribui la îmbunătățirea absorbției curcuminei, adaugă ea.
De asemenea, „evitați laptele vegetal prea subțire pentru a obține cea mai bună aromă și consistență”, sugerează Melvani.
Doriți o textură mai cremoasă? Adăugați o cantitate mică de ulei de cocos în băutură, sugerează Greeley. Acest lucru va ajuta, de asemenea, la absorbția curcuminei în organism, spune ea.