Totuși, următoarele săptămâni sunt cruciale în a vedea dacă acest prognostic al cercetătorilor se va îndeplini.
La prima vedere, ultimii doi ani par similari pentru Marea Britanie, cu recorduri de infectări cu coronavirus în doar câteva săptămâni. Cu toate acestea, numărul spitalizărilor și al deceselor de COVID se menține scăzut, cu cercetări recente care sugerează că noua tulpină Omicron crează un număr mult mai mic de cazuri severe decât mutațiile anterioare, arată The Guardian.
Cercetătorii consideră că aceste rezultate sunt vești bune, dar îndeamnă la precauție. Vineri, în Marea Britanie a fost raportate un număr record de 122.000 de infectări cu COVID, iar estimarea era că cel puțin 1,7 milioane de britanici au făcut boala în ultima săptămână.
Cele mai multe noi infectări cu varianta Omicron au fost depistate la adulții tineri, ceea ce a făcut o parte a comunității științifice să avertizeze că, dacă aceată mutație va începe să afecteze și persoanele în vârstă, numărul spitalizărilor ar putea crește alarmant. Pe de altă parte, un număr ridicat de persoane, mai cu seamă vârstnici, au primit cele două doze de vaccin și chiar și booster, ceea ce înseamnă că sunt protetați în fața Omicron.
„Se observă o distanță semnificativă între numărul infectărilor și cel al spitalizărilor, însă sunt necesare măsuri de sănătate publică”, a atras atenția profesorul Mark Woolhouse, de la Universitatea Edinburgh, într-un interviu pentru revista Nature, citat de The Guardian.
Mulți cercetători consideră că actualele dovezi strânse până acum despre Omicron arată că această mutație provoacă mai puține îmbolnăviri severe.
„Această variantă este primul pas din procesul de adaptare al virusului la populația umană, pentru a crea simptome benigne iar, astfel, să fie răspândit cu mai mare ușurință în comunitate”, este de părere dr. Julian Tang, profesor de Științe Respiratorii la Universitatea Leicester, potrivit The Guardian.
Citește și: Încă 13 cazuri noi de Omicron în România, între care un copil de 14 ani | Newsweek Romania
Unii specialiști în sănătate publică sunt de părere că boala COVID-19 ar putea ajunge, în cele din urmă, să se comporte la fel ca gripa, care necesită un vaccin nou în fiecare an.
O părere diferită are profesorul Martin Hibberd, de la London School of Hygiene and Tropical Medicine care a arătat că „motivul pentru care ne îmbolnăvim iarna este că imunitatea noastră nu rezistă foarte mult în fața coronavirusurilor. Acest virus pare că seamănă mai mult cu cel care cauzează răcelile. Cu alte cuvinte, s-ar ptea să fim nevoiți să ne vaccinăm anual pentru că imunitatea noastră va fi mereu mică în fața sa”.
Pe de altă parte, dr. Tang consideră că „virusul va evolua și va deveni mai blând, dar va fi mai transmisibil, însă vaccinarea ar ținti în special membrii vulnerabili ai comunității”.