Două studii confirmă că gradul de spitalizare din cauza Omicron este mai scăzut comparativ cu Delta

DE Daniel Toșa | Actualizat: 23.12.2021 - 16:39
Două studii confirmă că gradul de spitalizare din cauza Omicron este mai scăzut comparativ cu Delta/FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea
Două studii confirmă că gradul de spitalizare din cauza Omicron este mai scăzut comparativ cu Delta/FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

Cazurile de COVID-19 asociate cu varianta sud-africană, Omicron, ce duc la spitalizare sunt cu 15% mai puțin probabile să meargă la spital pentru un consult și cu 40% mai puțin probabile să rămână internate pentru mai multe zile, se arată într-un studiu din Marea Britanie.

SHARE

Cercetătorii subliniază că aceste reduceri estimate ale severității trebuie echilibrate cu riscul mai mare de infectare cu Omicron, datorită reducerii protecției oferite atât de vaccinare, cât și de infecția naturală. De exemplu, la nivel de populație, un număr mare de infecții ar putea duce în continuare la un număr mare de spitalizări.

Ei spun că estimările furnizate în această lucrare vor ajuta la rafinarea modelelor matematice ale cererii potențiale de asistență medicală asociată cu valul Omicron european care se răspândește.

Noul raport (raportul 50) al echipei de răspuns la COVID-19 de la Imperial College London estimează că riscul de spitalizare pentru cazurile de Omicron, în Anglia, ar include toate cazurile SARS-CoV-2 confirmate prin PCR din Anglia în perioada 1-14 decembrie 2021, unde varianta care provoacă infecția ar putea fi identificată din datele genetice sau prin eșecul țintei genei S (SGTF). Setul de date a inclus 56.000 de cazuri de Omicron și 269.000 de cazuri de Delta.

Citește și: Cu ce se apără România la Marea Neagră: trei fregate, o corvetă, 30 de MiG-uri și 17 avioane F-16

De asemenea, un studiu din Africa de Sud a sugerat că există riscuri reduse de spitalizare și boli severe la persoanele infectate cu varianta de coronavirus Omicron față de cea Delta, deși autorii spun că o parte din acestea se datorează probabil imunității ridicate a populației, conform informațiilor disponibile în cadrul studiului.

„În mod convingător, împreună, datele noastre sugerează într-adevăr o poveste pozitivă a severității reduse a Omicron în comparație cu alte variante”, a spus profesorul Cheryl Cohen de la Institutul Național pentru Boli Transmisibile.

Contagiozitate mai mare, internări mai puține

Cohen a spus că rezultatele studiului ar putea fi probabil generalizate la alte țări din Africa sub-sahariană care au, de asemenea, niveluri foarte ridicate de infecție anterioară.

Citește și: CJUE: Deciziile CCR privind completurile de 5 și completurile specializate se opun dreptului european

„Ceea ce este neclar este dacă imaginea va fi similară în țările în care există niveluri ridicate de vaccinare, dar niveluri foarte scăzute de infecție anterioară”, a spus ea în timpul unei conferințe de presă.

„Vaccinurile îşi menţin eficienţa faţă de formele severe de boală, faţă de riscul de spitalizare şi deces, chiar şi în faţa variantei virale Omicron, care foarte probabil că în următoarele săptămâni şi luni va deveni dominantă cel puţin la nivel european şi în ţara noastră”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiţă.

Acesta a avertizat apoi că riscul de transmitere a variantei Omicron este „mult mai mare” decât în cazul tulpinii Delta.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te