Am putea reveni la restricții? Ce arată raportările recente despre Covid-19 în România

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 24.09.2023 - 11:32
Va trebui să ne protejăm de noile infecții Foto: Pixabay.com (imagine cu rol ilustrativ)

România a depășit 11.000 de cazuri noi de îmbolnăviri, conform raportării săptămânale. Iar trendul este de creștere. Sunt țări care au anunțat eja că vor distribui teste gratuite. Asta se întâmplă din cauza noilor variante mult mai contagioase.

SHARE

Cazurile înregistrate în România de la o săptămână la alta arată o evoluție în creștere a îmbolnăvirilor de Covid-19. Medicii spun că trebuie să respectăm regulile învățate în pandemie. 

În cabinetele medicale aproape toate testele de Covid ies pozitive, în ultima perioadă. 

Am putea reveni la restricții? Ce arată raportările recente despre Covid-19 în România

Președinta Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov, Sanrda Alexiu, a confirmat pentru Digi24.ro că cifrele au crescut și spune că a simțit acest lucru în propriul cabinet, unde testează zilnic pacienți: „Luni am testat zece și nouă erau pozitivi”.

Totuși, ea precizează că acest lucru era de așteptat: răspândirea virusurilor este favorizată atît de schimbarea de anotimp, cât și de reluarea activităților după vacanță.

„Nu este un fenomen la care nu ne-am fi așteptat. În general, în momentul în care scad temperaturile și se răcorește, virusurile care circulă în perioada rece prin intermediul curenților de aer cresc în intensitate. De-asta ne trezim și cu mai multe infecții respiratorii în general, produse de alte virusuri, cum sunt celelalte coronavirusuri, sau rinovirusurile, sau virusurile gripale, totdeauna cresc în perioada de toamnă-iarnă.

Citește și: COVID-19 revine în forță. 11.226 de cazuri într-o săptămână, 1.000 de oameni spitalizați, 18 morți

La fel, intrarea în colectivități. Încep școlile, încep cursurile, sunt perioade în care mai mulți oameni stau adunați în spații închise. Când aceste spații nu se aerisesc, sigur că virusurile circulă mai intens și au posibilitatea mai frecvent să producă infecții.

Toată lumea se aștepta ca, odată cu toamna, să vină și asta și uite că s-a întâmplat chiar înainte să înceapă școlile, probabil că acum vor mai crește câteva zile sau poate chiar două săptămâni, până când începe activitatea în școală și dispar primele cazuri și se creează o obișnuință. După care ne așteptăm ca toate aceste lucruri să devină o chestiune uzuală. Așa cum în fiecare sezon rece ne întâlnim cu gripa, tot așa probabil ne vom întâlni și cu Covid mai departe”, a declarat Sandra Alexiu.

Ea a explicat și că virusurile suferă frecvent mutații, ceea ce va duce și la adaptarea vaccinurilor, care „probabil vor conține tulpinile noi”. Medicul a făcut trimitere la virusul gripal, care este „extrem de mutagen” și împotriva căruia se fac în fiecare an vaccinuri adaptate tulpinilor care circulă la momentul respectiv.

Citește și: Masca, recomandată în România. Există mii de cazuri zilnic. Cât de gravă este noua infecție

Evoluția cazurilor de Covid în ultimele săptămâni

Urmărind evoluția raportărilor pe ultimele două luni, se observă o creștere exponențială a îmbolnăvirilor de Covid-19: de la sub 500 de cazuri pe săptămână la jumătatea lunii iulie, la peste 11.00 de cazuri noi pe săptămână, la jumătatea lunii septembrie. Creșterea reprezintă o multiplicare de 26 de ori a numărului de cazuri noi raportate săptămânal.

10-16 iulie: 430 cazuri noi - 3 decese

17-23 iulie: 517 cazuri noi - 3 decese

24-30 iulie: 595 cazuri noi - 4 decese

31 iulie - 6 august: 906 cazuri noi - 6 decese

7-13 august - 1.054 cazuri noi - 3 decese

14-20 august: 1.894 cazuri noi - 4 decese

21-27 august: 3.326 cazuri noi - 4 decese

28 august - 3 septembrie: 4.772 cazuri noi - 12 decese

4-10 septembrie: 7.171 cazuri noi - 14 decese

11-17 septembrie: 11.226 cazuri noi - 18 decese

(Sursă: Ministerul Sănătății)

Ne întoarcem la restricții?

Întrebată dacă înmulțirea numărului de cazuri însemnă că ne întoarcem la pandemie și la restricții, ea a spus că cei care simt că sunt infectați trebuie să respecte regulile: să se izoleze și să ia legătura cu medicul. De asemenea, vacinarea rămâne un instrument bun împotriva coronavirusului.

Citește și: Varianta Pirola crește numărul infectărilor. ”Are potențialul să producă o ”familie” cum e Omicron”

„Ar fi fost foarte bine ca oamenii să învețe lucrul ăsta (să se protejeze, mască, igienă, izolare – n.r.) în pandemie. Adică odată ce am descoperit că știm niște lucruri despre un virus, că se transmite prin aer și că atunci când ești bolnav trebuie să folosești o barieră, atunci ar fi trebuit să învățăm această lecție. Oamenii care sunt răciți ori nu se duc în colectivitate, ori, dacă trebuie neapărat să iasă, să poarte mască. Din păcate, lecția asta nu s-a învățat și, din păcate, virusul se împrăștie și ajunge la oameni care sunt mai sensibili.

Dacă vrem să ne protejăm, trebuie să fim vaccinați, să fim atenți când intrăm într-o colectivitate închisă să purtăm mască, dacă știm că avem probleme de imunitate, și la cele mai mici simptome de boală să luăm legătura cu un medic ca să-i explicăm ce avem”, a mai arătat președinta Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te