Varianta Pirola crește numărul infectărilor. ”Are potențialul să producă o ”familie” cum e Omicron”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 10.09.2023 - 13:30
Priola este în atenția experților Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)
Priola este în atenția experților Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)

Numărul cazurilor de Covid este în creștere în această perioadă. Experții spun că de vină ar fi Pirola, noua variantă a coronavirusului. Are nu mai puțin de 30 de mutații și se răspândește foarte repede.

SHARE

Omicron a fost până acum viarianta cea mai infecțioasă a coronavirusului, însă și cea mai puțin agresivă cu organismul. De altfel, după cum spuneau experții la apariția acesteia, este varianta care a încheiat pandemia. 

Însă acum o altă amenințare vine din partea Sars- Cov-2. Experții în sănătate publică au în supraveghe varianta Pirola BA.2.86.

S-a descoperit mai ântâi în Danemarca și pare să se fi extins în mai multe state din Europa. Nici România nu ar fi ocolită însă pentru a stabili dacă este vorba despre infecția cu această variantă ar trebui făcută o secvențiere. 

Varianta Pirola crește numărul infectărilor. ”Are potențialul să producă o ”familie” cum e Omicron”

Conform raportului transmis de Ministerul Sănătății pe 5 septembrie, pentru intervalul 28 august - 03 septembrie 2023, au fost înregistrate 4.772 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 1.446 de cazuri mai multe față de săptămâna anterioară.

Autoritățile spun că 1.430 dintre cazurile noi sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare. 

Citește și: Covid revine în forță în România. Numărul cazurilor, în creștere. Masca ar putea fi noul ”accesoriu”

Cercatătorul Ocravian Jurma a declarat pentru Newsweek că, ”după toate aparențele această variantă nu este mult mai infecțioasă și nici mai virulentă decât cele curente dar are potențialul să producă o nouă familie gen Omicron. Nu e clar de asemenea de ce se răspândește așa se eficient”. 

Pe de altă parte, pe contul său de socializare, expertul sublinia  că ”pentru autoritățile române, viteza cu care a escaladat OMS această variantă este un semnal să reia programul de secvențiere, să se asigure că avem vaccinul booster XBB cât mai rapid posibil și mai ales că medicamentul antiviral Paxlovid vă fi disponibil în spitale în această toamnă.

Ar fi fost bine să ne fi ocupat în această vară de ventilația în clase dar educația și sănătatea rămân doar niște vorbe goale în România.

La nivel individual, în absența antiviralului Paxlovid, singurul lucru pe care îl putem face este să încercăm să minimizăm riscul de infectare purtând mască în spațiile aglomerate. 

Masca ne protejează de toate variantele, atât față de cele care sunt acum în creștere cât și față de cele care pot apărea în viitor”.

Ce spun cercetătorii străini despre Pirola

Citește și: A apărut ”Pirola”, o nouă variantă de COVID. Cercetător: ”Ne aștepăm la o creștere a spitalizărilor”

Și virusologii străini au avertizat că este prea devreme pentru a stabili dacă BA.2.86 declanșează boli mai severe decât versiunile anterioare ale virusului, deoarece oamenii de știință încă analizează cazurile descoperite recent.

Profesorul Francois Balloux, expert în boli infecțioase de la University College  London  a declarat pentru MailOnline: „Pe baza numărului mic de cazuri BA.2.86 diagnosticate până în prezent, nu există nicio dovadă pentru, nici un motiv să ne așteptăm, la o schimbare semnificativă a simptomelor”.

Profesorul Lawrence Young, virolog la Universitatea Warwick, a spus că o combinație de imunitate indusă de infecții anterioare, vaccinări Covid și „o combinație de modificări ale virusului” a văzut simptomele Covid s-au schimbat în ultimii trei ani. 

„Este mult mai mult ca o răceală acum decât atunci când am experimentat prima dată Covid”, a spus el.

Rezultatele timpurii de la un laborator din SUA  la începutul acestei săptămâni au sugerat că Pirola ar putea să nu fie atât de periculoasă pe cât se temeau experții inițial.

Cercetarea, publicată de Dan Barouch Lab, parte a Centrului pentru Virologie și Cercetare a Vaccinurilor de la Școala de Medicină a Universității Harvard, a analizat cât de bine a luptat sistemul imunitar al celor 66 de participanți cu 10 subvariante Omicron, inclusiv BA.2.86  .

Ei au descoperit că anticorpii - proteine ​​care protejează împotriva infecțiilor - au fost mai puțin eficienți împotriva Pirola decât strămoșul său BA.2.

Cu toate acestea, în comparație cu alte variante Omicron care circulă în prezent, rezultatele au fost similare, sugerând că Pirola nu este mai bună în a evita imunitatea.

Deși acest lucru nu îi va împiedica pe oameni să prindă virusul, sugerează că peretele imunitar al Marii Britanii - construit din valuri de infecții și de lansare de vaccinuri - ar trebui să ajute la prevenirea unei creșteri dramatice a oamenilor de a se îmbolnăvi grav.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te