Cea mai longevivă persoană din lume a fost Jeanne Calment, din Franța, care a trăit 122 de ani și 164 de zile. S-a născut în 1875 și a murit în 1997.
Conform Guinness World Records, ea s-a născut și și-a petrecut ultimii ani într-un azil din Arles.
Alimentul consumat zilnic de o femeie care a trăit 122 ani. Sigur îl ai în bucătărie
De-a lungul vieții a fost martora a două războaie mondiale, a gripei spaniole și chiar a asistat la construirea Turnului Eiffel.
Ea a spus că l-a întâlnit pe Vincent Van Gogh în 1888, când acesta a cumpărat creioane din magazinul tatălui ei, o poveste plauzibilă având în vedere că Van Gogh a pictat faimoasa sa serie de tablouri reprezentând floarea-soarelui în Arles.
Calment a avut o viață plină și a murit pe 4 august 1997. Deși nu era foarte preocupată de sănătate, a avut o dietă diversificată și a rămas activă în cea mai mare parte a vieții sale.
Citește și: Secretele celor care trăiesc 100 de ani în „Zonele Albastre”. 4 obiceiuri care duc la o viață lungă
O înregistrare video din 1995 cu Calment, care devenise surdă și aproape oarbă la acea vreme, arată că a fost nevoită să renunțe la obiceiul ei zilnic de a fuma două țigări și de a bea un pahar de vin Porto înainte de masă.
Cu toate acestea, îi plăcea în continuare ciocolata și aștepta cu nerăbdare multe alte zile de naștere.
Ea și-a atribuit longevitatea uleiului de măsline, vinului de Porto și ciocolatei, renunțând la fumat abia la vârsta de 120 de ani.
De asemenea, Calment și-a atribuit viața lungă stilului său de viață activ și mentalității sale pozitive, relatează Surrey Live, citat de Daily Mirror.
Citește și: Hidratarea, arma secretă pentru longevitate. Câtă apă să bei pe zi? Alimente care hidratează corpul
În mod impresionant, ea s-a apucat de scrimă la 85 de ani și a continuat să meargă cu bicicleta până la 100 de ani.
În timp ce vinul și ciocolata poate că nu sunt cele mai sănătoase alegeri, uleiul de măsline cu siguranță este.
Cunoscut pentru calitățile sale protectoare împotriva bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă, acesta este un element de bază în dieta mediteraneeană.
Citește și: O femeie de 106 ani a împărtășit secretele longevității. Care e băutura ei preferată?
Această dietă a fost asociată cu îmbunătățirea calității vieții, creșterea duratei de viață și scăderea ratei mortalității.
Puncte cheie despre beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline:
- Este bogat în grăsimi mononesaturate și antioxidanți.
- Acesta reduce potențial riscul cardiovascular.
- Poate susține sănătatea creierului.
- Ajută la gestionarea greutății.
- Oferă protecție împotriva bolilor cronice.
Grăsimile mononesaturate, care sunt bune pentru inimă, vă pot reduce riscul de probleme legate de inimă, inclusiv atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
De asemenea, acestea ajută la gestionarea nivelului de colesterol prin reducerea colesterolului LDL, care are un impact negativ, și creșterea colesterolului HDL, care are un impact pozitiv.
Studiile sugerează că o dietă bogată în acizi grași mononesaturați ar putea ajuta la scăderea grăsimii corporale centrale și la îmbunătățirea sensibilității la insulină.
Acumularea de grăsime centrală este strâns asociată cu problemele de sănătate legate de obezitate, cum ar fi rezistența la insulină și diabetul de tip 2.
Uleiul de măsline este plin de antioxidanți care luptă împotriva inflamației din organism.
Se consideră că inflamația joacă un rol semnificativ în diferite afecțiuni cronice, inclusiv bolile de inimă și diabetul de tip 2.
Cercetările indică faptul că uleiul de măsline ar putea proteja împotriva declinului cognitiv și a bolii Alzheimer, datorită antioxidanților și proprietăților antiinflamatorii.
Studiile au arătat că aceste substanțe pot ajuta la reducerea inflamației și la scăderea nivelului de proteină C reactivă (CRP), un marker-cheie al inflamației.
Un studiu din 2015 a arătat că persoanele în vârstă care au urmat o dietă mediteraneeană suplimentată cu ulei de măsline sau nuci au prezentat o îmbunătățire a funcției cognitive în comparație cu cei care au urmat o dietă săracă în grăsimi.
Uleiul de măsline este un element de bază în dietele unora dintre cele mai sănătoase comunități din lume.
Atunci când adăugați ulei de măsline în dieta dumneavoastră, cel mai bine este să alegeți ulei de măsline extravirgin, deoarece este cel mai puțin prelucrat și păstrează cei mai mulți compuși benefici.
Deoarece uleiul de măsline este bogat în calorii, moderația este esențială - luați în considerare utilizarea acestuia ca înlocuitor pentru alte grăsimi în mesele dumneavoastră.
Cu toate acestea, țineți cont de faptul că genetica poate juca un rol în durata de viață a unei persoane.